Dit zijn de mooiste duinwandelingen van Nederland
Uitwaaien en vanaf de duintoppen genieten van prachtige vergezichten. Wandel.nl heeft tien wandelingen door de mooiste duingebieden van Nederland uitgezocht.
Uitwaaien en vanaf de duintoppen genieten van prachtige vergezichten. Wandel.nl heeft tien wandelingen door de mooiste duingebieden van Nederland uitgezocht.
Harrie Jekkers zong het al: 'Oh, oh, Den Haag. Mooie stad achter de duinen'. Maar niet alleen Den Haag heeft indrukwekkende duinen. Nederland staat bekend om zijn uitgestrekte duingebieden, waar je urenlang kunt wandelen tussen glooiende zandheuvels, ruige begroeiing en het geluid van de zee op de achtergrond. In dit artikel nemen we je mee naar de 10 mooiste duinwandelingen van Nederland. Ontdek de rust en de natuurpracht van onze kustgebieden en laat je inspireren voor je volgende wandelavontuur.
In Zuid-Holland ligt langs de Noordzee, tussen strand en binnenland en vlakbij de grote steden, Nationaal Park Hollandse Duinen. Een uniek gebied waar landgoederen, duinen, bollenvelden, veenweiden, dorpen en steden elkaar afwisselen. Het is enorm divers, steeds anders en vol beleving. Met een beetje geluk zie je vossen, reeën en zeehonden. En dat midden in het drukst bevolkte gebied van Nederland.
De Loonse en Drunense Duinen liggen niet langs de kust, maar toch vind je hier naast bos en heide vooral heel veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Op de zandvlakte mag je struinen. Er is dus volop ruimte om uitgebreid op pad te gaan. Maar je vindt ook genoeg uitgezette wandelroutes zoals het Rondje Loonse en Drunense Duinen van 16,9 km.
Geniet van de zoute wind en het ruisen van de zee en ervaar de duinen van Goeree. Een uitgestrekt duingebied in Goeree-Overflakkee waar stuifduinen, slikken, brede stranden en bos zich afwisselen. Bij de Kwade Hoek is de zee nog steeds de baas. Vooral in de winter stroomt het zoute water via geulen en kreken ver het gebied in. Wind, water en getij brengen het landschap weer in beweging. Ontdek het zelf op de4,3 kilometer lange wandelroute van Natuurmonumenten.Over onverharde paden en vlonders geniet je van de vele vogels die in het gebied leven.
De Waddeneilanden zijn toch wel echt het walhalla voor een duinwandeling. De combinatie van de open horizon, de grenzeloze lucht die zich boven de Waddenzee uitstrekt en de natuurlijke overgang tussen wadplaten en de zee maakt een wandeling hier tot een bijzondere ervaring. Genoeg duinen en stranden om te ontdekken en even helemaal het vakantie gevoel te ervaren. Bijvoorbeeld over de Hollumerduinen van Ameland.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij Haarlem behoort tot de grootste duingebieden van Nederland. Een avontuurlijk duinlandschap waar je eindeloos kunt wandelen. Onderweg kom je meren, bossen, open stukken en uitzichtpunten tegen. Grote kans dat je vanaf zo’n punt een damhert, konijn of Schotse hooglander ziet. Bijvoorbeeld tijdens de Konikroute, die start vanaf Ingang Duin en Kruidberg.
Zeeland mag natuurlijk niet ontbreken in een lijstje met mooie duinwandelingen. In Zeeland vind je Nationaal Park Oosterschelde, het resultaat van de eeuwenoude strijd tussen mens en zee. Naast de imposante Deltawerken kan je hier ook prachtig in de duinen wandelen. Misschien spot je wel een bruinvis of een zeehond. Ook smienten en wintertalingen verblijven in de winter graag in het gebied. Een prachtige, maar niet al te lange wandeling is het Duinlandschap bij Neeltje Jans.
In Noord-Holland ligt het hoogste duingebied van Nederland, de Schoorlse Duinen. Houd je van klimmen dan is een wandeling hier zeker de moeite waard. Open hoge duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. Uniek aan de Schoorlse Duinen zijn de heidevelden, middenin het duingebied. Dit komt bijna nergens anders voor in Nederland. Het Boswachterspad Noordzeewandeling brengt je langs al dat moois. Geniet in 10 kilometer van het geurende dennenbos en ontdek het weidse uitzicht vanaf de duintoppen. De route is te lopen via een blauwe markering.
Struinen door de duinen in Limburg. Je verwacht het misschien niet, maar het kan echt in Nationaal park De Maasduinen. Het gebied ontstond aan het eind van de laatste ijstijd, toen de Rijn en Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten.
In droge periodes blies de westenwind het rivierzand tot stuifduinen op. Om de akkers en weidegronden te beschermen tegen het verstuivende zand werden de duinen bebost. Het resultaat is een glooiend lint van duinen, verwilderde bossen, stukjes heide, akkers, stuifzanden en blinkende vennen langs de oostoever van de rivier. Ontdek bijvoorbeeld het Reindersmeer; naar verluidt het mooiste meer van Nederland.
Zoals de naam al zegt zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen ingericht voor de winning van drinkwater voor Amsterdam. Maar hier zie je niks van terug als wandelaar. Rust, ruimte en natuur staan centraal in dit beschermd natuurmonument. Je kunt hier urenlang wandelen over bestaande wegen en paden, op gemarkeerde wandelroutes of ga zelf op ontdekking.
In het gebied mag je vrij rondstruinen. Misschien spot jij wel een damhert, in de duinen leeft namelijk de grootste damhertenpopulatie van Nederland. Wandel bijvoorbeeld het Tientje van Waternet: 10 kilometer lang door de prachtige duinen.
Denk jij bij Den Helder aan de duinen? Waarschijnlijk niet. En dat is jammer, want Den Helder is behalve de maritieme 'hoofdstad' nog veel meer. Zoals deze NS-wandeling door de Helderse Duinen. Struin door de duinen, waai uit op de dijk en ontdek uiteindelijk het vernieuwde centrum van Den Helder.
Heb jij een prachtige duinwandeling gemaakt die absoluut niet in dit lijstje mag ontbreken? Stuur dan een mail naar redactie@wandel.nl of stuur ons een bericht via Facebook of Instagram. Dan kunnen wij jouw tip toevoegen aan het lijstje.