Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Deze wandelroutes zagen in 2019 het levenslicht

Welke wandelroutes kwamen er in 2019 in Nederland bij? Wandel.nl zet elf nieuwe wandelroutes voor je op een rij die je de komende jaren zelf kunt gaan ontdekken.

Zuidroute van het Pronkjewailpad
Groninger Borgenpad

Groninger Borgenpad (240 km.)

Eeuwen geleden stonden er in de provincie Groningen 200 borgen: statige landhuizen van deftige en vermogende Groningers. De meeste borgen verdwenen in de loop der tijd. Er zijn er nu nog zestien over. Het Groninger Borgenpad brengt je langs de borgen die nog overeind zijn blijven staan. Het pad is in totaal 240 kilometer lang en is verdeeld in etappes van ongeveer 12 kilometer. Ook kun je vanaf de borgen een rondwandeling van 11 tot 15 kilometer maken. Het Groninger Borgenpad gaat door de natuur en door afwisselende landschappen, zoals polders en houtsingels. Een deel van de borgen op de route kun je bezoeken. In dit artikel op Wandel.nl lichten we vijf borgen op de route uit. Ook vind je hier meer informatie over de route.

Bevrijdingspad Zeeland (135 km.)

Het Bevrijdingspad bestond al langer, maar is in 2019 helemaal vernieuwd. De indrukwekkende wandelroute vertelt het verhaal van de bevrijding van Zeeland en de hevige strijd die hier aan voorafging: de Slag om de Schelde. De route is in totaal 135 kilometer en is aangegeven via het wandelknooppuntensysteem. In de gids 'Wandelen in Zeeland op het Bevrijdingspad’ is precies aangegeven welke nummers je bij knooppunten van het wandelnetwerk moet volgen. De gids bevat tevens een plattegrond van iedere etappe en informatie over bijzondere plekken en bezienswaardigheden die je passeert. Je kunt de gids via deze link bestellen in onze webshop.

Bevrijdingspad Zeeland
Het Bevrijdingspad in Zeeland, foto: Theo Klanke
De Blauwe Kamer
De Blauwe Kamer, foto: Wikimedia - Rasbak

NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen (10-17 km)

Het afgelopen jaar zagen vier NS-wandelingen het levenslicht. Een van de splinternieuwe routes is deze rondwandeling vanaf het station in Rhenen. De route dankt haar naam aan een natuurgebied dat op de route ligt: de Blauwe Kamer. Dit waterrijke moerasgebied is ideaal om vogels te kijken. Ook wandel je over de Grebbeberg en langs het Militaire Ereveld Grebbeberg. Je kunt de route van in totaal 17,5 kilometer inkorten, want je komt onderweg (onder andere na 10,5 en 11,5 kilometer) langs een bushalte. Na 15 kilometer wandelen kun je er nog een ronde van 2,5 kilometer door de binnenstad van Rhenen aan vastknopen.  Klik op deze link voor meer informatie over de NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen.

Wandelroute Haaksbergerveen (5 km.)

Het Haaksbergerveen is een bijzonder natuurgebied waar vroeger turf werd gestoken. Het veengebied trekt zeldzame dieren en planten, zoals lavendelheide, adders en kraanvogels. Door dit gebied gaat sinds 2019 een nieuwe wandelroute van 5 kilometer. De route is een initiatief van het IVN in samenwerking met Staatsbosbeheer. Startpunt van de route is de parkeerplaats Armenveen aan de Niekerkerweg. De route is gemarkeerd met groene pijlen met daarop het logo van IVN. Bij de lokale VVV is een flyer met informatie over de natuur en geschiedenis van het gebied verkrijgbaar. Klik hier voor meer informatie over de route.

het Pronkjewailpad

Zuidroute van het Pronkjewailpad (Groningen, 350 km.)

Er was sinds 2018 al een noordelijke route, maar in 2019 kwam er ook een zuidroute van het Pronkjewailpad bij. In totaal kun je sinds dit jaar maar liefst 600 kilometer door de provincie Groningen wandelen. Op de route kun je de Groningse gastvrijheid ervaren. Onderweg verzamel je op de stempelposten, bijvoorbeeld in kerken en musea, namelijk pronkjewails. Als je alle stempels hebt verzameld, wacht er in november een feestelijk onthaal in Groningen. Niet voor niets is het Pronkjewailpad genomineerd voor de prestigieuze titel ‘Wandelroute van het Jaar’. In dit artikel op Wandel.nl lees je meer over het Pronkjewailpad.

Pionierspad (Flevoland, 200 km.)

Een pioniersgeest zorgde ervoor dat de polders van Flevoland in de vorige eeuw werden drooggelegd. Een lange afstandsroute van 200 kilometer door de provincie Flevoland luistert daarom naar de naam Pionierspad. Je loopt dus over grond die eerder de bodem van de zee vormde. Je wandelt door verschillende landschappen: van de polders waar Flevoland bekend om staat tot bosgebieden, zoals het Waterloopbos en het Horsterwold. Op deze pagina op Wandelnet vind je een beschrijving van alle etappes.

Pionierspad
Uitzicht vanaf het Pionierspad, foto: Wikimedia - Martin van Dalen
De Andreaskerk in Katwijk
De Andreaskerk in Katwijk

De Waterloop (Katwijk, 10 km.)

Katwijk heeft van oudsher een band met het water. Een nieuwe wandeling van 10 kilometer brengt je langs verschillende punten die de verbinding tussen Katwijk en het water in beeld brengen. Je wandelt onder meer langs de vuurtoren en de Andreaskerk; beide speelden vroeger een belangrijke rol in de bescherming van de vissers van Katwijk. Het Engelandvaardersmonument herinnert aan een tunneltje waardoor Engelandvaarders tijdens de Tweede Wereldoorlog ongezien het strand bij Katwijk probeerden te bereiken. De route van 10 kilometer is te lopen met een routefolder. Deze is via deze link te downloaden en is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor in Katwijk en Wassenaar.

Vier routes in Dalen (Drenthe) (7 tot 10 km.)

In het Drentse dorp Dalen liggen sinds dit jaar maar liefst vier nieuwe wandelroutes. Iedere route heeft een eigen thema. Zo is er bijvoorbeeld een route die je langs de molens rond het dorp brengt en een route die je naar landbouwgebieden en boerderijen brengt. De routes starten in het centrum van Dalen, op het plein bij de kerk. De routes zijn gemarkeerd met verschillende iconen. De routes eindigen ook weer op dit punt, dus je kunt ook meerdere routes aan elkaar knopen. Lees hier meer informatie de vier wandelroutes in Dalen.

Waterliniepad

Waterliniepad (350 km.)

Het nieuwe Waterliniepad is een samenvoeging van het al bestaande 'oude' Waterliniepad en het Streekpad Stelling van Amsterdam. De route gaat van Volendam naar Dordrecht en volgt behalve de Stelling van Amsterdam ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je wandelt op het Waterliniepad langs forten, bunkers, sluizen en kanalen. Deze werken waren onderdeel van een uitgebreid verdedigingsstelsel. In oorlogstijd zijn ze een aantal keren gebruikt om Nederland te verdedigen: tijdens de Frans-Duitse oorlog (in 1870) en in de Eerste en Tweede wereldoorlog in de twintigste eeuw. In dit artikel op Wandel.nl lees je meer over het vernieuwde Waterliniepad.

Het Jordenpad (Bommelerwaard, 16 km.)

Vanaf de middeleeuwen liep er een route door de Bommelerwaard: het Jordenpad. De weg liep van Brakel naar Poederoijen. Sinds oktober kun je net als onze hele verre voorouders tussen deze twee plaatsen wandelen. Dit najaar opende het gloednieuwe klompenpad het Jordenpad van 16 kilometer. Je wandelt in het buitengebied tussen Brakel en Poederoijen over dijken en langs oude forten. De route is aangegeven met een groene klompenpad-markering in de vorm van een klomp. Startpunt is brasserie de Buurman aan de Maasdijk in Poederoijen. Klik op deze link voor meer informatie over deze route.

De uiterwaarden van de Rijn bij Opheusden
De uiterwaarden van de Rijn bij Opheusden, foto Wikimedia - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Heuzesepad (Opheusden, 11 kilometer)

Het Heuzesepad zag nog maar kort geleden het levenslicht. Sinds eind november van dit jaar kun je in Opheusden over dit Klompenpad langs rivieren en door uiterwaarden wandelen. Ook kom je langs een oeverwallenlandschap met eeuwenoude bomenteelt. De route is in twee richtingen gemarkeerd en sluit bovendien aan op twee andere Klompenpaden, op het Marspad en het Nudepad. Bij het startpunt van de route staat een replica van een Romeinse wachttoren die hier rond de jaartelling stond. Het Heuzesepad start vanaf de parkeerplaats bij Rijnbandijk 139b in Opheusden. Via deze link vind je meer informatie over het Heuzesepad.

Ken jij nog andere wandelroutes die in 2019 het levenslicht zagen? Stuur ons dan een mail op redactie@wandel.nl, zodat we de route kunnen toevoegen aan dit overzicht.