Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste netwerkwandelingen in Salland en de IJsselvallei

De Sallandse Heuvelrug en de IJsselvallei zijn perfecte wandelgebieden. Vijftien netwerkwandelingen brengen je langs het moois in deze gebieden in Oost-Nederland. Ze staan beschreven in een onlangs verschenen gids.

De Velnerallee

In Salland, tussen de IJssel en de Sallandse Heuvelrug, valt al wandelend veel te ontdekken. Langs de IJssel is het landschap kleinschalig en afwisselend, met uiterwaarden, bossen en landgoederen. En niet te vergeten hanzestad Deventer aan de IJssel. Verderop ligt de Sallandse Heuvelrug met zijn bossen en heidevelden, waar je je op sommige plaatsen een beetje in de bergen waant. Tussen Heuvelrug en IJssel ligt een gebied met akkers, bosjes en weilanden met daarin landhuizen, havezaten en kastelen. Rondom deze huizen liggen landgoederen en bossen. In de dorpen kun je nog de Sallandse volksaard proeven, die zich kenmerkt door gemoedelijkheid.  

De 15 netwerkwandelingen in de gids van Uitgeverij Elmar zijn samengesteld via gemarkeerde wandelnetwerken en hebben een lengte van 9 tot 16 kilometer. Ruim de helft van de routes is onverhard.

Bestel de gids

De 15 routes in vogelvlucht

De 15 wandelingen loodsen je langs al het moois in Salland. Van de vijftien routes lopen er vijf (wandeling 11 tot en met 15) over de ‘bergen’ met hun eindeloze vergezichten. De Sallandse Heuvelrug bestaat namelijk uit door de voorlaatste ijstijd tot wel 75 meter opgestuwde hoogtes, die inmiddels begroeid zijn met bossen en heidevelden.

Vier wandelingen doorkruisen het lichtgolvende middengebied van Salland (wandeling 2, 8, 9 en 10). Deze wandelingen starten in een Sallands dorp, zoals Dalfsen of Bathmen en volgen oude waterlopen, zichtassen, zandwegen of een heuse verdedigingswal tegen invallen vanuit Gelre. Op dit platteland liggen bovendien havezaten, musea en bezoekerscentra die een bezoek waard zijn. Havezate De Haere heeft een heel mooi park en wat dacht je van Museum de Fundatie in Kasteel het Nijenhuis?

Het parkbos op Landgoed Windesheim
Het parkbos op Landgoed Windesheim (wandeling 1)

Op de zes overgebleven wandelingen struin je door de IJsselvallei en zijn bovenlanden (routes 1, 3, 4, 5, 6 en 7). Ze voeren door uiterwaarden en landgoederen, en langs kleiputten, steenfabrieken en de IJssellinie (een waterlinie uit de Koude Oorlog). Op veel plaatsen wandel je dicht bij de IJssel. Eén route start in Deventer; die kun je mooi combineren met een bezoek aan deze middeleeuwse stad aan de IJssel.

Drie hoogtepunten langs de routes

Kasteel het Nijenhuis is een van de best bewaard gebleven Overijsselse havezaten. Het is na een periode van verval gerestaureerd en de bouwhuizen zijn verbouwd tot Museum de Fundatie. De grondlegger van dit museum, Dirk Hannema, bewoonde het Nijenhuis tot zijn dood in 1984. Binnen worden schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst getoond. In de tuin rondom het kasteel staan ruim 100 beelden uit de eigen collectie, plus beelden van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en van de provincie Overijssel. Rond 1800 werd de geometrische Franse landschapstijl met zijn rechte lanen omgevormd tot de lossere Engelse stijl die destijds in de mode was. Dat is hier ‘budgetvriendelijk’ aangepakt: er zijn slingerpaden aangelegd binnen de Franse stijl zodat niet alles op de schop hoefde. Onderweg is dat goed te zien: de rechthoekige route is bij het Grand Canal lichtjes slingerend gemaakt.

Kasteel Het Nijenhuis
Kasteel Het Nijenhuis
Deventer
Deventer

Deventer (wandeling 7)

Deventer is met zijn 1250 jaar een van de oudste steden van Nederland. De stad is ontstaan op een kruising van handelswegen: oost-west over land en over het water via Schipbeek en IJssel. Deventer was lid van het Hanzeverbond waarin handel werd gedreven met steden langs de Noordzee en de Oostzee. Het Bergkwartier is het oudste en mooiste deel van het centrum. Hier liggen smalle, kromme straatjes met oude panden tegen een rivierduin aan. Het Bergkwartier is jaarlijks tijdens de kerst het decor van het Dickens Festijn, een tweedaags evenement waarbij figuranten gekleed in 19e-eeuwse dracht scènes naspelen uit de boeken van Dickens.

De Jeneverbessenberg (wandeling 12)

Tijdens wandeling 12 beklim je de 78 meter hoge Archemerberg. Vanwege de vele jeneverbesstruiken die hier staan, wordt dit ook wel de Jeneverbessenberg genoemd.  Deze struik is een conifeer, een van de weinige soorten die van nature in Nederland voorkomen. Nergens in Nederland groeien zo veel jeneverbesstruiken als hier. Ze vermeerderen zich heel langzaam. Ze moeten in een open landschap staan, zodat de wind het stuifmeel van een mannelijke struik naar een vrouwelijke struik kan waaien. Pas drie jaar na de bestuiving zijn de bessen rijp. Daarna helpt het als vogels of muizen de bessen opeten en ergens anders weer uitpoepen. Door de fermentatie in het spijsverteringskanaal van vogel of muis kiemen de zaden beter.

De Alchemerberg
De Alchemerberg, ook wel de Jeneverbessenberg genoemd
de mooiste netwerkwandelingen

Bestel de gids

De 15 wandelingen over de Sallandse Heuvelrug en door de IJsselvallei staan beschreven in de gids ‘De mooiste netwerkwandelingen Sallandse Heuvelrug en IJsselvallei’ van uitgeverij Elmar. In de gids zie je per route welke knooppunten van het wandelnetwerk je moet volgen.

Ook bevat deze gids alle praktische info, zoals startplaats, horeca en bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Bovendien lees je in de gids interessante achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Bestel de gids via onderstaande button.

Bestel de gids

Meer lezen over de netwerkwandelingen in Salland?

In Magazine Wandel.nl nummer 2-2021 lees je een artikel over Sallandse havezaten en landgoederen. Wat is een havezate en hoe zijn deze destijds ontstaan? Je kunt Magazine Wandel.nl bestellen in onze webhop via de button hieronder. Of neem een abonnement en ontvang Magazine Wandel.nl vier keer per jaar (kies optie 2 van het KWBN-lidmaatschap).

Bestel Magazine Wandel.nl nummer 2-2021
Wandel.nl