Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste netwerkwandelingen in Kennemerland

In Kennemerland, in Noord-Holland, wandel je door duinen, polders en knusse dorpen. De zee is nooit ver weg. In Kennemerland liggen 15 mooie netwerkwandelingen. Ze staan beschreven in een handige gids.

Kennemerland

Al in de prehistorie was Kennemerland een aantrekkelijk woongebied. Nadat er zich hoge duinen aan de kustlijn hadden gevormd, ontstonden er uitgestrekte veenmoerassen. Op de grens van nat en droog ontstond bewoning. In de elfde eeuw zorgden boeren en monniken voor de ontginning van het veenmoeras. In de Gouden Eeuw ontdekten rijke kooplieden uit Amsterdam deze streek en zij lieten er grote buitenplaatsen aanleggen. Het kalkrijke zand bleek bovendien uitermate geschikt om bloembollen op te verbouwen. Langzamerhand ontdekten ook toeristen de aantrekkelijke omgeving en de frisse zeelucht van Kennemerland.

De netwerkwandelingen door Kennemerland brengen je langs een afwisseling van duinen, dorpen, landgoederen en akkers. De vijftien routes in Kennemerland zijn samengesteld via het Wandelnetwerk Noord-Holland en hebben een lengte van 6,5 tot 15,5 kilometer.

De mooiste netwerkwandelingen Kennemerland

De 15 routes in vogelvlucht

De eerste wandeling (de Hondsboscche Zeeweringroute) voert je over één van de bekendste dijken van Nederland. Je loopt over een grasdijk met uitzicht op de zee en de polder. De Schoorl aan Zeeroute (wandeling 2) gaat, zoals de naam al zegt, door de Schoorlse Duinen. Je loopt uitsluitend over onverharde zandpaden, onder meer door een geurend dennenbos en natuurlijk over de hoge duinen. Ook wandeling 3 (de Duinvermaakroute) brengt je over hoge en brede duinen. Af en toe moet je flink klimmen, maar je wordt getrakteerd op fraaie uitzichten. De Groeterpolderroute (wandeling 4) gaat eveneens door de duinen, maar ook door de weidse Groeterpolder met zijn kleinschalige, grillig gevormde percelen. De Bergermeerroute (wandeling 5) start in het bruisende kunstenaarsdorp Bergen. Je wandelt onder meer over het Kerkenpad met opvallende witte huizen met rode daken.

De Schoorl aan Zeeroute
De Schoorl aan Zeeroute
De Bergerbos- en Duinenroute
De Bergerbos- en Duinenroute

Graskades met bloeiende tupen

Wandeling 6 (De Bergerbos- en Duinenroute) laat je zien dat de omgeving van Bergen méér te bieden heeft dan bossen en duinen. Je loopt bijvoorbeeld over een oeroude strandvlakte en langs een zeventiende-eeuws landgoed. Niet voor niets was het gebied waar je doorheen loopt zeer in trek bij kunstenaars. De Heilooërbosroute (wandeling 7) ligt onder de rook van Alkmaar. Vanuit het oude landgoed Nijenburg wandel je door de polder naar het schaduwrijke bos van Heiloo. Wandeling 8 (de Albertusroute) is een wandeling vol geschiedenis. Je start bij het voormalige Slot aan den Hoef in Egmond, waar nog een slotkapel bewaard is gebleven. 

Door de duinen wandel je naar de abdij van Egmond, waar nog steeds monniken wonen. Langs de graskades tussen Egmond en Heiloo kun je in het voorjaar langs bloeiende tulpen en hyacinten lopen. Op het Ommetje Bakkum (wandeling 9) staat de natuur van het Noordhollands Duinreservaat centraal. Je wandelt over voormalige akkers, langs knoestige dennen en over prachtige boerenlandpaden. Wandeling 10 (de Johanna’s route) brengt je door de gevarieerde bossen bij Castricum. Bijzonder is de rijke variatie aan bomen, struiken en kruiden. In het voorjaar heb je goede kans om nachtegalen te horen zingen.

Lommerrijke buitenplaatsen en stoere forten

Tijdens wandeling 11 (Noord-Hollandpad) volg je 9 kilometer lang de bekende langeafstandswandelroute tussen Akersloot en Uitgeest. Terwijl je aan het wandelen bent, heb je voortdurend zicht op het water. Wandeling 12 (Rondje Wijk aan Zee) is een ommetje door de duinen en over het strand bij Wijk aan Zee. Op verschillende plekken liggen nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, die de Atlantikwall vormden. Ook op wandeling 13 (de Vuurlinieroute) kom je langs restanten van een roerige geschiedenis. Je passeert verschillende forten van de Stelling van Amsterdam. Vanaf de grasdijken heb je een weids uitzicht over de polder. 

De Spaarndamroute
De Spaarndamroute

De Beeckesteinroute (wandeling 14) brengt je over fraaie lommerrijke buitenplaatsen. Je wandelt over statige bomenlanen en langs klassieke beelden en een fontein. De laatste route (Spaarndamroute) start bij een recreatieplas, waarna je naar Spaarndam loopt. Hier kom je onder meer langs de oudste nog werkende sluis van Europa.

Drie hoogtepunten langs de routes

De Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn de hoogste en breedste duinen van Nederland en daarmee letterlijk het hoogtepunt van de netwerkwandelingen door Kennemerland. Het duingebied is in alle seizoenen prachtig. In de winter, als de rijp op de takken ligt, is het er betoverend stil. In de lente laten de vele vogels flink van zich horen. Zoals de groene specht en de zeer zeldzame nachtzwaluw. In juni en juli staan tienduizenden dennenorchissen in bloei. Een tapijt van kleine witte orchideeën. In augustus kleurt de heide prachtig paars. En in de herfst groeien er ruim 800 soorten paddenstoelen. Kortom: het maakt eigenlijk niet uit wanneer je door Schoorlse Duinen wandelt, want het is altijd de moeite waard.

E5da4574 201E 41Fe 801D A61787621473 Image9188878526299921191
Kunstenaarsdorp Bergen
Kunstenaarsdorp Bergen

Kunstenaarsdorp Bergen

Bergen is een dorp dat al van oudsher een grote aantrekkingskracht heeft op kunstenaars. Dat kun je goed merken als je door Bergen loopt. Je komt er diverse musea, een kunstboerderij en exposities tegen. Er is zelfs een aparte kunststroming naar het dorp genoemd: de Bergense School. De kunstenaars haalden hun inspiratie uit het landschap rondom Bergen. Kenmerkend aan hun stijl is dat ze landschappen niet zozeer waarheidsgetrouw schilderden, maar dat ze de essentie ervan wilden weergeven. Zowel wandeling 5 als wandeling 6 uit de gids met netwerkwandelingen gaat door Bergen.

Het Slot in Egmond aan den Hoef

In de middeleeuwen stond in Egmond aan den Hoef één van de ‘schoonste’ kastelen van Nederland:  het stamslot van de roemruchte heren van Egmont. Oorspronkelijk gebouwd in 1129, is het vele malen verwoest, weer opgebouwd en uitgebreid om in 1798 definitief onder de slopershamer te verdwijnen. Gelukkig zijn de fundamenten opgegraven en weer opgemetseld. Je kunt deze bekijken als je de Albertusroute (wandeling 8) loopt. Mooi bewaard gebleven is de slotkapel, in zijn huidige vorm uit 1431. Tegenover de fundamenten is een bezoekerscentrum met veel informatie over het slot en de vroegere bewoners.

De slotruïne in Egmond
De slotruïne in Egmond

Bestel de gids

De 15 wandelingen in Kennemerland staan beschreven in de gids ‘De mooiste netwerkwandelingen Kennemerland’ van uitgeverij Elmar. In de gids zie je per route welke knooppunten van het wandelnetwerk je moet volgen.

Ook bevat deze gids alle praktische info, zoals startplaats, horeca en bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Bovendien lees je in de gids interessante achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Bestel de gids via onderstaande button.