Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Boekenweek: wandel langs bekende schrijvers op deze routes

Wandel langs het werk en het leven van bekende Nederlandse schrijvers. Deze routes nemen je mee naar plaatsen die een belangrijke plaats innemen in bekende boeken en daarmee in de Nederlandse literatuur.

Boek | Natuur | Nederlandse literatuur

Het huis waarin ze hebben gewoond, de stad waarin ze zijn opgegroeid, de omgeving waaruit ze inspiratie putten: plaatsen spelen een belangrijke rol in het leven en ook in het werk van schrijvers. In hun romans lopen fictie en werkelijkheid vaak in elkaar over. Literaire wandelroutes brengen je langs plaatsen die een plek kregen in de Nederlandse literatuur. De routes zijn overigens ook de moeite waard als je niet van lezen houdt, want ze brengen je door mooie steden en gebieden.

Literaire Routes: Van Couperus tot Siebelink

Via een interactieve wandeling van het Literatuurmusuem op RouteMaps.nl, nemen verschillende bekende schrijvers je via zeven literaire wandelingen mee naar de plaatsen in hun werk en leven. Zo is er bijvoorbeeld een wandeling door Harlingen, de Friese stad die een rol speelde in het leven en werk van Simon Vestdijk. De havenstad inspireerde hem onder meer tot het schrijven van het gedicht 'Stad aan de Wadden'. Terwijl je over de Waddenzee tuurt, kun je op de website een gedicht afspelen. ‘Drie eilanden staan aan de horizon als het niet zeer nevelt’, leest Vestdijk uit eigen werk voor.

Couperus tot Siebelink | Literatuurmuseum | Bloem | Boek | Literatuur

Of wandel door Den Haag, in de voetsporen van Louis Couperus. Je passeert statige panden waarin Couperus in de tweede helft van de negentiende eeuw woonde. In dezelfde stad kun je ook de Jan Siebelink-wandeling maken. Deze route brengt je onder meer naar de Suezkade, de titel van één van zijn boeken. Met de route Literair Noordwijk kun je beleven hoe meerdere schrijvers en dichters hun inspiratie vonden in de duinen en bollenvelden. 

De routes zijn voor iedereen gratis beschikbaar. Houd er rekening mee dat je wel data nodig hebt om de website te gebruiken. Op routemaps.nl/literair-museum vind je meer informatie.

Beeld van Simon Carmiggelt
Beeld van Simon Carmiggelt en zijn vrouw in De Steeg

Schrijverspad Veluwezoom

De heuvels van de Veluwezoom hebben een belangrijke rol gespeeld voor de Nederlandse literatuur. Jan Siebelink groeide er op, Simon Carmiggelt kwam er regelmatig en Louis Couperus wandelde tijdens zijn verblijf dagelijks door de bossen van de Veluwezoom. De streek kwam niet voor niets in diverse werken van deze schrijvers aan bod. Simon Carmiggelt beschreef in 1963 in zijn 'Kronkels' het uitzicht over de IJssel. ‘In de weilanden aan de overkant van het water heeft de natuur zo hier en daar een daar knoestige bomen gemorst.’ Op een bankje in het dorp De Steeg kijken Simon Carmiggelt en zijn vrouw uit over de IJssel. Dit is één van de honderd schrijverslocaties die je op de route passeert. Je wandelt onder meer langs woonhuizen, standbeelden en locaties die terugkomen in bekende boeken.

Het Schrijverspad Veluwezoom is een initiatief van neerlandicus Bert van Dorsten. De route van 70 kilometer gaat van Rhenen naar Dieren en loopt over de stuwwal van de Veluwezoom. Je wandelt over landgoederen en langs de IJssel. De etappes zijn gemiddeld 15 kilometer lang. De route is beschreven in een boek over het Schrijverspad Veluwezoom. Hierin staat behalve de routebeschrijving ook achtergrondinformatie over de locaties waar je langskomt. Kijk hier voor meer informatie over het Schrijverspad Veluwezoom.

A.F.Th. van der Heijden-wandeling

A.F.Th. van der Heijden werd in 1951 in Geldrop geboren. Van der Heijden schrijft sinds 1978 autobiografische verhalen en romans, waarin zijn leven en ook Geldrop een belangrijke plaats innemen. Langs 31 bekende locaties uit zijn verhalen gaat een wandelroute met een audiotour. Deze neemt je mee naar de verhalen en naar de werkelijkheid van de Geldropse jeugd van A.F.Th. Van der Heijden. Via deze audiotour kun je onderweg teksten en biografische informatie beluisteren. Zo hoor je onder meer over ’t Strontstrietje, een doodlopend straatje waar Van der Heijden zijn vroegste jeugd doorbracht.

Kasteel Geldrop
Kasteel Geldrop, beginpunt van de A.F.Th. van der Heijdenwandeling

Je wandelt zowel door het centrum van Geldrop als langs het Eindhovens kanaal, aan de rand van het Brabantse dorp. De route start bij Kasteel Geldrop en bestaat uit twee lussen van vier kilometer. De route is gratis te downloaden via deze link.

Terug naar Oegstgeest met Jan Wolkers

‘Terug naar Oegstgeest’ is een bekende roman van Jan Wolkers. Het is vanaf de verschijning in 1965 maar liefst dertig keer herdrukt en later ook verfilmd. Wolkers groeide op in Oegstgeest. Ter gelegenheid van de tiende sterfdag van de bekende schrijver, in 2017, werd er in Oegstgeest een Jan Wolkerswandeling geopend. De route gaat langs plekken waar de schrijver woonde en werkte en waar hij inspiratie opdeed.

De wandeling start bij Kasteel Oud Poelgeest. Wolkers bracht in de bossen bij dit kasteel veel uren door om te tekenen. Ook kom je langs Buitenplaats Nieuwenoord, waar Wolkers als tuinman werkte. Uiteraard mag ook het geboortehuis van de schrijver, aan de Deutzstraat, niet ontbreken. Je vindt de pdf van de routebeschrijving van de Jan Wolkerswandeling op deze site.