Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Biesboschpad: rondje Jantjesplaat-Deeneplaat

Gebied / Regio
Biesbosch
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
16.9km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Een afwisselende wandeling door een prachtig waterrijk gebied van wilgenbossen, kreken en moerassen. De kans is groot dat je veel watervogels ziet, maar ook sporen van de bever, zoals beverburchten en afgeknaagde boomstammen. Deze route mag je niet missen.

Startpunt
Naam
Spieringsluis
Straat
Deeneplaatweg 5
Postcode
4251 MR
Plaats
Werkendam
Biesboschpad Rondje Jantjesplaat Deeneplaat
Wandelen in de Biesbosch. (Foto: © RuudMorijn, Getty Images)

Wie de Biesbosch zegt, zegt ook bevers. Maar de Biesbosch is veel meer dan dat. Het is beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdegebied van Nederland. Tijdens deze wandelroute 'rondje Jantjesplaat' maak je een wandeling van bijna 17 kilometer door het drassige, historische en een uniek stukje natuurgebied van de Biesbosch. Welkom op de Jantjesplaat!

De Noordwaard: nieuw land

Kortgeleden is dit deel van de Biesbosch, de Noordwaard, ontpolderd. Het land werd omgezet in water - dat lees je inderdaad goed. Dit gebied ervoer veel wateroverlast bij hoogwater. En dus werden nieuwe geulen gegraven en dijken aangelegd. Sindsdien kan het water gecontroleerd in- en uitstromen.

Dankzij nieuw aangelegde wandelpaden is het nu mogelijk om deze mooie rondwandeling te maken. Meer weten over het water en de waterbeheersing? Bezoek dan na afloop het Biesbosch MuseumEiland; het ligt aan de overkant van het water, op een eiland.

Biesboschpad Rondje Jantjesplaat Deeneplaat Noordwaard
De Noordwaard in de Biesbosch. (Foto: © John Stuij)
Biesboschpad Rondje Jantjesplaat Deeneplaat Landbouwgrond
Uitzicht over vogels van de Biesbosch. (Foto: © Ivonne Wierink)

Jantjesplaat vroeger landbouwgrond

Het is moeilijk voor te stellen dat de Jantjesplaat vroeger uit landbouwgrond bestond. Totdat de polder moest wijken voor het water. Neem de verrekijker mee, want het barst er van de watervogels: van kolgans, kuifeend en slobeend tot blauwborst, pijlstaart en watersnip. Zelfs de visarend en zeearend komen er voor.

Tip: trek waterdichte schoenen aan, want de paden kunnen behoorlijk modderig zijn.

Bevers in de Biesbosch

In 1988 maakte de bever, sinds de 19e eeuw uitgestorven in ons land, een comeback. De eerste beverfamilies werden uitgezet in de Biesbosch. Met succes, want er leven inmiddels ruim driehonderd bevers in meer dan honderd burchten in Nationaal Park de Biesbosch. De bever is het grootste knaagdier van Europa.

Met zijn grote voortanden kan hij zelfs hele bomen vellen. De stam knaagt hij rondom door, zodat een inkeping ontstaat in de vorm van een zandloper. Hij gaat net zolang door tot de boom omvalt, meestal naar de kant van het water. De takken gebruikt hij als voedsel of als bouwmateriaal voor zijn burcht.

Biesboschpad Rondje Jantjesplaat Deeneplaat Bevers
Bevers in de Biesbosch. (Foto: © Jillian Cooper, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Het startpunt is de parkeerplaats aan de Deeneplaatweg
  • Lunch na de wandeling? Bezoek Het Bolle Bevertje of Café van Oversteeg
  • Trek hoge wandelschoenen aan, het is hier zeer drassig