Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Nederlands Kustpad: de bunkers van de Atlantikwall

Op het 725 kilometer lange Nederlands Kustpad wandel je door Zuid- en Noord-Holland (etappe LAW 5-2) onder meer langs de bunkers van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog.

Bunkers van de Atlantikwall bij Scheveningen
Bunkers van de Atlantikwall bij Scheveningen

Wist je dat onze kust bezaaid ligt met bunkers, batterijen en loopgraven? Het zijn restanten van de Atlantikwall, een door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog aangelegde verdedigingslinie van Zuid-Frankrijk tot de Noordkaap. Een deel van deze, in totaal meer dan vijfduizend kilometer lange, versperring ontdek je tijdens de middelste etappe van het Nederlands Kustpad (LAW 5-2) door Zuid- en Noord-Holland.

Ondergronds

“Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat onze kust vol staat met bunkers. Al die bunkers waren vroeger door gangen met elkaar verbonden”, vertelt Roel Bouwman. Als padcoördinator van het Zuid-Hollandse deel van het Nederlands Kustpad komt hij de bunkers geregeld tegen. “Van Den Helder naar Hoek van Holland kon je destijds bijna helemaal onder de grond lopen.”

Invasie

Het Nederlandse deel was de sterkste schakel van de Atlantikwall, omdat de Duitsers hier een geallieerde invasie verwachtten. Die vond uiteindelijk niet in ons land plaats, maar in Normandië op 6 juni 1944 (D-Day). Na de bevrijding werd direct begonnen met de sloop van de verdedigingswerken. Veel restanten van de Atlantikwall zijn echter gered van de sloophamer. Ze worden nu gekoesterd als cultureel erfgoed.

Een bunker van de Atlantikwall bij Scheveningen
Een bunker van de Atlantikwall bij Scheveningen

Bunkers bezoeken

Zo zijn diverse bunkers op de route van het Nederlands Kustpad ingericht als museum. In Hoek van Holland vind je bijvoorbeeld het Atlantikwall-Museum en ook in de duinen bij Scheveningen en Den Haag zijn restanten te vinden die nu historische monumenten en een museum zijn.