Praktische tips voor een wandeling over stuifzandvlakten
Tip 1: Let op extremen
In de zomer is het ’s nachts en ’s ochtends vaak fris, maar kan de temperatuur op de open zandvlaktes overdag snel oplopen. Probeer te wandelen tijdens de koelste momenten van de dag en vermijd de middaguren. Neem altijd voldoende water mee en bescherm jezelf tegen de zon met een petje en zonnebrandcrème.
Tip 2: Loop niet te veel kilometers
Wandelen door het mulle zand is zwaar. Hou daar rekening mee bij het plannen van je route. Hoge wandelschoenen lopen door hun gewicht vaak minder prettig. Overweeg het gebruik van minder zware schoenen.
Tip 3: Wandel na de storm
Na een storm zijn alle menselijke sporen gewist. Dit is het mooiste moment om op pad te gaan. Je kunt dan sporen zien van insecten als de mierenleeuw en de zandoorworm en van reptielen als de zandhagedis. Let ook op sporen van herten en wilde zwijnen. Als je vroeg gaat, kun je die dieren met een beetje geluk zelfs spotten.
Tip 4: Op pad met een loep
In de stuifzandgebieden komen korstmossen voor met fantastische namen als ‘girafje’ en ‘varkenspootje’. Met een loep ontdek je hoe deze mossen aan hun naam komen
Routetip van Petra
Ook bij Ommen is een hele mooie Sahara te vinden. In de buurtschappen Zeesse en Junne ligt de zandverstuiving de Sahara met heel veel wandelmogelijkheden.
Routetip van Jeroen
De Haere is een uitgestrekt stuifzandgebied op de Veluwe, ten zuidwesten van 't Harde. Rond het actieve stuifzand liggen dennebossen en heide met jeneverbes.