Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Pelgrimeren in Japan: de 88-tempelroute op Shikoku

Veruit de bekendste pelgrimstocht is de Camino, een verzameling routes naar het Spaanse Santiago de Compostela. Minder bekend is de 88-tempelroute op het Japanse eiland Shikoku. Margreet Botter (53) trainde enkele jaren om de pelgrimage van zo’n 1200 kilometer te kunnen volbrengen.

Pelgrimeren in Japan: de 88-tempelroute op Shikoku

Tekst & foto’s: Margreet Botter

Vastberaden start

De klim over drie bergtoppen naar Shōsan-Ji, de twaalfde tempel, staat bekend als de zwaarste van de hele tocht. In de vroege ochtend brengt m’n host me naar de voet van de eerste berg. Het is dag drie van mijn pelgrimstocht langs achtentachtig boeddhistische tempels. Het regent zachtjes en het smalle bospad omhoog is glibberig.

Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku
Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku; bospad

Om de paar meter kijk ik om naar m’n host die – bemoedigend zwaaiend – steeds kleiner wordt. Als hij in een regengordijn is verdwenen, zucht ik diep en zet ik vastberaden de klim in. Het duurt niet lang of mijn benen vinden een cadans. Dit is waarvoor ik maanden trainde op de sportschool; drieduizend bergtreden op de trapautomaat met een backpack van acht kilo op m’n rug. Ik stap gestaag voort, waarbij het belletje aan m’n staf het ritme aangeeft.

Echte pelgrim

Tijdens m’n eerste pauze pel ik, warmgelopen in de februarikou, enkele van m’n acht lagen kleding af. Sinds gisteren zie ik eruit als een echte pelgrim: een wit pelgrimskleed, een grote bamboehoed en een houten stok. Die staf is de ‘verpersoonlijking’ van Kōbō Daishi, grondlegger van het Shingon-boeddhisme in Japan, in wiens twaalfhonderdvijftig jaar oude voetsporen ik nederig treed. Het belletje aan m’n staf moet beren op afstand houden.

Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku
Margreet in haar pelgrimstenue.
Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku; belletje

Beren op de weg

Echte beren zal ik tijdens m’n tocht niet tegenkomen, denkbeeldige des te meer. De eerste al op deze derde dag, als ik na meer dan zes uur klimmen en dalen tot de ontdekking kom dat ik de tempel straal voorbij ben gelopen. Een seconde twijfel ik: teruggaan of doorlopen? Maar nee, doorlopen is geen optie, Shosan-Ji is een van de belangrijkste tempels op deze tocht! Bovendien, na deze zware dag wil ik er m’n stempeltje halen, zo roept mijn ego. Er zit niets anders op dan een uur terug te klimmen. Het zullen niet m’n laatste extra kilometers zijn.

In de weg naar boven komt me een vrouw tegemoet die met jaloersmakende snelheid en souplesse de berg afzoeft, in een wandeltechniek die ik pas rond de helft van m’n pelgrimstocht onder de knie krijg, maar die me dan ook vleugels geeft.

Charme van O-Henro

Niet alle dagen wandel ik over bergen en door bossen. Zo’n tachtig procent van de route is asfalt en meer dan eens loop ik door stedelijk gebied langs wegen waar, in smalle tunnels, de auto’s op nog geen meter afstand passeren. De charme van de O-Henro, zoals de pelgrimstocht wordt genoemd, ligt dan ook niet zozeer in de schoonheid van de route, al zijn er dagen waarop je je in het paradijs waant met boomgaarden vol citrusbomen, gezang van exotische vogeltjes en adembenemende uitzichten.

Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku
Het geheim van deze pelgrimage ligt besloten in de rituelen die je bij alle tempels uitvoert
Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku
Kiyotaki-ji Tempel.

Giften van de bevolking

Het geheim van deze pelgrimage ligt besloten in de rituelen die je bij alle achtentachtig tempels uitvoert en in de ontmoetingen met de lokale bevolking die de pelgrim aanmoedigen met hun O-settai, giften van allerlei aard om je reis te vergemakkelijken.

Tijdens m’n klim op dag drie bestaat die uit O-settai van Japanse medepelgrims, die bewondering hebben voor deze Westerse vrouw in haar eentje. Ik proef ik voor het eerst mochi, een zachte, zoete, groene Japanse lekkernij. Ik krijg er hernieuwde energie van.

In de weken erop ontvang ik vele giften, die op de een of andere manier meestal net komen als ik ze nodig heb. Soms krijg ik geld, soms een compleet diner en meer dan eens rent een oud vrouwtje een huis uit om mij een flesje drinken te geven. Hoewel we elkaar nauwelijks kunnen verstaan, ervaar ik bij iedere gift een diepe verbondenheid en grote dankbaarheid.

Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku
Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku
Wasritueel bij de zesde tempel, Anraku-ji.

Ritueel bij tempels

Als ik die derde dag doodmoe aankom bij Shosan-Ji, buig ik diep voor de tempelpoort. Na elf tempels weet ik wat er van me wordt verwacht. Ik was m’n handen en gezicht bij het wasbekken. Luid de bel. Maak een buiging voor de hoofdtempel. Brand een kaarsje en drie wierrookstokjes. Gooi wat kleingeld in het offerblok. Stop een naamstrookje in een blik. Nadat ik nogmaals een buiging voor de tempel heb gemaakt, zeg ik de hartsoetra op, in het Japans. Ik herhaal dit ritueel bij de tweede tempel, die van Kōbō Daishi.

Daarna zoek ik het stempelhok, waar een monnik met prachtige pennenstreken m’n stempelrol kalligrafeert en stempelt. Ik dank en buig en loop (ver)licht de berg af naar m’n onderkomen van die nacht. Nog vijfenveertig heerlijke dagen wandelen te gaan.

Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku
Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku
Sairin-ji Tempel.

Praktische informatie

Wil jij zelf de 88-tempelroute (O-Henro) op Shikoku lopen?

De O-Henro op het Japanse eiland Shikoku is ongeveer twaalfhonderd kilometer lang. De pelgrimstocht loopt langs de randen van het eiland en eindigt waar ie begint, bij de eerste tempel. De pelgrimage kent meerdere routes waarbij de volgorde van de tempels bepalend zijn. Hoewel de populariteit toeneemt, is het nog altijd erg rustig op de paden. Dat komt ook omdat veel pelgrims uit Japan de tocht (deels) per auto, bus of openbaar vervoer afleggen.

Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku
  • De tocht duurt, als je hem helemaal wandelt, tussen de 45 en 55 dagen.
  • Vanwege het weer is de O-Henro het populairst in het voorjaar (kersenbloesem) en het najaar.
  • Het hoogste punt ligt bij de laatste tempel Ōkubo-ji op een kleine duizend meter.
  • Op deze pagina vind je uitgebreide achtergrond- en praktische informatie over de route.
  • Onmisbaar is het boekje Shikoku Japan 88 route guide met naast de route heel veel praktische informatie. Hij krijgt ieder(e paar) jaar een update, dus zorg dat je de laatste druk hebt. Te koop bij de eerste tempel, maar ook online op verschillende locaties.
  • Voor (betaalbare) accommodaties waarvan de eigenaren de pelgrim een warm hart toe dragen, reserveer je op henrohouse.jp/en
  • Je kunt pelgrimskleren, een stempelboek of -rol een andere pelgrimsattributen, zoals kaarsen, naamstrookjes en wierrook aanschaffen bij de eerste tempel, Ryōzen-ji, maar ook bij de tiende tempel, Kirihata–ji, waar je tijdens de tweede of derde wandeldag langskomt.
Pelgrimeren in Japan de 88 tempelroute op Shikoku
Jizo (beelden) in Muroto Misaki-cho.