Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Heuvelrughike

De Heuvelrughike is een vijfdaagse wandelroute van 92 kilometer over de Utrechtse Heuvelrug. Je begint aan de oevers van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg net voorbij Rhenen. Onderweg maak je aardig wat hoogtemeters.

Kwintelooijen op de Utrechtse Heuvelrug. (Foto: © Gerben Jacobs, Flickr)
Kwintelooijen op de Utrechtse Heuvelrug. (Foto: © Gerben Jacobs, Flickr)

De Heuvelrughike is de eerste en enige aaneengesloten wandelroute over de héle Heuvelrug, dus zowel in de provincie Utrecht als in Noord-Holland. Tijdens de hike beleef je zowel de schoonheid van het oer-Hollandse stuwwallenlandschap als de rijke geschiedenis van de Heuvelrug. Hier bivakkeerden onder meer Napoleons soldaten en bouwden welgestelden hun buitenhuizen. Inmiddels genieten wandelaars hier volop van de bossen en heidevelden. Het hoogste punt op de route is de Amerongse Berg (69,2 m.), wat bovendien het hoogste punt van de provincie Utrecht is.

afbeelding van een vrouw op een zandpad in de natuur.
Hiken door het zand bij de Amerongse Berg. (Foto: © Rens Kokke, Flickr)

Hike

De naam zegt het al: deze hike op de Heuvelrug is iets zwaarder dan een gemiddelde wandeling. Het verschil tussen wandelen en hiken heeft te maken met de begaanbaarheid en zwaarte van de route. Bij hiken ga je over wat meer uitdagende paden, qua ondergrond en hoogteverschillen. Uitgedaagd worden, dat zit bij de Heuvelrughike wel snor!

92 kilometer in 5 etappes

Je volgt zoveel mogelijk onverharde paden en paadjes. De route is niet bewegwijzerd maar kun je lopen aan de hand van een wandelgids van Marianne Wildenberg, voorzien van gedetailleerde kaartjes. Je loopt de route in 5 etappes. Alle begin- en eindpunten zijn bereikbaar met het openbaar vervoer.

Amerongse Berg. (Foto: © Sjaak Kempe, Flickr)
Amerongse Berg. (Foto: © Sjaak Kempe, Flickr)
Heideveld bij Laren. (Foto: © Frans Schouwenburg, Flickr)
Heideveld bij Laren. (Foto: © Frans Schouwenburg, Flickr)

Etappe 1 Huizen – Hilversum (18 km)

Vanuit het middeleeuwse landbouw- en vissersdorp Huizen ga je de Aalberg op, met uitzicht over het Gooimeer en Almere. Je loopt over schilderachtige engen (zanderige oude wegen tussen de akkers) en heidevelden met eindeloze vergezichten. Ook de Tafelberg vormt een mooi hoogtepunt op deze etappe.

Etappe 2 Hilversum – Soesterberg (20 km)

Je start in de bossen van de Hooge en Lage Vuursche. Hier loop je door vorstelijke buitenplaatsen van welgestelden uit de 18e en 19e eeuw, inclusief mooie oude veengronden en vijverpartijen. Stijgen doe je bijvoorbeeld op ’t Hooge Erf, op een stuwwal uit de voorlaatste ijstijd, en het Soester Hoogt. De afwisseling is groot: van het ven bij het Pluismeer tot het stuifzand in de Soesterduinen.

afbeelding van een meer met heide en bos.
Pluismeer, Lage Vuursche. (Foto: © Shutterstock)
Pyramide Austerlitz. (Foto: © Traveling Tourist, Flickr)
Pyramide Austerlitz. (Foto: © Traveling Tourist, Flickr)

Etappe 3 Soesterberg – Doorn (18 km)

Wist je dat Napoleons soldaten hun kamp ooit hebben opgeslagen in de heide bij Zeist? Hier zijn de sporen van de Fransen nog steeds zichtbaar. Zonder hen waren het dorp Austerlitz en de beroemde Pyramide er nooit geweest. Ze vormen een hoogtepunt op de route, samen met de prachtige landgoederen op je pad. Op de Maarnse Berg maak je nog een mooie klim, waarna je via de bossen landgoed Zonheuvel bereikt.

Etappe 4 Doorn – Amerongen (19 km)

Via oude landgoederen loop je de Kaapse Bossen in. Hier geniet van het uitzicht op uitkijktoren De Kaap. Op deze etappe vind je een variatie aan plassen, vennen, heide en bos. De natte en droge bodems leveren een grote diversiteit aan flora en fauna op. Op de Zuilensteinse Berg maak je nog een pittige klim om vervolgens in Amerongen te komen.

Uitkijktoren De Kaap, Doorn. (Foto: © Jan Brünemann, Flickr)
Uitkijktoren De Kaap, Doorn. (Foto: © Jan Brünemann, Flickr)
afbeelding van een vrouw die geniet van het uitzicht over het groen en water.
Uitzicht vanaf de Grebbeberg over de Blauwe Kamer, Rhenen. (Foto: © Nanda Sluijsmans, Flickr)

Etappe 5 Amerongen – Rhenen (20 km)

Eindeloze vergezichten op deze slotetappe! Te beginnen met het uitzicht vanaf de Amerongse Berg, het hoogste punt van de Heuvelrug. Maar het wordt mooier in het Sterrenbos, waar je uitkijkt over Veenendaal en de Gelderse Vallei. Op de Remmerdense heide kijk je breed uit over het rivierenlandschap en bij Kwintelooijen zie je een oude zandafgraving. Nadat je Rhenen bent gepasseerd kijk je ook nog uit over de Blauwe Kamer, het rivierenlandschap van de Betuwe en het Fort aan de Grebbe. Een afsluiter vol met hoogtepunten.

Wil jij de Heuvelrughike lopen?

Op deze pagina kun je de wandelgids van de Heuvelrughike bestellen, uitgegeven door Gegarandeerd Onregelmatig. Op de site van de uitgeverij kun je ook een inkijkexemplaar bekijken.

Genomineerd voor Wandelroute van het Jaar 2023

Dit is een van de 5 genomineerden op de shortlist van Wandelroute van het Jaar 2023. Het Stellingenpad heeft de verkiezing inmiddels gewonnen. De andere genomineerden waren het Betuwepad, het Pays de Bouillon en de National Park Trail.