Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Trektocht Talks: zo kun je duurzaam hiken

Hoe duurzaam is wandelen eigenlijk? Hoe kun je zo duurzaam mogelijk een meerdaagse hike maken? En wat weet jij over het: ‘leave no trace’-principe? In dit artikel geeft hike-expert Rick Mulder je tips en tricks om zo duurzaam mogelijk de natuur in te trekken.

Rick Mulder
Trektocht Talks Zo Kun Je Duurzaam Hiken; Hiken Bosgebied
(Foto: © Rick Mulder)

We moeten zuinig zijn op onze planeet. Wanneer je loopt door de prachtige natuur, wil je toch dat generaties na ons er net zo van kunnen genieten? Dit betekent dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen. Tijdens een trektocht in het Zwarte Woud sprak ik eens een verdwaalde Amerikaan. Hij vertelde mij over de ‘leave no trace’-regels. In Amerika weet elke doorgewinterde hiker de regels uit z’n hoofd. Maar in Europa waren ze volgens hem minder bekend. Zo zag hij bijvoorbeeld erg veel afval op de wandelpaden in Europa. Wil jij een duurzame wandelaar zijn, dan zijn dit de belangrijkste principes.

Duurzaam hiken #1: Plan je wandeltocht vooruit

Bereid je wandeltochten voor. Weet waar je gaat overnachten, maar ook welke regels er gelden in het gebied. Over wildkamperen lopen de regels per land in Europa nogal uiteen. Door van tevoren te weten waar je kampeert, kun je verpakkingsmaterialen verminderen. Zo kun je je voeding gestructureerd inpakken voor vertrek en heb je precies genoeg per dag.  

Trektocht Talks Zo Kun Je Duurzaam Hiken; Planning route
Rick Mulder plant vooraf zijn route. (Foto: © Bastiaan Photography)
Trektocht Talks Zo Kun Je Duurzaam Hiken; Kamperen Tent
Luchtbed is klaargemaakt voor het kamperen.

Duurzaam hiken #2: Kampeer op duurzame plekken

Je wil de natuur intrekken en daarbij zo min mogelijk grond, gras en andere natuurlijke ondergronden beschadigen. Dit betekent dat je tijdens een trektocht je probeert te focussen op bestaande kampeerplekken. Aangezien je jouw behoefte vaak doet in de buurt van je kampeerplek, wil je minimaal 100 meter van drinkbaar water staan. Dit betekent dat je dus niet aan een meer gaat staan of langs rivieren, om te voorkomen dat het water vervuild raakt.

Duurzaam hiken #3: Ruim je afval op

‘Leave no trace’ staat voor ‘Laat geen afval achter’. Dit betekent dus dat je al je afval meeneemt. Alles wat uit je tas komt gaat er ook weer in. Je controleert altijd goed of je alles mee hebt genomen. Tot aan de kleinste verpakkingssnippers aan toe. Moet ik mijn ontlasting dan ook meenemen? Haha, dat is een bekende vraag. Als je het kan begraven op een goede plek, dan doe je dat. Maar wc-papier neem je wel mee. Zorg daarom altijd voor een kleine vuilniszak, zodat je alles maar dan ook echt alles mee kan nemen.  

Duurzaam hiken #4: Laat achter wat je vindt

Het is verleidelijk om een steen, bloemetje of iets anders mee te nemen tijdens je hike. Zo heb ik tijdens mijn tocht door Engeland (Coast to Coast walk) een steen meegenomen. Deze bracht ik van de ene naar de andere kust. Iedereen zondigt weleens, want volgens het ‘leave no trace’-principe is dit not done! Je laat alles wat je ziet in de natuur waar je het hebt gevonden. Zo blijft de natuur intact. 

Trektocht Talks Zo Kun Je Duurzaam Hiken; Paddenstoel bosgebied
Paddenstoelen: meenemen of laten groeien?
Trektocht Talks Zo Kun Je Duurzaam Hiken; Kampvuur Natuur
Blok hout afzagen voor het kampvuur. (Foto: © Bvd Photography)

Duurzaam hiken #5: Minimaliseer je kampvuur

In Zweden, Noorwegen, Bulgarije en in Duitsland heb ik kampvuurtjes gemaakt tijdens mijn tochten. Soms was er een bestaande kampvuurplek en dan gebruikten we die. Maar soms was er niets te vinden. Op dat moment braken we onze kampvuurplek volledig af nadat we er waren geweest. Als er de volgende dag een jager langs zou komen, dan moest hij niet kunnen zien dat wij daar geweest waren. Dit heb ik geleerd tijdens mijn deelname aan het tv-programma Hunted into the Wild. We zouden ons voor de kop slaan als we achteraf gepakt zouden worden door een kampvuurtje.  

Duurzaam hiken #6: Respecteer het wild

In het bos zijn wij de bezoekers. In Nederland hebben we wilde zwijnen, reeën, dassen en vossen. De natuurlijke bewoners van het bos. Ga met respect om met deze dieren. Dit betekent dat je geen eten voor ze achterlaat. Maar ook dat je niet luidkeels door het bos loopt. Heb je huisdieren? Houd ze dan dicht bij je. Je hond is net zo goed als jijzelf te gast in het bos.  

Trektocht Talks Zo Kun Je Duurzaam Hiken; Wilde gems
Wilde gems op heuvel in Bulgarije. (Foto: © Bvd Photography)
Trektocht Talks Zo Kun Je Duurzaam Hiken: Rick Mulder
Rick Mulder en zijn dochter: samen hiken.

Duurzaam hiken #7: Ben je bewust van andere wandelaars

Als hiker ben je niet alleen! Er zijn met jou andere wandelaars, fietsers of trailrunners. Iedereen heeft het recht op dezelfde mooie natuurervaring. Iets wat ik erg belangrijk vind is simpelweg ‘hallo’ zeggen wanneer je iemand tegenkomt. Echte wandelaars groeten elkaar!  

Duurzaam hiken #8: Draag duurzame wandelkleding

Hoe fijn is het om iets om het lijf te hebben dat duurzaam is en misschien wel van natuurlijke of gerecyclede materialen gemaakt. Er zijn een paar simpele dingen om naar te kijken wanneer je duurzame wandelkleding wil aanschaffen: 

Fair Wear Foundation 

Deze organisatie zorgt ervoor dat arbeiders in goede werkomstandigheden werken. Maar ook dat ze het juiste bedrag betaald krijgen voor hun product/grondstoffen. 

Bluesign 

Bij Bluesign wordt onafhankelijk kleding gecontroleerd op bepaalde punten, zoals: uitstoot, goed gebruik van grondstoffen en verminderd gebruik van chemische stoffen. 

RDS en RWS 

Deze labels zijn in het leven geroepen voor verantwoordelijk dons en wol. Zie je dit label in een jas met dons of wol staan, dan weet je dat je goed zit.  

PFC-vrij 

Bijna alle outdoorkledingmerken willen tegenwoordig geen chemicaliën als PFC meer gebruiken. Let goed op of deze kankerverwekkende stof niet voor de productie van jouw regenjas is gebruikt.  

Trektocht Talks Zo Kun Je Duurzaam Hiken: Rick Mulder
(Foto: © Bvd Photography)

Duurzaam hiken #9: Wandelen voor je gezondheid is ook duurzaam

Ik heb het vooral gehad over het milieu en de natuur. Maar ook voor een duurzaam en gezond leven is wandelen ontzettend goed. Het vermindert stress, zorgt voor rust en je wordt er ook nog fit van. Ga er dus op uit en het liefst op een zo verantwoordelijk mogelijke manier als je het mij vraagt! Want de natuur van nu, die willen we toch door kunnen geven?