Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op weg naar de Via Gladiola: advies van de blarenprikker

Het aftellen is nu écht begonnen. Die 160 kilometer nadert met rasse schreden. De 4Daagse is inmiddels zodanig in het hoofd van deelnemer Simone Vos genesteld dat ze er zelfs van droomt. Aan de vooravond spreekt ze een professionele blarenprikker voor wat laatste (geruststellend) advies.

Simone Vos
Wandelaars tijdens de 4Daagse in Malden.
(Foto: © Suze Vermeer)

Nachtenlang ren en wandel ik kilometers, om maar te zorgen dat ik bij die finish kom. Het evenement heeft toch meer impact op me dan ik dacht. Ik droom ervan. Een voordeel: de blaren vallen tot nog toe heel erg mee. Ik heb zelfs twee dagen achter elkaar dertig kilometer gelopen en slechts één blaar gekregen. Om wat meer te weten te komen over blaren en hoe je die tijdens de 4Daagse kunt laten behandelen, spreek ik met Louise Schalkoort van het Rode Kruis. Ze prikt al ruim tien jaar blaren tijdens de 4Daagse Nijmegen, is instructeur en medewerker kwaliteitsblaarbehandeling. Een expert op het gebied van blaren en verzorging van de voeten, dus.

Kamferspiritus ter voorbereiding

Ik vertel Louise over mijn 4Daagse-voorbereidingen: iedere dag kamferspiritus op m’n voeten, genoeg trainen, goede schoenen en sokken. Ze reageert enthousiast op deze aanpak. “Kamferspiritus deed mijn moeder vroeger ook op mijn voeten voordat ik de Avond4daagse ging lopen. Dat deed ze een paar weken van tevoren al”, vertelt ze.

“Bij de 4Daagse gebruiken we kamferspiritus om de voeten te ontsmetten. Als wandelaars bij ons op de blarenpost komen, doen we dat eerst. Dan plakken de pleisters beter, kun je de blaren goed zien en zijn de voeten meteen fris. Als ik gedurende het jaar kamferspiritus ruik bij een ander evenement, ben ik meteen weer terug in Nijmegen”, lacht ze.

Louise Schalkoort behandelt een blaar op de post van het Rode Kruis tijdens de 4Daagse.
Louise Schalkoort behandelt een blaar op de post van het Rode Kruis tijdens de 4Daagse.
second-skin blarenpleister op een hak.
Second-skin blarenpleister. (Foto: © Shutterstock)

Ontstekingen voorkomen

“We kijken altijd naar beide voeten, ook al geeft iemand aan op één voet blaren te hebben. Dan behandelen we de blaren. Open blaren maken we goed schoon en daaroverheen doen we een soort second skin. Dan komt er een bruin-of fixatiepleister over. Je wilt voorkomen dat er ontstekingen ontstaan. De dichte blaren prikken we aan en maken we leeg. Dan plakken we ze dakpansgewijs af met leukoplast. Of met een andere soort pleister als mensen daar allergisch voor zijn.”

Ervaring met blaren

Mijn gedachten gaan terug naar 2018. Ik zie mezelf weer liggen op dat EHBO-bedje op de blarenpost op de Wedren. De eerste dag: blaren onder eelt, blaren onder blaren, pijn, maar ook opluchting toen ze waren doorgeprikt. Ik vind het knap, blarenprikkers die vierentwintig uur per dag klaar staan voor de wandelaars.

Simone Vos tijdens haar 1e 4Daagse-ervaring in 2018.
Simone Vos tijdens haar 1e 4Daagse-ervaring in 2018.
wandelaars tijdens de 4Daagse Nijmegen
(Foto: © Simone Vos)

Optimale verzorging

Alle wandelaars zijn gelukkig in een goede stemming – ook bij de EHBO, vertelt Louise. Ze liggen gezellig naast elkaar en kletsen wat af. Tijdens de 4Daagse zorgt Louise voor de optimale verzorging waar ze kan, samen met haar collega’s. Ze vertelt dat er zelfs een team is dat op verschillende posten inspringt, wanneer het heel druk is. “Het is belangrijk dat je je blaren laat behandelen bij ons, dan weet je zeker dat het goed gebeurt. Er zijn genoeg mensen die met blaren en afgeplakte voeten gewoon de finish overkomen”, vertelt Louise. “Het gekste dat ik ooit heb meegemaakt, is een man die zijn hele voetzool onder de blaren had zitten. Hij wilde heel graag doorlopen, dus hebben we ons best gedaan om die voet zo goed mogelijk te behandelen. Het leek mij niet heel verstandig om door te lopen, maar hij wilde het graag. Dan helpen we waar we kunnen.”

Tips voorafgaand aan de 4Daagse

Om de 4Daagse in ieder geval goed te beginnen, heeft Louise nog wat tips. “Goede schoenen en sokken zijn essentieel, en neem droge sokken mee voor onderweg. Als het regent, kun je ze wisselen. Knip ook je teennagels goed, dat voorkomt alvast wat drukplekken”, zegt ze. “Zorg dat je echt genoeg en regelmatig eet en drinkt onderweg. Neem water en sportdrankjes mee, want je moet goed gehydrateerd blijven. Dan voorkom je wellicht spierkrampen en hoofdpijn, want dat kan ontstaan als je te weinig drinkt. Daarnaast is het goed om te letten op teken in het bos. En mocht je blauwe nagels krijgen, dan is het belangrijk om langs de EHBO-post te gaan. Dat gebeurt niet vaak hoor, maar wees wel alert.”

sokken hangen aan de waslijn
Tip: neem een extra paar (droge) wandelsokken mee. (Foto: © Hanwag)

Vol verwachting

Met de tips van Louise in mijn achterhoofd, ben ik er klaar voor. Ik smeer rustig door met die kamferspiritus, zorg dat mijn waterzak van drie liter iedere dag goed gevuld is en neem voldoende eten mee. En: ik heb goed gezelschap voor onderweg en morele ondersteuning thuis. Eigenlijk kan ik nu niet meer wachten tot het zover is: die nachtelijke start, vol spanning en verwachtingen. Ik kijk er écht naar uit. Via Gladiola, ik kom eraan!

Simone (in het midden) en haar vriendinnen op de Wedren na het uitlopen van de 4Daagse Nijmegen
Simone (in het midden) en haar vriendinnen op de Wedren na het uitlopen van de 4Daagse Nijmegen.

Update: Simone heeft de 4Daagse uitgelopen!

"Hoewel mijn angst voor de blaren kort voor de start nog even opspeelde, was het vooral een groot feest onderweg. De mensen langs de kant, de support van vrienden, familie, vriend en andere fans en vooral de euforie van de vierde dag. De 4Daagse was niet makkelijk, maar wel heel erg de moeite waard. Vrijdag was veruit het leukst. Het bier in de dorpen, het 'we zijn er bijna'-gevoel en de gladiolen bij de finish. Stuk voor stuk had ik het niet willen missen. Die vijf blaren en 1 verloren teennagel vergeet je zo weer."