Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op pad met een pro: natuurjournalist Kirsten Dorrestijn

Als er iemand weet hoe het is om op stap te gaan met een pro, dan is het natuurjournalist Kirsten Dorrestijn wel. Voor haar ‘Het boek van de kleine dieren (en de wat grotere)’ ging ze namelijk met meer dan twintig experts het veld in, op journalistieke jacht naar de bij en de bijeneter, naar de otter en de ooievaar en tal van andere beestjes van eigen bodem.

Afbeelding Kirsten Dorrestijn

Tekst & foto’s: Anton Damen

Op zich hoeft Kirsten Dorrestijn geen stap buiten de deur te zetten om te genieten van fladderende en zoemende Nederlandse natuur. Onder het keukenraam heeft ze een wilde tuin vol (uiteraard biologische) bloemen en planten aangelegd, wat een grote trekpleister is voor de Zutphense fauna. Zo heeft Dorrestijn tijdens het afwassen iets leukers om naar te kijken dan enkel de vieze vaat.

Eropuit

Niet dat Kirsten het een straf vindt op pad te gaan. Integendeel. "Als natuurjournalist speelt een groot deel van het werk niet achter mijn bureau af, maar buiten. Ongelooflijk fijn dat ik voor mijn vak vaak eropuit moet trekken, naar mooie gebieden waar ik anders nooit was gekomen. Voor mijn boek kwam bijvoorbeeld in de Drentse Aa, prachtig! Maar ook een nieuw park in Apeldoorn voor lieveheersbeestjes, en een salamanderpoel in Brabant.

Afbeelding Kirsten Dorrestijn.
Kirsten Dorrestijn.

Vlinder-hotspot

Dichter bij huis  ̶  haar eigen huis dan  ̶  blijken ook beestjes in overvloed. De uiterwaarden van de IJssel zijn een hotspot voor vlinders. Kirsten kijkt uit naar een kolibrievlinder, op het pad strijkt een kleine vos neer (da's óók een vlinder) en boven de bramenstruiken vliegen kleine zweefvliegen en een koolwitje, of een van zijn twintig lookalikes. In de redelijk imposant ogende lucht, vol woeste wolken, een ooievaar. Maar Kirsten, moet je die vleugelwijdte nou toch eens zien: hoezo kreeg de ooievaar een eigen hoofdstuk in een boek dat ‘Het boek van de kleine dieren’ heet? Lachend: "Die toevoeging 'en de wat grotere' staat er niet voor niks."

Afbeelding Kirsten Dorrestijn met libel
Een libel rust op de vinger van Kirsten Dorrestijn.

Aanstekelijk

Het leuke van haar boek is dat ze je, via de aanstekelijke geestdrift van de geïnterviewde kenners en hobbyisten, ook enthousiast weet te krijgen voor klein spul als het piemelkrieltje, de bosglimmer en het zevenstippelig lieveheersbeestje. En de liefde lijkt geheel wederzijds, als een libel (van hoofdstuk dertien) zich rustig op Kirstens vingertop vlijt. Mocht het boek een bestseller blijken, dan zijn er nog genoeg dieren over om een sequel mee te vullen.

Excursies

De eerste tekenen zijn bemoedigend. Het loopt aardig storm qua inschrijvingen voor de boekpresentatie in de lokale natuurwinkel De Geluksvogel op zaterdag 19 juni 2022.  "Ik plak daar een excursie aan vast. Nou ja, excursies. Meervoud. Want er kwamen zoveel aanmeldingen binnen voor de lieveheersbeestjes-excursie, dat er snel een wilde bij-tocht bijkwam. Als die vol is, gaan we ook op slakkensafari. Allemaal door een geweldig fraaie en door vrijwilligers onderhouden oude tuin, die normaliter niet toegankelijk is." Eén troost voor iedereen die er die dag niet bij kan zijn of die achter het net vist: met wat geduld tref je de wonderlijkste wezens gewoon in de eigen tuin. Met een beetje geluk zomaar tijdens de afwas.

Afbeelding van het boek

'Het boek van de kleine dieren (en de wat grotere)', met illustraties van Herwolt van Doornen, is vanaf 16 juni verkrijgbaar in de (online) boekhandel. € 21,99

Wil je kans maken op een van de 3 exemplaren van dit boek? Doe dan mee met onze winactie en vul het onderstaande formulier in. Op 30 juni trekken we de winnaars. Zij krijgen persoonlijk bericht.

Ja, ik doe mee aan deze winactie!