Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op pad met een pro: filmmaker Cees van Kempen

Sinds kort voelt de wolf zich weer thuis op de Veluwe. En regisseur Cees van Kempen, die er een eeuwigheid bivakkeerde om het beest op beeld te vangen voor zijn overrompelende film Wolf, óók. Voor Wandel.nl loopt hij nog een keer zijn oude wolvenrondje, van wildcamera naar wildcamera.

Anton Damen
Afbeelding van regisseur Cees van Kempen die wijst naar het gebied van de wolf.

Na honderdvijftig jaar is hij terug van weggeweest: de wolf. Cees van Kempen maakte er de imposante natuurfilm Wolf over, die nu in de bioscopen draait. Cees' hoofdrolspeler was niet de gemakkelijkste, vandaar dat de filmmaker vele kilometers liep, op zoek naar de wolf. Roerloos verstopte hij zich urenlang in de hoop hem met zijn camera betrappen. Voor de gelegenheid soms gecamoufleerd als boomstam, zoals hij op zijn rondje Veluwe demonstreert. Het is avond en uitgestorven op de Veluwe, maar Cees betwijfelt of we écht alleen zijn. Wijzend op de bosrand: "Dat is rustgebied. Je kunt met bijna stellige zekerheid zeggen dat op die paar vierkante kilometer op dit ogenblik een wolf vertoeft. En dat de kans groot is dat het pad waar jij en ik nu op lopen, vannacht bewandeld wordt door een wolf. Voetpaden vindt-ie namelijk heerlijk."

afbeelding van regisseur Cees van Kempen die de wolf zoekt via een uitkijkpost.

Behoedzame wolf

Maar wat als we nu zo oog in oog met een wolf staan? Kiezen we dan beter het hazenpad of juist niet? "Nou, die kans is érg klein", weet de ervaringsdeskundige die maar liefst vier jaar moest filmen voor voldoende beeldmateriaal om anderhalf uur te vullen. "Sinds 2019 heb ik meer in mijn auto dan in mijn eigen bed geslapen. Dat we zomaar een wolf tegen het lijf lopen, lijkt me dan ook sterk. De wolf is schuw, zegt men. Ik hou het liever op behoedzaam. Hij is allesbehalve achterlijk en weet dondersgoed of jij een potentieel gevaar vormt. Alleen een jonge, onderzoekende wolvenpup zou misschien nog op je afkomen. Ben je daar niet van gediend, dan hoef je alleen maar hardop te gaan praten of in je handen te klappen, dan gaat hij er subiet van tussen."

Met camera's slepen

We hobbelen ondertussen naar de her en der door Cees verdekt opgestelde camera's. Allesbehalve een straf op zo'n fraai stukje Nederland. "Het lopen is niet het zwaarste. Maar de professionele camera's die we gebruikten, met flinke lenzen, dat gewicht tikt aan. In het veld hadden we meer dan tien wildcamera's staan die bewegingen registreerden. Die moet je elke dag aflopen om de batterij te vervangen en de geheugenkaarten te wisselen. Dan ben je toch met accu's van tien kilo aan het slepen. Maar veruit de meeste kilometers zijn gemaakt door mijn researcher. Die liep elke dag het terrein af op zoek naar eventuele sporen, om uit te vogelen waar de wolf zich mogelijk ophield."

afbeelding van regisseur Cees van Kempen en zijn wildcamera.
afbeelding van een wandelende Cees van Kempen.

Voor of tegen

Het maken van Wolf was misschien wel net zo'n avontuur als de documentaire zelf. Een reis vol ontberingen, maar ook een vol toevalstreffers en prachtige cadeautjes. Maar het was ook een traject waarin de maker zag hoe een onderwerp als de wolf polariserend werkte. Je bent voor of tegen, en in dat laatste geval zijn de reacties heftig en wordt zelfs een 'gewone' natuurfilmer verdacht van propaganda. Geen wonder dat Cees op deze Veluwetocht ook een beetje met zijn ziel onder de arm loopt. Zijn er wel mensen die net als hij blij zijn dat de wolf weer op vertrouwd terrein terug is?

Glimp

De zon gaat onder, we koersen richting uitgang. Twee wandelaars, gewapend met enorme telelenzen, komen ons tegemoet. Wat hopen zij deze avond te schieten? Daar hoeven ze geen seconde over na te denken. 'De wolf! Ze komen hier minstens twee keer per week met de hoop een glimp van het dier op te vangen. Maar zou hij echt in dit gedeelte zitten? "Nou...", begint een glunderende Cees die vol vuur een minicollege improviseert en de twee amateurfotografen met pro-tips verder op pad stuurt.

De documentairefilm Wolf, met de voice-over van Matthijs van Nieuwkerk, draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen en theaters. Bekijk hier de filmtrailer. Het gelijknamige fotoboek is verkrijgbaar in de (online) boekhandel.

afbeelding van Cees van Kempen en twee wandelaars die ook naar zoeken.