Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Landgoedwandelingen: Banjeren door het coulissenlandschap van Landgoed Eerde

Op Landgoed Eerde lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Naast het landgoed beleef je ook het oude boerenlandschap van Salland. Boerderijen die bij het landgoed horen, staan her en der verspreid in het kleinschalige landschap. Op de heide lieten de boeren hun schapen grazen, hout haalden ze uit het bos. Hier op Landgoed Eerde zie je met eigen ogen hoe het leven er eind 1800 uit zag. Tijd voor een verkenning.

Ellen Luijks
Landgoedwandelingen Banjeren Door Het Coulissenlandschap Van Landgoed Eerde; Saksische boerderij
(Foto: © Ellen Luijks)

Eerst even dit... Wandelboswachter Ellen gaat regelmatig alleen, met haar gezin of vriendinnen op avontuur in de Nederlandse natuur. Als auteur van de wandelgidsen ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’, ‘Wandelen langs watermolen’ en de reconstrucies van de Bondswandelwegen neemt ze je graag mee de natuur van Nederland in. Graag knoopt ze natuur en cultuurhistorie aan elkaar. Ontdek door de ogen van Ellen de unieke en wonderlijke natuur in eigen land.

Saksische boerderijen

Het is een hele tijd geleden dat ik hier voor het laatst was. Voor mijn werk als boswachter bezocht ik Kasteel Eerde ooit eerder. We stappen vanaf de parkeerplaats direct in het zogenaamde Saksische hoevenlandschap, of ook wel een kampenlandschap genoemd. In dit oude landschap van rond 1900 vinden we her en der fraaie oude Saksische hoeves.

Een kamp is een hoger gelegen stukje grond met bomen en struiken er om heen waar een boer zijn eigen gewassen verbouwde. We wandelen aan de rand van het Reggedal. Vroeger was deze rivier wilder dan nu. Op de hogere grond had je geen last van overstromingen en was het droog genoeg voor akkerbouw. Onderweg van de ene Saksische hoeve naar de andere passeren we singels en kleine bosjes. De boerderijen die bij het landgoed horen hebben geel-zwarte luiken, de kleuren van het familiewapen van de familie van Pallandt.

Landgoedwandelingen Banjeren Door Het Coulissenlandschap Van Landgoed Eerde; Saksische boerderij
Saksische boerderij (foto: © Ellen Luijks)
Landgoedwandelingen Banjeren Door Het Coulissenlandschap Van Landgoed Eerde; Schaapskooi
Schaapskooi (foto: © Ellen Luijks)

Schaapskooi

Dat dit landschap oud is, zie je ook aan de wallen met bomen rond de akkers en weilanden. Er zitten flinke, dikke eiken tussen. Wat zullen vleermuizen en vogels hier een luilekkerland hebben met al die bomenlinten door het gebied. We passeren een heideveldje. Vroeger had iedere boer een kleine schaapskooi. Deze zien we nog bij enkele boerderijen staan. Men legde heideplaggen op de bodem van de stal. Deze plaggen werden later samen met de mest verspreid over de akkers. Door het begrazen en het steken van plaggen werd de heide keer op keer verjongd. Nu moet de natuurbeheerder dat doen; hier hebben ze nog niet zo lang geleden geplagd.

Stuifzand, meertjes en prachtige uitzichten

Het rustig in het gebied, zeker als we het bos in wandelen. Ik zeg tegen Agnes: “Ik voel dat hier wild moet zitten. Laten we in stilte doorlopen.” Agnes kijkt me aan alsof ik gek ben. Maar nog geen vijf minuten later heeft het al effect. Een ree kruist ons pad. Geen foto, maar wel een beleving.

We banjeren door een stuifzandvlakte die toepasselijk De Sahara heet. Zo groot is het niet, maar Staatsbosbeheer heeft de zandvlakte wel groter gemaakt door veel bomen weg te halen. Na het stuifzand verandert het landschap weer. Dit keer duiken er vennen op, hier ook wel bekend als de Meertjes. Er dobbert een dodaars rond en libellen scheren over het water. Ineens duikt er een houten toren op. “Kom mam, wie als eerste boven is”. Dochterlief loopt lekker rap omhoog. Boven hebben we een prachtig uitzicht over het Vechtdal en het Reggedal met daarachter de Lemeler- en Archemerberg.

Landgoedwandelingen Banjeren Door Het Coulissenlandschap Van Landgoed Eerde; uitzicht  vanaf uitkijktoren
Uitzicht vanaf de uitkijktoren (foto: © Ellen Luijks)
Landgoedwandelingen Banjeren Door Het Coulissenlandschap Van Landgoed Eerde; Kasteel Eerde
Kasteel Eerde (foto: © Ellen Luijks)

Kasteel Eerde

Dan volgen we kort de stroom van de Regge vergezeld door oude bomen. Het pad volgend wandelen we steeds meer richting het kasteel. Statige lanen leiden ons eerst langs het rentmeestershuisje. Dan doemt de kasteelgracht op met op de hoek een theekoepel. Binnen het hek is het landgoed alleen toegankelijk op opendagen en met rondleidingen, want in het kasteel is een internationale school gevestigd.

Pauzeplekje

We volgen de laan verder en na een kleine tussenstop bij ijsboerderij De Meulenhorst wandelen we het laatste stukje naar de auto. De Meulenhorst is een zelf-service-winkeltje waar je ook nog andere producten kunt kopen, zoals zelfgemaakt bier van de boerderij, meel, kaarten en koffie. Op het erf kunnen kinderen oude Hollandse spelletjes spelen en er is een speurtocht over het erf. Leuk om even een mooie pauze te houden.

Landgoedwandelingen Banjeren Door Het Coulissenlandschap Van Landgoed Eerde; Zandweg
Zandweg (foto: © Ellen Luijks)

Praktische informatie Landgoed Eerde