Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Boswachterspad Lauwersmeer: Kollumeroord

Gebied / Regio
Friesland
Karakteristiek
Waterrijk
Afstand
10km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Een heerlijke wandeling langs de randen van het Lauwersmeer: een uniek kijkje in de ruige natuur die je niet veel meer in Nederland tegenkomt. Je treft grote grazers, wellicht wel otters of bijzondere vogels. In het natte seizoen kan het hier best drassig zijn, dus hoge laarzen zijn dan geen overbodige luxe.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Kwelderweg
Straat
Kwelderweg
Postcode
9293 MJ
Plaats
Tussen Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp
Boswachterspad Lauwersmeer Kollumeroord
Boswachterspad Lauwersmeer: Kollumeroord (Foto: © bronswerk, Getty Images Signature)

Terwijl je langs de randen van het Lauwersmeer loopt, kom je langs voormalige garnalenkotters. Eeuwen later de thuisbasis van 280 grazende Schotse hooglanders en 40 konikpaarden. Vanwege het open karakter is het Lauwersmeer aantrekkelijk voor allerlei soorten vogels. Daarom is het gebied in 2003 aangewezen als nationaal park.

Boswachterspad Lauwersmeer Kollumeroord Garnalenkotters En Wilde Grazers
Grote grazers bij Kollumeroord. (Foto: © franky242, )

Garnalenkotters en wilde grazers

Het Kollumeroord wordt steeds ruiger met de jaren: struiken en bomen breiden zich steeds verder uit. Hierdoor verdwijnen het ondiepe, open water, de modderige oevers, de grasvlakten en de uitgestrekte rietvelden. Om deze wildgroei tegen te gaan, heeft Staatsbosbeheer besloten grote grazers in te zetten.

Zomerhuisbos Kollumeroord

Op de uitzichtheuvel bij het Zomerhuisbos geniet je van een van de meest prachtige panorama's van het gebied, met uitzicht op het kronkelende Dokkerumerdiep en de Blikplaat en Sennerplaat, waar zeearenden hun nesten bouwen en otters leven. Een uniek kijkje, want hier spot je met meer of minder geluk meer prachtige dieren.

Prompsterplaat

Wat dacht je van grote grazers zoals konikpaarden en Schotse Hooglanders? Grotere kans heb je rondom de Prompsterplaat (aan het begin van de route), maar het is niet uitgesloten dat je ze verderop tegenkomt. Geniet van de ontmoeting met wilde dieren, maar blijf altijd op minimaal 25 meter afstand. Doorkruis geen kuddes en staat er een grote grazer op je pad? Dan zit er maar één ding op: wachten of omlopen.

Boswachterspad Lauwersmeer Kollumeroord Zomerhuisbos Kollumeroord
Otters in het Lauwersmeer. (Foto: © dypics, Getty Images)
Boswachterspad Lauwersmeer Kollumeroord Diepsterbos
Een roerdomp in het riet. (Foto: © underworld111, Getty Images)

Diepsterbos Lauwersmeer

Het Zomerhuis- en het Diepsterbos bestaan voornamelijk uit populier, abeel, esdoorns, els en wilg. Uitgestrekte rietvelden zorgen in het Diepsterbos voor mooie afwisseling. Het Diepsterbos is het laatste bos waar je doorheen wandelt als je de dit Boswachterpad over het Lauwersmeer bewandeld.

Roerdomp en andere vogels

Wandel langs de kiekendief of baardman in het riet en ontdek de grote bonte specht of wielewaal in het bos. In het voorjaar klinkt het hoempende geluid van de roerdomp in de uitgestrekte rietvelden. Net een misthoorn.

Markering route

Deze route kent geen reguliere paaltjes, die je de weg wijzen. Vrijwel de hele route is bewegwijzerd met wandelknooppunten (m.u.v. 600 meter door het Diepsterbos). De wandelknooppuntroutes zijn bewegwijzerd met rood-wit-blauwe schildjes. Je kunt het beste de GPS-route downloaden via de website van Staatsbosbeheer.

Boswachterspad Lauwersmeer Kollumeroord Markering Route
Uitzicht op de route. (Foto: © Patrick_Gijsbers, Getty Images Signature)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met alternatieve paaltjes
  • Lunchen/toiletteren doe je bij Restaurant Herberg De Pater (iets van de route)