Kooptips: dagrugzakken voor wandelaars
De dagrugzak behoort tot de standaard wandeluitrusting van vrijwel iedere wandelaar. Waar moet je op letten als je een kleine rugzak gaat kopen?
De dagrugzak behoort tot de standaard wandeluitrusting van vrijwel iedere wandelaar. Waar moet je op letten als je een kleine rugzak gaat kopen?
Wie een stevige wandeling gaat maken, heeft een dagrugzak nodig. Een kleine rugzak waarin je de belangrijkste bagage kunt opbergen. De dagrugzak behoort tot de standaard wandeluitrusting van vrijwel iedere wandelaar, of je nou meedoet aan een wandelevenement of een wandelroute loopt in het weekend. Waar moet je op letten als je een dagrugzak gaat kopen?
Ten eerste: de ene dagrugzak is de andere niet en ook iedere wandelaar is anders qua lichaamsbouw. Koop een dagrugzak daarom nooit blind, maar ga naar een deskundige winkel en pas de rugzak met een realistische hoeveelheid bagage. Zo kun je het beste inschatten of de rugzak voor jou comfortabel is.
Dagrugzakken zijn, de naam zegt het al, bedoeld voor een dagwandeling. Ze zijn dus geschikt voor wandelaars die weinig bagage meenemen. Fabrikanten spreken over het algemeen over dagrugzakken als ze een kleine inhoud hebben tot ongeveer 35 liter. Of je een kiest voor een zeer kleine rugzak van 10 liter of voor een grotere van 35 liter hangt van de vraag af: hoeveel neem je over het algemeen mee? Denk daar vooraf goed over na. En let op: de door fabrikanten opgegeven volumes kloppen niet altijd.
Een dagrugzak is dus niet erg groot, maar wie zijn best doet kan er een flinke hoeveelheid kilo’s in verstouwen. Bijvoorbeeld een grote fles water, maar ook alle andere uitrustingsstukken samen (smartphone, tablet, appeltje voor de dorst, portemonnee met kleingeld etc.) kunnen het draaggewicht behoorlijk opschroeven. Aan te raden is om tijdens het wandelen niet veel meer dan 7 kilo in je rugzak te stoppen. Maar ook bij weinig draaggewicht kunnen er drukpunten of schuurplekken ontstaan tijdens een langdurige wandeling.
Ook niet onbelangrijk: hoe zwaar is de rugzak zelf? Het eigen gewicht van dagrugzakken schommelt rond de kilo met uitschieters naar beneden (<800 gram) en flink naar boven (>1,5 kilo). Een lichte dagrugzak is prettig, maar kies liever voor een comfortabele rugzak die iets zwaarder is dan andersom!
Een dagrugzak heeft in ieder geval schouderbanden en meestal ook een heupband. Tussen de twee schouderbanden zit meestal een in hoogte verstelbaar borstbandje waarmee je de schouderbanden goed op hun plek kunt houden. Vooral de schouderbanden 'dragen' het gewicht, de functie van de heupband is vooral om het slingeren van de rugzak tegen te gaan.
Bij de grotere dagrugzakken (boven de 35 liter) neemt een stevige heupband (of heupgordel) ook een deel van het gewicht voor zijn rekening.
Belangrijk is dat de gepolsterde schouderbanden van een rugzak comfortabel voelen. Probeer de rugzak daarom in de winkel met een realistische hoeveelheid kilo’s.
Het rugpand is de 'achterkant' van de rugzak en het raakvlak tussen rugzak en de rug van de wandelaar. Heel belangrijk is dat het rugpand van de dagrugzak comfortabel gepolsterd is zodat de rugzak prettig aanvoelt.
Belangrijk om op te letten: zijn er geen vervelende drukpunten? Want daar kun je na lang wandelen behoorlijk last van krijgen.
Van belang is uiteraard ook dat het rugpand niet te lang of te kort is. Grote rugzakken zijn vaak in lengte verstelbaar, bij dagrugzakken is dat vrijwel nooit het geval. Let dus goed op in de winkel: past de rugzak bij jouw rug?
Of een rugzak goed past en comfortabel zit, valt of staat met de 'match' tussen rugzak en wandelaar. Niemand is gelijk. Veel rugzakken zijn unisex, geschikt dus voor zowel dames als heren. Maar er zijn ook merken die speciale modellen voor dames in het assortiment hebben. Iets om als dame naar te vragen in de winkel. Damesrugzakken hebben meestal anders gevormde schouderbanden, ze zijn doorgaans iets kleiner, het rugzak is vaak korter en de kleur is in veel gevallen 'vrouwelijker'.
Iedere dagrugzak bezit een groot hoofdvak. Belangrijk is ook hoeveel kleinere vakken de rugzak biedt. Geld en telefoon stop je liever niet in het grote vak, de drinkfles heb je liever bij de hand. Let dus goed op kleine vakjes zoals (stretch) zijvakken, platte voorvakken voor een wandelkaart, en kleine vakjes voor een telefoon of geld.
In plaats van een drinkzak gebruiken sommige wandelaars een drinkzak met een slangetje. Veel dagrugzakken bieden een speciaal vak achter het rugpand waarin je de (bijpassende) drinkzak kunt plaatsen. Daarbij hoort een doorvoer naar buiten (voor het slangetje) en een in hoogte verstelbaar klemmetje voor de slang op een van de schouderbanden.
We missen nog een soort dagrugzak en dat is de waterdichte rugzak. Dit type rugzak is gemaakt van een dik waterdicht materiaal met ‘gelaste’ waterdichte naden. Het hoofdvak sluit vaak met een zogenaamde rol-sluiting of met een stevige waterdichte rits. Een waterdichte dagrugzak heeft meestal minder extra vakken. Voordeel is dat je je geen zorgen om de bagage hoeft te maken bij een stortbui, nadeel is dat de rol-sluiting vaak iets lastiger toegang tot je spullen biedt. De meeste rugzakken zijn overigens niet waterdicht, goed om rekening mee te houden, maar bezitten vaak een verborgen regenhoes die je tijdens een regenbui over de rugzak trekt.