Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

In het spoor van Reynaert de Vos op de Wandelroute van het Jaar 2020

Streek-GR Waas- en Reynaertland is in 2020 gekroond tot Wandelroute van het Jaar 2020. Reynaert de Vos, bekend van een middeleeuws verhaal, neemt je mee van het Vlaamse Lokeren naar het Zeeuwse Hulst. Wat kun je op de bekroonde route verwachten? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Vaart van Stekene
Vaart van Stekene, foto: Martine Goossens

Het Waasland en het Land van Hulst, waar de route van 175 kilometer doorheen gaat, hebben charmante landschappen en veel cultureel erfgoed voor je in petto. De omgeving waar je doorheen wandelt, kreeg ruim 700 jaar geleden een belangrijke plaats in het middeleeuwse dierenepos ‘Van den vos Reynaerde’. De streek heeft de vos in de loop der tijd in haar armen gesloten en wordt niet voor niets ook wel Reynaertland genoemd. Tijdens je wandeling kom je langs de route diverse verwijzingen naar dit wereldberoemde verhaal tegen, zoals beelden van Reynaert en banken met daarop de afbeelding van de sluwe vos. De jury van de Wandelroute van het Jaar-verkiezing roemde onder meer de manier waarop het verhaal in de route is verwerkt, net als de heldere beschrijvingen en bewegwijzering van de route.

Het marktplein in Sint Niklaas
Het marktplein in Sint Niklaas, foto: Wikimedia - LimoWreck

Grootste marktplein van België

Vanuit Lokeren wandel je langs rivieroevers en over landbouwgronden van het Waasland. Tussendoor loop je door sfeervolle dorpjes. De kasseienpaden en elektriciteitskabels die hier boven de grond lopen, verraden dat je niet in Nederland bent. Ten zuidwesten van Antwerpen loop je langs de Schelde. In de vroege ochtend wandel je in een spookjesachtige sfeer met nevel boven het water en de omliggende weilanden. Halverwege de route ligt Sint Niklaas: de hoofdstad van het Waasland. Je loopt hier langs het grootste marktplein van België en langs monumentale panden. En heb je honger gekregen? Dan kun je hier in diverse bakkerijen Reynaertgebak krijgen. Dit wordt zelfs volgens een goed bewaard recept bereid door de Koninklijke Orde van Meesterbakkers. Na Sint Niklaas loop je verder door een landschap van akkers, bossen en populieren. Deze bomen kom je regelmatig tegen op de route. Vaak staan ze in rijen langs een kaarsrechte vaart of kanaal. De wind hoor je in deze rustige omgeving goed door de bladeren ruisen.

Vestingstad in volle glorie

Langzaam komt de grens met Nederland in zicht. In de Koningskieldrechtpolder kun je kijken zover de horizon reikt. Bij het dorp Nieuw Namen zet je voet op Nederlandse bodem. Hier stap je het Land van Hulst binnen. Door een buitengebied met weilanden en af en toe een boerderij bereik je uiteindelijk de vestingstad Hulst. Stadswallen en poorten, nog in volle glorie te zien, moesten de stad eeuwen geleden beschermen tegen vijanden. Aan de Gentsepoort kom je Reynaert weer tegen. Ook op andere plaatsen en monumenten, daarvan zijn er veel in Hulst, duikt de vos regelmatig op.

De markering van de Streek-GR Waas- en Reynaertland
De markering van de Streek-GR Waas- en Reynaertland

Streek-GR Waas- en Reynaertland lopen?

De route is volledig geel-rood bewegwijzerd en is in twee richtingen te wandelen. De helft van het traject is onverhard, en maar liefst 65% loopt over verkeersvrije paden. De route is te downloaden op deze site. Hier vind je tevens meer informatie over de route.

Reynaertbeeld in het centrum van Stekene
Reynaertbeeld in het centrum van Stekene

Reynaert de Vos in een notendop

Wie was de vos die je tijdens je wandeling over de route Streek-GR Waas- en Reynaertland zo vaak tegenkomt? Reynaert de Vos speelde de hoofdrol in een dierenverhaal dat in de middeleeuwen werd geschreven: ‘Van den vos Reynaerde’. Het satirische verhaal verwijst naar de middeleeuwse samenleving. De dieren in het verhaal spreken en handelen alsof ze mensen zijn. Vooral de adel en geestelijkheid kregen er van de schrijver flink van langs. Het verhaal speelt zich waarschijnlijk af in het Waasland en het Land van Hulst, want in het verhaal wordt verwezen naar deze streken. ‘Int oostende van Vlaenderen staet een bosch ende dat heet Hulsterloo’, luidt bijvoorbeeld een regel van het verhaal. Hulsterloo staat voor ‘bos bij Hulst’.

‘Van den vos Reynaerde’, tegenwoordig meestal ‘Reynaert de Vos’ genoemd, geldt als het hoogtepunt van de Nederlandse literatuur in de middeleeuwen. Hadden vossen in die tijd nog een slecht imago, in de vorige eeuw groeide Reynaert uit tot een populair symbool van de omgeving van Hulst en het Waasland. Er werd een Reynaertgenootschap opgericht dat onderzoek doet naar literatuur en ook het toerisme omarmde de vos. Er ontstonden standbeelden en banken met de afbeeldingen van Reynaert. En routes, waaronder een wandelroute die dit jaar dus, mede dankzij de vos, de titel Wandelroute van het Jaar 2020 kreeg.