Geocaching: wandelen met iets extra’s
Geocaching is voor iedereen die houdt van buiten zijn en van wandelen met iets extra's. Leuk voor bijvoorbeeld in de vakantie. Wat is geocaching en hoe werkt het?
Geocaching is voor iedereen die houdt van buiten zijn en van wandelen met iets extra's. Leuk voor bijvoorbeeld in de vakantie. Wat is geocaching en hoe werkt het?
Schatzoeken, maar dan met je mobiele telefoon of gps-apparaat. Geocaching is een navigatiespel dat je overal ter wereld kunt doen – zelfs op Antarctica. Alleen al in Nederland kun je zo’n 35.000 caches vinden. Wandel.nl helpt je op weg. Lezen, downloaden en op jacht!
Bij dzjio-kesjing (zo spreek je het uit) gaat het om het vinden van een schatkist, de cache. Het is een is een spel voor gps- en smartphone-gebruikers. Coördinaten wijzen de weg naar de plek waar de cache moet zijn. Daar ben je als geocacher warm, maar heb je nog niets. De cache is vaak heel goed verstopt. Je weet ook nooit hoe hij eruit ziet. De enige zekerheid die je hebt, is dat het een doosje is met een logboek(je) erin. De cache kan klein als een kokertje van een fotorolletje zijn. Het logboekje een stukje opgerold papier, net groot genoeg om je naam op te schrijven. Maar net zo goed kan de cache een grote kist zijn.
De routes ernaartoe verschillen ook al. Er zijn zo’n 25 soorten. Onder andere zijn er traditionele caches, multi caches, mystery caches, en nacht caches. Een traditionele cache is de eenvoudigste: je krijgt één stel coördinatoren: daar ligt de cache. Een multi cache is een cache die bestaat uit twee of meer etappes. Bij de eerste kist of het eerste waypoint vind je informatie voor de volgende locatie en dit gaat net zo lang door tot je bij het eindcoördinaat uitkomt waar de cache ligt. Een mystery cache is een cache die je pas kunt vinden als je een puzzel hebt opgelost, een nacht cache een die speciaal is gemaakt om ’s nachts te vinden met behulp van een zaklamp.
Volgens Els van Deventer, een fanatieke geocacher die zo’n 250 caches per jaar 'logt' en er al bijna 2.000 heeft gevonden, zijn ze allemaal leuk. 'Maar de leukste zijn toch wel de caches waar mensen echt een bijzondere creatie van hebben gemaakt. In Delft vond ik er bijvoorbeeld één die verstopt was in een soort buizenpost. Je moest hem met behulp van een fietspomp naar je toe halen!'
Als je wilt beginnen met wat geocaching, ga je naar www.geocaching.com om een account maken, en download je de app op je telefoon. De rest wijst zich vanzelf.
Geocaching is voor iedereen die houdt van buiten zijn met iets extra’s. Dat zijn best veel mensen. Er zijn wereldwijd ongeveer 7 miljoen actieve geocachers. In Nederland zijn er naar schatting rond de 70.000. Het spel is bedacht door de Amerikaan David Ulmer. In een discussie over nieuwe mogelijkheden van gps liet hij een bericht achter over een schat die hij op de coördinaten N 45 17.460 W122 2 4.800 had verstopt. In het bericht stond verder: ‘Take some stuff, leave some stuff! Record it all in the log book. Have Fun!’ Ulmer borduurde hiermee eigenlijk voort op een ouder spel. In Engeland werd al in de 19de eeuw aan 'letter boxing' gedaan. Dat was een verstopte jampot met een kaartje waarop wandelaars hun naam konden schrijven. Later werd de jampot een metalen kist.
Els: 'Take some / leave some, dus iets ruilen, is typisch geocaching: uit de schatkist kun je iets meenemen, maar dan moet je er ook iets in achterlaten. In de tijd dat onze kinderen nog meegingen deden we dat wel. Toen had ik een hele voorraad 'goodies'. Tegenwoordig laat ik weleens een 'trackable' achter of neem er één mee. Trackables zijn voorwerpen met een code. Die kun je op Geocaching.com (of .nl) opzoeken. Dan weet je waar je trackable is geweest, wie hem heeft meegenomen en in welke geocache die persoon hem heeft achter gelaten. Wij hebben er al één gehad die vanuit San Francisco helemaal terug naar huis is gekomen.'
Geocaching kan altijd en overal. Over de hele wereld zijn er caches te vinden. Er zijn er wereldwijd zo’n drie miljoen verstopt, in Nederland alleen al 35.000. 'Overal waar ik kom kijk ik daarom of er caches zijn', zegt Els. 'En ze zijn er altijd. Zelfs midden op de Stille Oceaan – waar hij dan op een mini-eilandje blijkt te liggen. En op Antarctica zijn meerdere caches verstopt door wetenschappers die er werken.'
De caches zijn dus altijd goed verstopt. Niet-geocachers, ook wel dreuzels genoemd, kunnen ze niet zomaar vinden. Vaak moet je echt wéten dat ergens een caches is, anders zou je hem nooit vinden. Een plastic doosje van 5 bij 7 centimeter onder een dichte struik zie je pas als je op je hurken gaat zitten en een beetje woelt. Voor sommige heb je de bijgeleverde hints nodig – die vind je op de site en in de app. ‘Grijs. Draaien. Je mag erdoor.’ Volgens Els hoort het niet vinden van de cache net zo goed bij geocaching als het wél kunnen vinden. 'Voor sommige caches moet je echt gekke dingen doen. Door het water van een sloot waden bijvoorbeeld. Voor andere moet je ingewikkelde puzzels oplossen. Het wordt wel makkelijker als je het vaker doet. Je gaat dan een beetje vermoeden waar iemand een doosje kan verstoppen.'
Geocachen kan op elk tijdstip. Zelfs ’s nachts: er zijn caches die hier speciaal voor zijn gemaakt. Deze caches zijn overdag niet of nauwelijks te vinden. Alleen met een zaklamp die een serie reflectoren laat oplichten lukt het je de route naar de locatie te volgen.
Waarom zou je aan geocaching gaan doen? Op deze vraag zijn een heleboel antwoorden op te geven. Een veelgenoemde is: voor de lol. Schatzoeken is iets wat je doet omdat je het leuker of spannender vindt te wandelen met een doel, dan zonder. Of omdat je benieuwd bent wat je nu weer tegen gaat komen. Bovendien kom je vaak op leuke, mooie en bijzondere plekken waar je zonder geocaching waarschijnlijk nooit zou komen.
Het vinden van de caches vereist enige training en handigheid. Die onder de knie krijgen is ook leuk. Een ander veelgehoord antwoord is ‘om de kinderen mee te krijgen op wandelingen’. Dat werkt inderdaad prima. Geocaching maakt wandelen voor kinderen leuker en avontuurlijker. Voor Els van Deventer was dat in 2010 ook een reden ermee te beginnen. 'Dat kwam door mijn zus. We waren met twee gezinnen op vakantie en zij was er helemaal vol van. Ze zei: 'Hiermee maak je het wandelen voor kinderen minder saai.' Dat klopte. Maar intussen zijn mijn kinderen met heel andere dingen bezig en doe ik zelf nog steeds aan geocaching. Ik vind het een fijne manier om buiten te ontspannen. Bij mij is het een virus geworden. Ik kan er niet meer mee stoppen. Als ik weet dat er één in mijn buurt is, móet ik op zoek. Het verslavende zit hem in het vinden. Elke keer weer als ik zo’n doosje heb gevonden geeft dat een kick!'
Ga voor meer informatie over geocaching naar www.geocaching.com of www.geocaching.nl.
Leuk voor in de zomervakantie: Geogame Park Gooi en Vecht. In dit Geocaching oefenpark in 's-Graveland kun je leren geocachen.