Wat zijn de wandeltrends in 2021?
Wat gaat 2021 brengen op het gebied van wandelen? De redactie van Wandel.nl zet voor jou een aantal opvallende wandeltrends op een rij. Van trends die herontdekt worden tot de nieuwste wandelgadgets.
Wat gaat 2021 brengen op het gebied van wandelen? De redactie van Wandel.nl zet voor jou een aantal opvallende wandeltrends op een rij. Van trends die herontdekt worden tot de nieuwste wandelgadgets.
Wandelen is het afgelopen jaar, mede door de coronacrisis, steeds populairder geworden. Voor veel mensen is het een vast onderdeel van de dag geworden. We wandelen massaal naar de supermarkt of stappen tussen werk door even naar buiten om te bewegen en ontspannen. Steeds meer Nederlanders worden zich bewust van de voordelen van wandelen en deze trend zal zich dit jaar doorzetten.
Steeds meer wandelaars sluiten zich aan bij de grootste schattenjacht van Nederland: Geocaching. Bij dit spel gaat het om het vinden van een schatkist, de cache. Het is een spel voor gps- en smartphone-gebruikers. Coördinaten wijzen de weg naar de plek waar de cache moet zijn. Het is een leuke activiteit voor iedereen die houdt van buiten zijn met iets extra’s. Nieuwsgierig geworden? Hier leggen we je uit wat Geocaching precies is en hoe jij ermee kunt starten.
Een trend die zich ook in 2021 blijft doorzetten is het investeren in een duurzame uitrusting. Vroeger wandelde iedereen nog in katoenen kleding, maar de behoefte aan een kwalitatief goede outfit stijgt. Veel wandelaars hebben ontdekt dat ultra lichtgewicht ook snel kapot gaat. Winkeliers zien dat wandelaars de lichte en zware uitrusting nu vaak combineren, waarbij de kwaliteit het uitgangspunt is. Ook tweedehands je wandeloutfit scoren via platforms zoals Vinted is in opkomst. Het is een goede manier om met een lager budget toch een goede outfit te vinden én de impact op het milieu is een stuk lager. In dit artikel op Wandel.nl lees je meer tips om een duurzame en milieuvriendelijke wandeloutfit te kopen.
Misschien herken je het wel (als vrouwelijke wandelaar): terwijl je een wandeling door de natuur aan het maken bent, krijg je hoge nood. Een toilet is nergens te bekennen, zeker nu alle horeca gesloten zijn vanwege de coronacrisis. Dit heeft ertoe geleid dat veel vrouwelijke wandelaars de plastuit hebben ontdekt. Met deze handige herbruikbare gadget kunnen ook vrouwen bij hoge nood ‘gewoon’ tegen een boom gaan staan. Benieuwd naar onze ervaring met de plastuit? Wandel.nl mocht de UIXI plastuit uittesten.
De coronacrisis dwingt wandelaars om het eigen land en de eigen omgeving te ontdekken. Dit hebben we volop gedaan door op mini avonturen te gaan en dit blijven we dit jaar ook doen. Van een tripje naar een natuurgebied en vogelspotten in je eigen ‘achtertuin’, tot een heuse trekkerstocht door Drenthe. Nederland blijft de schoonheid van het eigen grondgebied ontdekken. Zorg er tijdens je wandelingen natuurlijk voor dat je de natuur niet verstoort. In dit artikel geven we je tips.
Een gadget die elke wandelaar zou moeten hebben: de zitmat. Ook wel zitlap genoemd, maar hier heerst nog enige discussie over onder de wandelaars. Het is een handig opvouwbaar kussen zodat wandelaars overal comfortabel kunnen zitten. Nu de horeca gesloten zijn en je niet meer dicht tegen iemand aankruipt op één van de bankjes langs het wandelpad, is het dé uitvinding voor 2021. In combinatie met de plastuit kun jij alle wandeltochten aan.
Samen met het ontdekken van wandelen ontdekken ook veel wandelaars het wandelen met een wandelcoach. Bij wandelcoaching denk je misschien vooral aan trainen onder begeleiding om je lichamelijke conditie te verbeteren. Maar wandelcoaching richt zich vooral op je mentale welzijn. Samen met een professional ga je in de buitenlucht het gesprek aan. Doordat je in beweging bent, laat je je gedachten makkelijker de vrije loop. Meer weten over wandelcoaching? Wandel.nl ging op onderzoek uit. Lees het hier.
Plandelen, eigenlijk is het jammer dat deze trend is ontstaan. Maar het is wel goed dat wandelaars het doen. Plandelen is wandelen en tegelijkertijd zwerfafval opruimen. Dit is de afgelopen tijd enorm populair geworden en steeds meer wandelaars én hardlopers pakken het op. Er worden zelf evenementen omheen bedacht en ook steeds meer gemeenten zien de meerwaarde ervan in en bieden wandelaars gratis materiaal aan om op pad te gaan. Ben je benieuwd naar wat plandelaars drijft? Neem dan een kijkje in onze rubriek 'Plandelen met..." waarin Antond Damen, beter bekend als Plandelman, maandelijks met een plandelaar op pad gaat.
Misschien heb je het al gezien tijdens je wandeling. Zo niet, dan ga je het dit jaar vast en zeker tegenkomen. Steeds meer wandelaars laten een Happy Stone achter op plekken waar wandelaars langskomen. Een Happy Stone is steen die door iemand mooi beschilderd is en vervolgens ergens neergelegd om de vinder een leuke dag te bezorgen. Als je zo'n steen vindt mag je deze meenemen naar huis, of op een ander plekje neerleggen om iemand anders een geluksmomentje te bezorgen. Wil je zelf ook zo'n leuke steen maken? Let dan wel op dat je de steen na het versieren inspuit en lak, zodat je creatie waterbestendig is.
En last but not least, dé trend waardoor wij allemaal van de wandelevenementen kunnen blijven genieten dit jaar: alternatieve en virtuele evenementen. Organisatoren hebben zich dit jaar beter kunnen voorbereiden en komen volop met leuke alternatieve evenementen. Van wandeltochten met verschillende starttijden tot geheel digitale evenementen in je eigen omgeving. Zodat wandeltochten in aangepaste vorm, zoals De Alternatieve Vierdaagse en de Avond4daagse Home Edition, toch door kunnen gaan. Houd vooral onze wandelagenda in de gaten zodat jij geen alternatief evenement hoeft te missen.