Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Zo strik je de veters van je wandelschoenen

Die haakjes en ogen zitten niet voor niets in je wandelschoenen. Wist je dat je ze kunt gebruiken om je veters op verschillende manieren te strikken? Kies jouw manier om te zorgen dat je schoenen lekker zitten, je voldoende grip houdt op elk terrein en dat er geen pijntjes of blaren ontstaan. Wandel.nl geeft je tips en tricks, zodat het veteren van je schoenen een fluitje van een cent wordt.

Zo Strik Je De Veters Van Je Wandelschoenen: Veters wandelschoenen
(Foto: © Shutterstock)

Optimale vetersluiting

Om te beginnen zorg je ervoor dat je goed passende wandelschoenen hebt. Je kunt namelijk nog zo goed veteren, maar het begint bij een goede pasvorm. Let daarbij op de maat en kies ook de juiste breedte.  

Heb je eenmaal jouw perfecte schoen gevonden, dan kun je de pasvorm aanpassen aan verschillende situaties en ondergronden. Dan komen de juiste vetertechnieken om de hoek kijken. Vaak zijn wandelschoenen hoog, ofwel komen ze over de enkel. Ze hebben dan twee veterzones: 

  • Zone 1: De oogjes en eventueel ook haakjes in zone 1 – het lage deel van de schoen - zorgen voor een goede positionering van de voor- en middenvoet.  
  • Zone 2: Op het bovenste deel van de schoen bevinden zich veterhaken die er met de juiste manier van veteren voor zorgen dat de enkel en hiel stevig in de schoen zitten.  
Zo Strik Je De Veters Van Je Wandelschoenen : Wandelschoenen veters
Het is belangrijk om de juiste vetertechniek toe te passen bij je wandelschoen. (Foto: © Shutterstock)

Hoe strik je je wandelschoenen?

Stap met je voet in je wandelschoen en buig dan je tenen omhoog en duw je hiel omlaag zodat je hiel stevig in de schoen zit. Zet je voet en scheenbeen in een hoek van 90 graden, bijvoorbeeld door op een stoel of kruk te gaan zitten. Begin met de veters in zone 1. Je haalt ze door de oogjes en trekt ze op de wreef goed aan, maar niet zo strak dat ze knellen. Zorg er daarbij voor dat de tong van de schoen goed in het midden zit om drukpunten te voorkomen.

Zo Strik Je De Veters Van Je Wandelschoenen: Chirurgenknoop veters
Gebruik de chirurgenknoop om een extra knoop te leggen bovenaan de veters bij zone 1. (Foto: © Shutterstock)

Je kunt ervoor kiezen om een extra knoop te leggen bovenaan de veters in zone 1. Zo zijn ze beter gefixeerd. Hiervoor kun je de chirurgenknoop gebruiken. Dat is een normale knoop, maar in plaats van één keer, wikkel je de veters twee keer om elkaar heen. Vervolgens haal je de veters om de haken in zone 2. Als je ze van boven naar beneden om de haken haalt, zitten ze nog strakker vast. Zorg er altijd voor dat je veters de juiste lengte hebben. Reken ongeveer 20 cm voor elke set haakjes op je schoenen. 

Strik boven of beneden

Als je de techniek die hiervoor beschreven is aanhoudt, strik je je veters bovenaan je schoen. Als die knoop nu irriteert op je scheenbeen of je hiel slipt, kun je ervoor kiezen om de strik boven op je wreef te maken. Hoe je dat doet? Nadat je de onderkant vast hebt, haal je je veters eerst om het hoogste haakje en daarna ga je naar beneden. Vervolgens strik je je veters bovenop je wreef, ofwel aan het einde van zone 1.  

Zo Strik Je De Veters Van Je Wandelschoenen: Veters strikken
Begin bovenaan je schoen met het strikken van je veters. (Foto: © Shutterstock)
Zo Strik Je De Veters Van Je Wandelschoenen: Veters wandelschoen
Als je je veters goed strikt, voel je dat je voet goed op zijn plaats blijft zitten. (Foto: © Pixabay)

Niet te strak, niet te los

Als je je veters goed hebt gestrikt, voel je dat je voet overal goed op zijn plaats blijft zitten tijdens het wandelen. Er zijn geen irritaties, je schuift niet omhoog en glijdt niet naar voren in je schoen. Zitten je veters te strak, dan kun je je voeten afknellen en voelen ze ‘dood’ of pijnlijk. Zitten ze te los, dan kan je gaan glijden en ontstaat er wrijving.  

Veteren bij wandelklachten

Heb je wel eens klachten bij het wandelen? Dan kan de juiste vetertechniek een oplossing bieden. Dit zijn vijf veel voorkomende klachten en bijbehorende technieken. 

1. Pijn aan je wreef

Misschien heb je wel eens pijn aan de bovenkant van je voet, of zelfs een zogenaamd ‘ganglion’ op je wreef. Zorg er dan voor dat je meer ruimte maakt ter hoogte van de pijnlijke plek. Dat doe je door je veters daar niet kruislings in te rijgen, maar door ze alleen door de gaatjes aan de zijkant te halen.  

Zo Strik Je De Veters Van Je Wandelschoenen : Pijn wreef
Maak ruimte vrij ter hoogte van de pijnlijke plek. (Foto: © Pixabay)

2. Pijn aan de zijkant van je voet door smalle schoenen 

Ruimte maken is een trucje dat je ook kunt toepassen als je pijn aan de zijkant van je voet hebt. Je maakt meer ruimte aan de voorkant van je schoen door je veters net als bij een pijnlijke wreef enkel aan de zijkant in te rijgen, maar dan alleen bij de onderste gaatjes. Of je gaat pas inrijgen vanaf het tweede oogje. Het onderste oogje sla je dus over.  

Zo Strik Je De Veters Van Je Wandelschoenen: Pijn Hiel
(Foto: © Shutterstock)

3. Hiel die wegslipt in lage wandelschoenen 

Heb je lage wandelschoenen, dan kan het wel eens voorkomen dat je hiel wegslipt. Rijg dan je veters op de normale manier in tot het voorlaatste gaatje. Daarna haal je de veters door het laatste gaatje aan de zelfde kant, dus zonder te kruisen. Vervolgens haal je de veter door het lusje dat aan de andere kant is ontstaan en dan strik je de veters. 

4. Knellende tenen

Om je grote teen meer ruimte te geven kun je de veter van het gaatje bij de grote teen van onderaf helemaal diagonaal naar het bovenste gaatje – dus bovenaan zone 1 – halen. Dit trekt de neus van je schoen een klein beetje omhoog.  

Opnieuw strikken

Strik gerust je veters nog eens opnieuw als je een poosje aan het wandelen bent. Ze kunnen dan iets zijn opgerekt waardoor ze niet meer zo lekker aanvoelen als toen je vertrok. Of maak ze juist wat losser als je merkt dat je voeten opzwellen in de loop van de wandeling. Ook kun je je veters aanpassen aan andere terreinsoorten of bijvoorbeeld anders veteren voor een bergopwaarts en bergafwaarts stuk. Het is helemaal niet gek om je veters een paar keer opnieuw te strikken tijdens een wandeling.