Goed voorbereid aan de start van een wandeltocht: tips
Ga je binnenkort aan een wandeltocht meedoen? Met deze tips van Wandel.nl sta je goed voorbereid aan de start.
Ga je binnenkort aan een wandeltocht meedoen? Met deze tips van Wandel.nl sta je goed voorbereid aan de start.
Terwijl de zon nog maar net op is, loop je het startbureau binnen. Je sluit aan in de rij bij de inschrijftafel om je startkaart in te vullen. Nog even en je gaat op pad voor een tocht van 5, 10, 20, 40 of misschien zelfs nog wel meer kilometers. Met deze tips weet je zeker dat je goed bent voorbereid op je tocht. Op naar de finish!
Tip: Maak van te voren voldoende kilometers
Zorg ervoor dat je voldoende getraind aan de start staat. Hoeveel je moet hebben getraind, hangt natuurlijk helemaal af van de afstand die je gaat lopen en van je fitheid. Zeker voor langere afstanden (vanaf 20 kilometer) is het belangrijk om goed te trainen, zodat je lichaam al aan de afstand is gewend. Op die manier is de kans op blessures een stuk kleiner dan wanneer je ongetraind aan de start staat.
Tip: Zorg voor goede wandelschoenen
Wat de banden voor een auto zijn, zijn de schoenen voor een wandelaar. Start je tocht daarom op schoenen die prettig zitten. Belangrijk is vooral dat je voeten voldoende steun hebben in je schoenen. Een tocht lopen op gympies of slippers is daarom af te raden. Er zijn in outdoor- en sportwinkels verschillende soorten wandelschoenen te koop. Ga voor je eerste paar wandelschoenen bij voorkeur naar een winkel toe om ze te kunnen passen. Lees in dit artikel meer over het kopen van wandelschoenen.
Loop je schoenen, voordat je er een langere tocht op gaat lopen, altijd eerst goed in. Op die manier zijn je voeten al aan de schoenen gewend. Het is heel vervelend om er onderweg achter te komen dat de schoenen toch niet prettig zitten en je er pijnlijke voeten of blaren in krijgt. Zeker als de finish nog heel ver weg is.
Tip: Draag comfortabele kleding
Draag tijdens je tocht kleding die comfortabel zit en die past bij de weersomstandigheden. Het is raadzaam om meerdere lagen kleding over elkaar heen te dragen. Bijvoorbeeld een shirt met daarover een trui en daarover een jack. Krijg je het tijdens de tocht te warm, dan kun je altijd nog iets uittrekken.
Tip: Wat neem je mee voor onderweg?
Bedenk je ruimschoots van te voren wat je tijdens je tocht moet meenemen. Wat je onderweg nodig hebt tijdens een tocht, is natuurlijk per persoon verschillend. De volgende spullen zijn sowieso handig om mee te nemen:
Leg de spullen die je wilt meenemen de avond van te voren al klaar. Je kunt dan 's ochtends rustig naar de start afreizen, zonder eerst nog al je spullen bij elkaar te moeten zoeken.
Tip: Eet van te voren voldoende
Ga met voldoende energie in je lichaam op pad. Neem de ochtend voor je tocht daarom een goed ontbijt. Vooral koolhydraten zijn belangrijk, want die leveren je energie. Een geschikt ontbijt kan bestaan uit: brood met zoet beleg (bijvoorbeeld jam of appelstroop), yoghurt met muesli of cornflakes, fruit (banaan) en een kop koffie en thee. Neem geen vetrijke producten, want die verteren langzaam. Hierdoor kun je tijdens je tocht last van je maag krijgen. Gebakken eieren met spek zijn daarom minder geschikt als ontbijt voor de start van een tocht.
Ga je een hele lange tocht lopen, dan is het verstandig om ook de dag voor je tocht wat meer koolhydraten te nemen. Eet dan de avond voor je tocht een koolhydraatrijke maaltijd. Producten waarin veel koolhydraten zitten, zijn pasta en rijst.