Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Zo houd je je ogen gezond

Met het mooie weer trekken we er graag op uit, met onze huid goed ingesmeerd tegen de schadelijke UV-stralen. Maar hoe kun je je ogen eigenlijk het beste beschermen? Zeker belangrijk voor wandelaars, die onderweg hun ogen goed de kost geven. Met deze tips houd jij ze in topconditie!

afbeelding van een gezin met zonnebrillen op.

Kans op permanente schade

We worden aan alle kanten gewaarschuwd voor verbrande huid, huidveroudering en het risico op huidkanker. Maar wist jij dat UV-straling ook effect heeft op de ogen? Zonder goede bescherming, zelfs in de schaduw, kan de straling namelijk permanente schade aan de ogen veroorzaken. Denk hierbij aan staar, lasoog en maculadegeneratie (steeds slechter gaan zien door het afsterven van de kegeltjes in het netvlies).

UV-straling is er het hele jaar, maar zodra de zon hoger aan de hemel staat, dus in de zomer, is de zon feller en is er meer straling. Vooral rond het middaguur is de zon op haar felst. Daarnaast zijn omstandigheden van invloed. Zand, water en sneeuw reflecteren het UV-licht. Zowel bij zomerse omstandigheden als op wintersport is oogbescherming onmisbaar.

afbeelding van 2 wandelaars met een zonnebril op.

Zonnebril

De makkelijkste manier om je ogen tegen UV-straling te beschermen is door een zonnebril te dragen. De ene zonnebril is de andere niet en specialisten onderscheiden verschillende beschermingscategorieën als het gaat om bescherming tegen UV-straling:

  • Categorie 0 – blokkeert slechts 3 tot 20 procent van de UV-straling.
  • Categorie 1 – blokkeert 20 tot 57 procent van de UV-straling, geschikt voor mistige dagen en dagen met weinig blootstelling aan zonlicht.
  • Categorie 2 – blokkeert 57 tot 82 procent van de UV-straling, geschikt voor gedeeltelijk bewolkte dagen.
  • Categorie 3 – blokkeert 82 tot 92 procent van de UV-straling, geschikt voor zonnige dagen.
  • Categorie 4 - blokkeert 92 tot 97 procent van de UV-straling, geschikt voor zonnige dagen en uitzonderlijk heldere omgevingen, zoals op hoogte (bergen) of op zee.


De kleur van de zonnebrilglazen zegt echter niets over de beschermingsfactor. En ook het prijskaartje zegt niet alles. Wil je weten of jouw zonnebril beschermt tegen UV-straling? Dan kun je bij de opticien of oogzorgspecialist je bril laten checken. En anders ben je bij de opticien aan het juiste adres voor de aanschaf van een goede zonnebril. Sterker nog: als je een zonnebril aanschaft zou de beschermingscategorie een prioriteit moeten zijn.

afbeelding van een wandelaars met zonnebril en hoed.

Alternatief

Niet iedereen vindt het dragen van een zonnebril fijn. Een alternatief is dan een pet of hoed. Die houdt de straling van bovenaf tegen. Houd er wel rekening mee dat oppervlaktes het UV-licht kunnen reflecteren en je ogen alsnog flink wat straling te verduren krijgen.

Dit alternatief van een pet of hoed is dan ook niet aan te raden voor wandelaars die de bergen in gaan op zoek naar de eeuwige sneeuw en gletsjers. En zelfs een reguliere zonnebril is dan niet afdoende. De reflectie van de sneeuw zorgt ervoor dat de straling ook aan de zij- en onderkanten van de zonnebril de ogen bereiken. In dit soort situaties wordt aangeraden om een bril te dragen die ook de zijkanten en onderkant afsluiten.

Schermtijd

Als je denkt dat je alleen buiten risico loopt om met UV-straling in contact te komen, kom je bedrogen uit. Beeldschermen van de televisie, laptop, tablet en telefoon, maar ook led-verlichting, zenden UV-licht uit. Doordat de macula in het netvlies meer blauw licht moet filteren kan de macula beschadigd raken, waardoor op jongere leeftijd al visuele problemen kunnen ontstaan.
Wil je je ogen gezond houden? Dan doe je er goed aan om eens te onderzoeken hoeveel schermtijd je per dag hebt en dit zo mogelijk drastisch te verminderen, de helderheid van het scherm aan te passen en een beeldschermbril te dragen. Deze filtert het licht dat beeldschermen uitdragen, waardoor de ogen beschermd worden en minder snel vermoeid raken.

afbeelding van een wandelaar met een mobiele telefoon in haar hand.

Eet je ogen gezond

Beter zien door het eten van wortelen? Dat is een fabeltje. Maar het is niet onjuist dat voeding bij kan dragen aan gezonde ogen. Er zijn vier voedingsstoffen die van belang zijn: antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Deze voedingsstoffen vind je terug in gekleurde (blad)groenten en fruit, zoals boerenkool, paprika, maïs, kiwi, courgette, pompoen, enzovoorts. Eieren zijn een belangrijke bron van carotenoïden, terwijl omega-3 met name in vette vissoorten zit. Mineralen halen we onder meer uit vlees, schelpdieren, zuivel en brood. Oftewel: een gevarieerde voeding is niet alleen belangrijk voor de algehele gezondheid, maar je doet je ogen er ook een plezier mee. En is het niet een feestje al die kleuren op je bord?

afbeelding van een jongen met een wortel in zijn mond.
(Foto's: © Shutterstock)