Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Tips om de wintertijd goed in te gaan

Met het ingaan van de wintertijd komt de winter weer een stapje dichterbij. Niet iedereen is blij met het ingaan van de wintertijd: het is nóg vroeger donker, je raakt uit je slaapritme en veel mensen ervaren minder levensvreugde. Wandel.nl zet een paar tips voor je op een rijtje om de wintertijd goed in te gaan.

afbeelding van twee wandelaars in de winter.

In de nacht van de laatste zaterdag op zondag in de maand oktober wordt de klok weer een uur teruggezet. Dat gebeurt dit jaar dus in de nacht van 29 op 30 oktober om 3.00 uur. Het levert ons een extra uurtje nacht op als we zondag geen afspraken hebben, maar het levert voor veel mensen ook wat problemen op.

afbeelding van een vermoeide vrouw.

Effect op het lichaam

In de wintermaanden komt de zon minder uren boven de horizon uit dan in de zomer, met als gevolg dat het ’s ochtends laat licht wordt en ’s avonds weer vroeg donker wordt. Dit kan nogal invloed hebben ons lichaam. De één heeft er meer last van dan de ander.

Hormonen spelen hierin een belangrijke rol, want die worden aangestuurd door de biologische klok, die weer afhangt van de cyclus van licht en donker. In daglicht maakt het lichaam het hormoon serotonine aan. Maar als het donker wordt, zet het lichaam een deel van de serotonine om in het slaaphormoon melatonine. Dit kan er toe leiden dat je je in de wintermaanden wat meer vermoeid en lusteloos voelt en ’s ochtends moeite hebt om je bed uit te komen. Daarnaast kun je meer trek hebben in koolhydraten (pasta, suikers, aardappelen), waardoor je wat meer eet en aan kunt komen.

Daglicht

Doordat de klok een uur terug wordt gezet, is het ’s avonds vroeger donker dan we al gewend waren. En de dagen worden de komende weken nog korter. Voor veel mensen geldt dat ze ’s ochtends in het donker naar hun werk gaan en ’s avonds in het donker weer thuis komen. Overdag zien ze nauwelijks daglicht. Dat kan vooral mentaal zwaar vallen. De herfstdip of winterblues liggen op de loer. Het is daarom belangrijk om overdag juist even naar buiten te gaan voor een dosis daglicht. Daglicht heeft een positief effect op de aanmaak van het geluksstofje serotonine. Lukt het je echt niet om overdag veel buiten te zijn? Dan kan een daglichtlamp uitkomst bieden.

afbeelding van drie wandelaars in de natuur.
(Foto's: © Shutterstock)

Kom in beweging

We hebben de neiging meer binnen te blijven als de ‘r’ in de maand is. Het wordt kouder en de kans op een herfstbui neemt toe. Geef jezelf toch die spreekwoordelijke schop onder de billen en ga een blokje om. Al is het maar een paar kilometer. Door lekker buiten te bewegen geef je je weerstand een boost, je vermindert de kans op hart- en vaatziekten, het werkt stressverlagend en bovendien is het heerlijk om na een frisse wandeling lekker op de bank te kruipen met een kop thee. Door te bewegen komt het hormoon endorfine vrij. Ook een hormoon waar je je gelukkiger van gaat voelen.

En psst... nu de klok een uur wordt teruggezet, houd je op 30 oktober dus eigenlijk een uurtje wandeltijd over! Wij hebben een paar leuke wandelroutes van 4 tot 5 kilometer voor je op een rij gezet, waar je precies een uurtje zoet mee bent.

Beperk je schermtijd

In de avonduren naar de televisie, laptop, of telefoon kijken is eerder regel dan uitzondering, maar het blauwe kunstlicht van beeldschermen heeft een negatief effect op je slaap-waakritme. Het zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap komt en ’s ochtends lastiger uit je bed kunt komen. Ben je gevoelig voor slaapproblemen in de winter? Mijd dan het blauwe licht. Gebruik zo nodig een filter voor je beeldscherm of een speciale bril. Maar beter is het om de avonden door te brengen zonder beeldschermen.

Het alternatief? Maak een avondwandeling. In dit artikel lees je wat de voordelen zijn. Tijdens je wandeling kom je de leukste nachtdieren tegen zoals vleermuizen en kun je je vergapen aan de sterren en planeten. Daarna ben je op een gezonde manier moe geworden en kun je lekkerder slapen dan wanneer je de hele avond achter een beeldscherm had gezeten.

afbeelding van een vrouw die 's avonds op haar telefoon kijkt.

Langer slapen

Heb je last van vermoeidheid en kom je ’s ochtends je bed niet uit? Het slaaphormoon melatonine is hier waarschijnlijk de oorzaak van, omdat we overdag minder daglicht zien en het ’s ochtends later licht wordt. Soms is de beste oplossing om aan je vermoeidheid toe te geven: ga een uurtje eerder naar bed en maak langere nachten.

Ben je niet zo'n beste slaper? In dit artikel lees je hoe je de kwaliteit en kwantiteit van je nachtrust verbetert.

Gezond eten

Met de feestdagen voor de deur liggen de schappen weer vol pepernoten en kerstkransjes. Heerlijke verleidingen, maar ook dikmakers. Probeer juist te minderen met suiker en te kiezen voor de gezonde opties, zoals een stamppot met veel groenten (lekkere winterkost!). Zo houd je controle op je winterkilo’s en je bloedsuikerspiegel. Pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen namelijk ook zorgen voor een vermoeid en lusteloos gevoel.

afbeelding van twee mensen die gezond eten.

Extra vitamine D

Onder invloed van zonlicht maakt ons lichaam vitamine D aan. Omdat we in de winter veel minder zonlicht direct op de huid krijgen, blijft de aanmaak van vitamine D achter. Een veelgehoorde klacht, die bij een tekort aan vitamine D ontstaat, is vermoeidheid. Om toch voldoende vitamine D binnen te krijgen kun je supplementen nemen.

Start je dag met een wandeling

Veel wandelaars zweren erbij en juist in de wintertijd kan het je helpen om energieker je dag door te komen: maak een ochtendwandeling. Kom je warme bed uit, kleed je aan en begin meteen met een paar wandelkilometers. Pas daarna eet je je ontbijt en ga je verder met je plannen. Als je hier eenmaal aan gewend bent, zul je merken dat je je een stuk fitter voelt.

afbeelding van de wandelaar in de ochtend.

Gedeelde smart

Helpen meer slaap, voldoende beweging in de buitenlucht en zelfs een daglichtlamp niet tegen de winterblues? Blijf er niet mee rondlopen, maar praat erover. Of je nu je verhaal doet bij je wandelmaatje, of professionele hulp zoekt: je zult merken dat erover praten al een stukje verlichting geeft. De huisarts is de eerste stap om je eventueel door te verwijzen naar hulp.