Wat te doen tegen koude voeten tijdens het wandelen?
Misschien herken je het wel: tijdens een mooie winterwandeling krijg je na een tijdje last van koude voeten. Wat kun je hiertegen doen? Wandel.nl geeft je een paar tips.
Misschien herken je het wel: tijdens een mooie winterwandeling krijg je na een tijdje last van koude voeten. Wat kun je hiertegen doen? Wandel.nl geeft je een paar tips.
Koude voeten worden veroorzaakt door samentrekkende bloedvaten. Als de temperatuur zakt, dan trekken bloedvaten in de huid samen om het warmteverlies te beperken. Soms kan de samentrekking zo sterk zijn dat de bloedtoevoer in je voeten onvoldoende is. Het gevolg is dat je koude voeten krijgt. Er zijn een paar maatregelen die je kunt nemen:
1. Allereerst helpt het om in beweging te zijn. Dit ben je natuurlijk al als je aan het wandelen bent, maar als je een rustpauze inlast, kunnen je voeten snel koud worden. Probeer in dat geval om wat te blijven bewegen met je benen en voeten zodat het bloed goed blijft stromen.
2. Het lijkt logisch om extra dikke sokken aan te trekken, maar door te dikke sokken kunnen je voeten in je schoenen gaan knellen. Kijk bij de aanschaf van goede sokken voor de winter vooral naar het materiaal. Wollen sokken geven meer warmte dan katoenen sokken. Je kunt eventueel ook voor schoenen met een wollen voering kiezen. Ben je allergisch voor wol, dan kun je het minder irriterende merinowol kiezen. Er zijn ook thermosokken van synthetische vezels (bijvoorbeeld Thermax) in de handel. Lees hier meer over de juiste wandelsokken.
3. Kies sokken waarin je geen zweetvoeten krijgt tijdens het wandelen. Worden je voeten nat, dan koelen ze snel af. Boterhamzakjes of plastic in je schoenen is dus af te raden.
4. Voor kleding, vooral bij je bovenlichaam, geldt dat het beter is om meerdere laagjes over elkaar heen aan te trekken. Je kunt beter geen meerdere sokken over elkaar aantrekken. Doordat de sokken over elkaar gaan schuren, heb je meer kans om blaren te krijgen. En dat is minstens net zo vervelend als koude voeten.
5. Let er op dat je schoenen niet te strak zitten. Te strak zittende schoenen knellen de bloedtoevoer naar je voeten af waardoor je sneller last krijgt van koude voeten. Je moet je tenen nog kunnen bewegen in je schoenen.
6. Het spreekt eigenlijk voor zich, maar trek nooit sokken of schoenen aan die nog vochtig zijn. Laat schoenen na gebruik altijd goed drogen en trek voor je wandeling schone en droge sokken aan.
7. Ga je echt in extreme temperaturen lopen (bijvoorbeeld bij -20 graden) dan zijn er speciale snowboots in de handel. In Nederland heb je die bijna nooit nodig, maar ga je op wandelreis naar bijvoorbeeld een wintersportgebied dan kunnen deze een uitkomst bieden.
8. Het kan helpen om je voeten in te smeren met vaseline. Vaseline heeft een isolerende werking. Nadeel hiervan is wel dat je de huidporiën van je voeten dichtsmeert en dat je voeten niet meer goed kunnen ademen. Dit vergroot de kans op blaren.
9. Bij kou en harde regen kunnen gamaschen nuttig zijn. Dit zijn een soort hoezen die je onderbenen en de bovenkant van je schoenen beschermen. Hierdoor komt er minder vocht en vuil van bovenaf in je schoenen.
10. Tot slot: warm je (koude) voeten weer op na je wandeling door ze bijvoorbeeld in lauwwarm water te houden. Gebruik nooit heet water om je voeten (of andere lichaamsdelen) weer op te warmen.
Louis: 'Ik lees in jullie artikel wel dat dubbele sokken af te raden zijn, maar wij hebben wel goede ervaring met de "dubbelwandige" sokken van bijvoorbeeld Wright. Verder kun je in noodgevallen ook je voeten warmen onder de oksels van iemand anders. Lijkt niet prettig, maar alles beter dan een bevroren voet, toch!?'
Lucienne: 'Ik heb een hele goede tip: strooi een beetje peper in je schoenen en je heb geen last van koude voeten. Deze tip kreeg ik ooit eens van iemand en tot mijn grote verbazing hielp het echt.'
AnneRiet: 'Trek onder je wandelbroek een paar simpele beenwarmers aan. Dit houdt je onderbenen warm en daardoor blijven ook je voeten warm. Die raad kreeg ik jaren terug, ik vond het een rare tip maar het werkt perfect!'
Jan: 'Ik loop bij kou (bijvoorbeeld in besneeuwde bergen) met dunne elastische sokken die geen vocht vasthouden met daaroverheen wollen sokken. Perfect en goedkoop!'
Ruben: 'Voeten (maar ook handen) na het wandelen in lauw water doen, kan een goede optie lijken, maar ik had dan vaak dat dit pijn deed omdat de temperatuur dan opeens te veel verschilt. Wat het beste bij mij werkte, is schoenen en sokken uit en dan je voeten lekker in een handdoek stoppen en dan met de tenen bewegen. Zo verwarm je de voeten van binnenuit met je bloedsomloop en blijft de warmte beter in je voeten dankzij de handdoek, zonder dat het pijn doet.'
Tineke: 'Onder je wandelstokken een paar pantykousjes aan dat helpt uitstekend.'
Bart en Alice: 'Warm je schoenen en sokken op voordat je ze aantrekt. Dat kan simpel als thuis vertrekt. En als je nog met de auto moet reizen kan je aan de bijrijderskant de schoenen opwarmen onder de verwarming. Als je niet je schoenen kunt opwarmen dan is het slim om je veters nog niet strak te trekken tijdens het reizen.'
Dineke: 'Maak van oud raamfolie voor de auto zooltjes op maat. Dit isoleert goed. De binnenzooltjes van de schoenen erop leggen. Omtrekken met een goede stift, uitknippen en vervolgens op de zooltjes in de schoenen leggen. Klaar is Kees/Klara.'
Heb jij nog tips voor andere wandelaars tegen koude voeten? Mail je tip naar redactie@wandel.nl en we voegen deze toe aan dit overzicht.