Wat te doen bij schouderklachten tijdens het wandelen?
Heb jij wel eens last van je schouders tijdens of na afloop van het wandelen? Wandel.nl vertelt je hoe schouderblessures bij wandelaars ontstaan en hoe je deze klachten kunt voorkomen.
Heb jij wel eens last van je schouders tijdens of na afloop van het wandelen? Wandel.nl vertelt je hoe schouderblessures bij wandelaars ontstaan en hoe je deze klachten kunt voorkomen.
Wandelen doe je voornamelijk met je benen. Als we het hebben over blessures bij wandelen dan denk je waarschijnlijk ook eerst aan knieklachten of problemen aan je voeten. Maar bij actief wandelen doen je armen ook mee! Je schouders zijn bij die armbeweging een belangrijk scharnierpunt. Op het moment dat dit gewricht overbelast raakt, dan ga je dit ook merken bij het wandelen. Met stijve schouders loop het echt een stuk minder lekker, daarom geven we je tips hoe je schouderklachten tijdens het wandelen herkent en kunt voorkomen.
Schouderklachten ontstaan doorgaans door overbelasting van het schoudergewricht. Dat kan gebeuren als je bijvoorbeeld te lang in dezelfde houding aan een bureau zit. Daarom wordt ook geadviseerd om af en toe van je werkplek te gaan om uit die statische positie te komen. Toch kun je ook tijdens het wandelen, als je dus juist actief beweegt met je armen, schouderklachten ontwikkelen. Bij wandelaars moet de oorzaak meestal gezocht worden in de rugzak. Als je die verkeerd hebt afgesteld, bijvoorbeeld te strak of te laag, dan verdeel je het gewicht van je tas verkeerd. En dan ga je je schouders letterlijk overbelasten. Zeker als je te zwaar bepakt bent of je een meerdaagse wandeltocht maakt.
Behalve je bepakking kunnen je wandeltechniek en houding een oorzaak zijn van schouderklachten. Als je met opgetrokken schouders loopt dan zorgt dit voor extra spanning in je nek en armen, waardoor alles steeds stijver zal worden. Ook als je te veel naar de grond kijkt tijdens het wandelen kan dit voor een pijnlijke nek en schouders zorgen. Waarschijnlijk heb je dat van jezelf niet eens door en zijn die opgetrokken schouders en je gebogen nek ook een onderdeel van je houding geworden. Laat daarom bij klachten eens een wandeltrainer of fysiotherapeut naar je loopstijl kijken. Grote kans dat je klachten verholpen kunnen worden met een kleine aanpassing van je techniek en houding.
Er zijn verschillende schouderblessures waar wandelaars mee te maken kunnen krijgen. Wij belichten de twee belangrijkste.
Een veel voorkomende schouderblessure is een slijmbeursontsteking. Dit is een irritatie van het vochtkussentje tussen de pezen en het schouderblad. Deze blessure ontstaat meestal door overbelasting of een val, maar kan ook optreden door een versleten gewricht. Het zorgt in ieder geval voor pijn en een stijf gevoel aan de schouder. Rust is in eerste instantie de beste remedie om van die klachten af te komen. Omdat je bij wandelen niet direct je schouders belast, tenzij je met een te zware of verkeerd afgestelde rugzak loopt, kun je met een slijmbeursontsteking blijven wandelen. Het bewegen van je armen kan zelfs helpen om je schouders los te houden.
Een frozen shoulder is een andere schouderblessure die lijkt op een slijmbeursontsteking. Je hebt dan een ontsteking in het gewrichtskapsel, waardoor je je schouder steeds minder goed kan bewegen. In een tijd van weken tot maanden verstijft je schouder, waardoor je een ‘bevroren’ gevoel krijgt. Een frozen shoulder gaat meestal vanzelf over, maar daar kan een lange periode tot wel tien maanden overheen gaan. Naast de behandeling door een fysiotherapeut wordt wandelen geadviseerd om het herstel te bevorderen. Het is daarbij belangrijk dat je je armen lekker los laat hangen, want dan doen je schouders ook vanzelf mee. Daarnaast is het ook goed om rek- en krachtoefeningen te doen om je schouders soepeler en sterker te maken.
Krijg je onderweg last van schouderpijn? Kijk dan eerst eens naar je rugzak. Zoals hierboven al beschreven is dat vaak de oorzaak van je klachten. Het kan dat je rugzak niet goed hebt afgesteld, waardoor teveel gewicht op je schouders hangt. Als je schouderbanden te strak staan afgesteld dan gaat het knellen of schuren. En als je tas te los is afgesteld dan hangt het gewicht weer te laag. Bij de aanschaf van een goede wandelrugzak kun je trouwens ook al veel vervelende problemen voorkomen, want een een goede tas past ook bij je lichaam. Het is dus altijd aan te raden een rugzak te passen in de winkel.
Merk je dat je na het wandelen nog last houdt van stijve schouders dan kun je eerst wat rekoefeningen doen of probeer de spieren wat los te maken met spierolie. Als je de pijn de volgende dag nog voelt, dan is het beter even wat rustiger aan te doen en zeker niet met zware bepakking te gaan lopen. Bij aanhoudende klachten is het altijd raadzaam om een huisarts of fysiotherapeut te raadplegen.