Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen na ziekte: tips

Wandelen is een goede manier om na een ziekte je conditie weer op te bouwen. Maar waar moet je op letten als je weer begint? Wandel.nl geeft je tips.

Een man die veter strikt

Wandelen is een goede manier om je conditie op te bouwen als je langere tijd door ziekte niets aan beweging hebt kunnen doen. Je stapt zo je voordeur uit en bovendien ben je lekker buiten. Hier een paar tips voordat je je wandelschoenen weer aantrekt.

1. Vraag na een ziekte, zeker als je een ernstige ziekte hebt gehad, eerst om advies aan je arts. Deze kan je bijvoorbeeld adviseren om je conditie onder begeleiding van een fysiotherapeut te gaan opbouwen. Ook kun je gaan trainen onder begeleiding van een wandeltrainer. De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) heeft een speciaal beweegprogramma opgezet waarbij je onder deskunge begeleiding aan je conditie en fitheid kunt werken: FitStap. Op deze pagina lees je hier meer over.

2. Bouw je conditie heel rustig op en neem hier de tijd voor. Begin met korte wandelingen in een rustig tempo. Afstand en snelheid zijn zeker als je net weer begint niet belangrijk. Mocht je onderweg door andere wandelaars worden ingehaald: houd gewoon je eigen tempo aan. Je wandelt voor jezelf.

3. Luister tijdens het wandelen naar je lichaam en neem de signalen van je lichaam altijd serieus. Neem bij klachten contact op met je (huis)arts.

4. Zorg voor de juiste kleding en goede schoenen tijdens het wandelen. Pas je kleding aan de weersomstandigheden aan.

5. Goede voeding draagt ook bij aan je lichamelijke conditie. Zorg ervoor dat je gezond eet.

6. Ook tijdens wandelen verlies je vocht. Drink dus voldoende nadat je hebt gewandeld.

7. Zorg dat je tijdens het wandelen altijd je mobiele telefoon en je identificatiebewijs bij je hebt. Mocht er onderweg iets met je gebeuren, dan weten andere mensen wie je bent. Mocht je medicijnen gebruiken, schrijf die dan ergens op. Bij de apotheek kun je een medicijnpaspoort krijgen waar je je medicatie in kunt noteren.

8. De belangrijkste tip: geniet bewust van het wandelen en van het buiten zijn. Let goed op je omgeving. Luister naar de geluiden om je heen, kijk naar de natuur en voel de wind.

Thea Kramer ging wandelen nadat ze werd getroffen door een hersenbloeding. Afgelopen jaar finishte ze zelfs de Barchemse 4Daagse. Hieronder vertelt ze over haar ervaringen.

Thea Kramer

Wandelen is helend!

Enkele jaren geleden kreeg ik na een lange wandeling pijn in mijn voet. Podotherapie en behandelingen van een orthopeed hielpen niet. Uiteindelijk moest mijn voet zelfs in het gips en zat ik enkele weken in een rolstoel. Nadat het gips eraf was, kreeg ik enorme zenuwpijn en het zag er naar uit dat ik nooit meer wandeltochten zou kunnen lopen.

Uiteindelijk kwam ik terecht bij een neuroloog die mij goed heeft geholpen. Ook kreeg ik massage van een superlieve fysiotherapeute die mij steeds moed insprak. Af en toe liep ik weer kleine wandelingen, totdat ik getroffen werd door een aneurysma in mijn hoofd.

De artsen die mij opereerden, twijfelden eraan of ik ooit weer zou kunnen lopen. Echter, er gebeurde een wonder, want ik genas langzamerhand. Om deze heftige gebeurtenis te verwerken, begon ik voorzichtig weer te wandelen.

Vorig jaar begon ik onder begeleiding van fysiotherapeuten met trainen voor de Barchemse 4Daagse, een bij liefhebbers bekende wandeltocht van vier dagen in de mooie Achterhoek. Tijdens deze 4 x 20 kilometer heb ik enorm afgezien, maar ik wilde zo graag deze vierdaagse uitlopen. Op geestkracht en met behulp van mijn wandelmaatjes en met steun onderweg van mijn man is het mij gelukt. Op 3 juli 2017 kwam ik over de finish en mijn man en vrienden stonden mij met tranen in de ogen en met enorme bossen bloemen op te wachten! Sindsdien ben ik ‘wandelverslaafd’ en maak ik iedere zondag een wandeltocht. Het leuke van wandelen is de ontmoeting met anderen én het is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest! Van wandelen word je blij!!

Thea Kramer