Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen in de overgang: zo blijf je fit

Je leven lang wandelen is een prima manier om gezond en fit te blijven. Als je in de overgang komt kan wandelen zelfs bijdragen aan een vermindering van klachten. Dat geldt overigens niet alleen voor vrouwen. Ook mannen maken een overgang mee. Wandel.nl geeft jou tips om fit te blijven.

Header | /wandelen-in-de-overgang

Wat gebeurt er tijdens de overgang?

Vrouwen komen ergens tussen het 40e en 60e levensjaar in de overgang. De voorraad eicellen in de eierstokken neemt dan af, waardoor er minder oestrogeen en progesteron aangemaakt worden. Dit gaat gepaard met een verandering in de menstruatie en uiteindelijk stopt de menstruatie. Zo’n 20 procent van de vrouwen heeft geen klachten tijdens de overgang, maar de meeste vrouwen ervaren klachten als opvliegers, hevig (nacht)transpireren, vermoeidheid, stemmingswisselingen en lusteloosheid. Daarnaast kunnen gewrichtsklachten, haaruitval, droge huid en slijmvliezen, minder zin in seks, botontkalking (osteoporose) en gewichtstoename voorkomen.

Ook mannen maken een overgang mee, dit wordt de penopauze genoemd. Het testosterongehalte neemt langzaam af vanaf ongeveer het 40e levensjaar. Bij mannen verloopt deze overgang vaak wat subtieler omdat de hormoonspiegel langzamer afneemt: mannen kunnen dezelfde klachten als vrouwen ervaren, maar hebben er vaak minder last van.

/wandelen-in-de-overgang1

Doen: bewegen!

Doordat de botaanmaak tijdens de overgang vermindert, ontstaat er botafname. Botontkalking is dus een serieus gevolg van het ouder worden. Daarom is blijven bewegen heel belangrijk, want beweging stimuleert de botopbouw. Hierbij onderscheiden we belast en onbelast bewegen. Wandelen is een uitstekende manier van ‘belast bewegen’. Hierbij wordt namelijk de aanmaak van botcellen gestimuleerd. Andere vormen van belast bewegen zijn bijvoorbeeld fitness, hardlopen, tennis, yoga en pilates. Bij onbelast bewegen, zoals bij zwemmen of fietsen, wordt niet de aanmaak van botcellen gestimuleerd, maar train je wel de capaciteit van longen en hart en zorg je bovendien dat je spieren soepel blijven. Een groot voordeel van bewegen, of het nu belast of onbelast is: je verbrandt calorieën. En dat is mooi meegenomen als je wat makkelijker kilo’s aankomt door de overgang.

Doen: train je hersenen!

Als je ouder wordt betekent dat niet dat je geestelijke capaciteit achteruit hoeft te gaan. Door je hersenen te trainen houd je je hersenen fit. Dat doe je door informatie te verwerken en je hersenen uit te dagen met bijvoorbeeld puzzelen, lezen, een museum te bezoeken, sociaal actief te zijn, een goede nachtrust en… door te bewegen. Niet voor niets is het Ommetje ongekend populair. Door dagelijks een wandelingetje te maken werk je aan je hersengezondheid, je krijgt er energie van, het werkt onthaastend en bevordert je creativiteit.
Met het actief houden van je hersenen voorkom je niet alleen dat je geestelijk achteruit gaat, het vermindert ook de kans op Alzheimer.
Geheugenverlies hoeft niet te duiden op een beginstadium van dementie. Een tekort aan vitamine B12 door slechte eetgewoonten of een verminderde aanmaak kunnen de oorzaak zijn. Door je voeding aan te passen herstelt ook het brein zich weer.

Niet doen: roken!

We weten allemaal dat roken slecht is voor de gezondheid en de kans op ziekten kan vergroten. Maar door roken vermindert ook de hoeveelheid oestrogeen in de bloedbaan. Rokende vrouwen kunnen zelfs twee jaar eerder in de overgang komen met als gevolg dat zij eerder te maken krijgen met osteoporose.
Roken kan ook bijdragen aan hevigere klachten, zoals opvliegers, incontinentie en een verslechtering van de huid.

Beweegrichtlijn

Bewegen is dus heel belangrijk om makkelijker met de gevolgen van het ouder worden om te gaan. De Beweegrichtlijn geeft aan het liefst dagelijks, maar minstens vijf dagen per week ten minste een halfuur matig actief te zijn. Dat kan zijn door te wandelen, maar ook door huishoudelijke klusjes of spierverstevigende oefeningen in de huiskamer te doen. Als een halfuur aaneengesloten niet lukt, kun je het ook opdelen in drie blokjes van tien minuten per dag. Het gaat om het eindresultaat.
Daarnaast wordt ten minsten een uur intensieve sportbeoefening per week aangeraden, bij voorkeur buiten. Zeker met de korter wordende dagen is het belangrijk voldoende buiten te zijn. Onder invloed van zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan. Vitamine D is onmisbaar want het helpt het lichaam om calcium beter uit voeding op te nemen en dit is belangrijk om osteoporose minder kans te geven.

/wandelen-in-de-overgang2

De voordelen van wandelen

Wandelen is dus bij uitstek de activiteit die je kunt ondernemen om voor, tijdens en na de overgang actief bezig te zijn. Het (beginnen met) wandelen is een uitstekende manier om je leefstijl een positieve boost te geven. Niet alleen levert het vele fysieke gezondheidsvoordelen op, het helpt je mentaal ook om door lastige periodes te komen. Ervaar je depressieve gevoelens tijdens de overgang? Dompel je onder in de natuur. Niet voor niets wordt gezegd dat de natuur helend is. Een wandeling alleen of met een wandelmaatje geeft energie en positiviteit. Beweging is een goede manier om stress tegen te gaan. Bovendien zul je een betere nachtrust ervaren, waardoor je je fitter gaat voelen.

Heb je last van overgangsklachten die jou hinderen in je dagelijks leven? Neem dan contact op met de huisarts of zoek een coach die jou kan helpen.