Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen en hart- en vaatziekten

In onze serie ‘wandelen met een ziekte’ belichten we iedere keer een aandoening waar veel mensen mee te kampen hebben. Hoe kan wandelen helpen om gezonder te worden en je beter in je vel te voelen? In dit artikel belichten we hart- en vaatziekten.

Wandelen en hart- en vaatziekten
(Foto © Shutterstock)

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Om goed te kunnen functioneren heeft je lichaam voedingsstoffen en zuurstof nodig. Deze worden via het bloed getransporteerd en bezorgt in al je cellen, weefsel en organen. Je hart pompt het bloed rond door de bloedvaten.

Bij hart- of vaatziekten gaat hier iets mis. Er kunnen problemen ontstaan aan het hart, of aan het vatenstelsel. Het hart kan bijvoorbeeld niet goed samenknijpen om het bloed rond te pompen, wat kan leiden tot hartfalen. Of er zit een bloedvat verstopt waardoor het achterliggende weefsel te weinig zuurstof krijgt en afsterft. Gebeurt dat bij een bloedvat aan het hart, dan spreekt met van een hartinfarct. Andere aandoeningen die kunnen ontstaan onder de noemer hart- en vaatziekten zijn onder meer een hoge of lage bloeddruk, hartritmestoornissen, hartstilstand, beroerte of aneurysma.

 

Oorzaken

Op dit moment zijn er in Nederland 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. De meeste daarvan worden veroorzaakt door slagaderaderverkalking. Dat ontstaat als de binnenkant van een bloedvat beschadigd raakt en er witte bloedcellen en vette stoffen (zoals cholesterol) doorheen dringen. Dat zorgt voor een dikkere vaatwand waardoor er steeds minder bloed doorheen kan, waardoor een bloedstolsel kan losraken dat het bloedvat afsluit.

Andere oorzaken die hart- en vaatziekten veroorzaken zijn roken, overgewicht, hoge bloeddruk, stress, erfelijkheid, diabetes of blootstelling aan schadelijke stoffen.

Wandelen en hart- en vaatziekten
(Foto © Pixabay - Stevepb)
Wandelen en hart- en vaatziekten
(Foto © Shutterstock)

Lekker doorstappen

Voor de Hartstichting is slagaderverkalking een belangrijk thema, zegt adviseur medische informatie Nienke van der Putten. “We proberen mensen bewust te maken van risicofactoren en ze aan te sporen om gezond te leven. Bewegen is daarbij ontzettend belangrijk. Ons advies is: beweeg minimaal 150 minuten in de week matig intensief. Dat betekent dat je hartslag en je ademhaling sneller worden maar je nog wel een normaal gesprek kunt voeren. Wandelen is daar heel geschikt voor. Niet slenteren maar lekker doorstappen.”

Goed voor van alles

Bewegen helpt om je hart- en bloedvaten gezond te houden. “Wandelen dus ook. Het is goed voor van alles. Om je bloeddruk te verlagen, om je cholesterol goed te houden, voor de doorbloeding van je benen en hart, voor je bloedsuiker. Daarbij werkt het positief op ontstekingswaarden en gaat het overgewicht tegen. Ga gewoon lekker wandelen! Met 150 minuten per week stevig wandelen, kun je je bloeddruk 4 punten of meer verlagen. Bewegen werkt volgens sommige studies net zo goed als bloeddrukverlagende medicijnen”, legt Van der Putten uit.

Tips voor mensen met hart- en vaatziekten

Van wandelen ga je je dus simpel gezegd beter voelen. Het zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. En dat willen we allemaal. Het mooie is ook dat wandelen een laagdrempelige manier van bewegen is. iedereen kan het doen. Nienke heeft nog wel een paar goede tips voor als je (weer) aan de slag wil.

  • Begin klein en bouw het op. Stapje voor stapje. Ga niet gelijk vijf keer in de week tien kilometer lopen. Dan is de kans groot dat je erop afknapt.
  • Hou het leuk voor jezelf. Zet een lekker muziekje op tijdens het wandelen of luister naar een podcast. Als je niet van alleen lopen houdt, ga met een maatje.
  • Zorg voor goede schoenen. Als je lekker loopt, hou je het langer vol.
  • Stap lekker door. Belangrijk is dat je hartslag en ademhaling sneller worden maar je nog wel een normaal gesprek kunt voeren.
  • Kleed je goed tegen kou. Als het koud is vernauwen je bloedvaten en krijg je sneller last van pijn op je borst.
  • Stop bij problemen. Als je tijdens het wandelen last krijgt van pijn op je borst of duizelingen, overleg dan met je huisarts wat handig is om te doen.
  • Ben je bekend met hart- en vaatproblemen en ga je alleen op stap? Laat dan de thuisblijvers weten waar je bent en welke route je wandelt. Spreek een tijd af dat je terug bent.
Wandelen en hart- en vaatziekten
(Foto © Hartstichting)

Wandelen tegen hart- en vaatziekten

O ja, en nog een tip. Wandel naar een doel toe! Schrijf je in voor de 11Strandentocht van de Hartstichting op 2 november. Je start in Noordwijk (12,5 km), Katwijk (25 km) of Kijkduin (50 km) en finisht in Zandvoort. Je komt langs oer-Hollandse stranden met golvende kustlijnen, woeste zee en zilte lucht. Elk jaar is het weer genieten geblazen. En je draagt bij aan onderzoek naar hart- en vaatziekten. Schrijf je in op www.11strandentocht.nl.

Meer informatie over de 11Strandentocht