Wat eet je voor de inspanning?
Als je een flinke wandeling gaat maken of mee gaat doen aan een wandeltocht, dan is het goed om van tevoren al rekening te houden met wat je eet. Met onderstaande tips zetten we je op het goede spoor.
Als je een flinke wandeling gaat maken of mee gaat doen aan een wandeltocht, dan is het goed om van tevoren al rekening te houden met wat je eet. Met onderstaande tips zetten we je op het goede spoor.
Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen bewegen. Dat wordt door je lichaam uit voeding gehaald. Koolhydraten en vetten zijn daarbij de belangrijkste energieleveranciers. Koolhydraten leveren snel energie, met name tijdens inspanningen met hoge hartslag. Je lichaam slaat koolhydraten op in lever en spieren als glycogeen, waardoor je lichaam een buffertje energie heeft. Worden deze koolhydraten uiteindelijk niet gebruikt, dan slaat je lichaam dit op als vet in de vetcellen.
Vet uit voeding is een langzame energieleverancier. Het lichaam gebruikt vet bij lage inspanningen en in rust. Bij wandelen blijft de hartslag relatief laag en verbrandt je lichaam naar verhouding meer vet dan koolhydraten. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer koolhydraten er naar verhouding verbruikt worden. Maar dan heb je het al snel over een stevig looptempo, of wandelen met een flinke rugzak.
Om te kunnen wandelen heeft het lichaam dus behoefte aan koolhydraten (om onder andere de spieren en lever van glycogeen te voorzien) en vetten. Je lichaam haalt voldoende van deze voedingsstoffen uit gezonde voeding. Je hoeft de dag voor, of op de ochtend van, een geplande wandeling dus niet extra te eten om voldoende brandstof in je lichaam te hebben. Aan een volwaardige maaltijd heeft je lichaam meer dan voldoende. Kies dan ook het liefst voor onbewerkte producten met hoge voedingswaarden, zoals groente, fruit, vlees of vis, volkorenproducten, enzovoorts. Met wandelen verbranden we namelijk minder calorieën dan we denken. Bereken maar eens hoeveel calorieën jij tijdens jouw wandeling verbrandt.
Als je een flinke wandeling gaat maken of een tocht gaat lopen, eet dan de dag ervoor een koolhydraatrijke maaltijd: een bord pasta met tomatensaus, groenten, eventueel wat mager vlees en een schaaltje magere yoghurt na. Drink ’s avonds geen alcohol.
Je ontbijt is belangrijk. Sla dat niet over. Al is het maar een boterham. Zo voorkom je een hongergevoel een paar uur later. Eet het liefst een koolhydraatrijk ontbijt, aangevuld met wat eiwitrijke en liefst vetarme producten: magere yoghurt, muesli, vruchtensap, bruine boterhammen dun besmeerd met halvarine en belegd met jam, honing, appelstroop, magere kaas of magere vleeswaren, een kop thee of een glas magere/halfvolle melk en wat fruit. Gebakken eieren met spek zijn lekker, maar je maag doet er langer over om dat voedsel te verteren. Daar kun je onderweg last van krijgen. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt vooraf, 0,5 tot 1 liter water, thee, koffie of vruchtensap.