Wandelen en kanker
Wandelen kan mensen met de diagnose kanker helpen om gezonder te worden en beter in hun vel te voelen. Op deze pagina vind je tips en advies, ook voor naasten.
Wandelen kan mensen met de diagnose kanker helpen om gezonder te worden en beter in hun vel te voelen. Op deze pagina vind je tips en advies, ook voor naasten.
Kanker ontwricht je leven. Of je het nu zelf hebt, of iemand om wie je geeft. Welke kankersoort het ook is en welke behandeling je ook krijgt, de gevolgen zijn meestal overweldigend. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort kanker is een andere ziekte met een eigen behandeling. Een eigenschap hebben ze wel allemaal: de lichaamscellen delen verkeerd. Normaal regelt het lichaam de celdeling goed. Elke dag delen miljoenen cellen in het lichaam. Tijdens al die celdelingen kan er iets misgaan. Door toeval, maar ook door schadelijke invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld door roken, te veel zonlicht, voeding of alcohol. Worden er meerdere fouten in dezelfde cel gemaakt? En kan de cel ze niet meer repareren? Dan gaat die cel zich verkeerd delen. Zo ontstaat kanker. Lees meer over wat kanker is op kanker.nl.
“Bewegen bij kanker helpt enorm om allerlei klachten van de ziekte en de behandeling te verlichten,” stelt prof. Anne May van het UMC Utrecht. Zij werkt al bijna twintig jaar in het UMC Utrecht als epidemioloog en beweegonderzoeker. In 2019 is ze benoemd tot hoogleraar Klinische epidemiologie van het leven met en na kanker.
Anne: “Inmiddels zijn er wereldwijd honderden onderzoeken gedaan naar het effect van lichaamsbeweging en sporten, tijdens én na de behandeling. We hebben nu wetenschappelijk bewijs dat lichaamsbeweging mensen met kanker helpt om zich minder moe, angstig en somber te voelen, en om na de behandeling zo goed mogelijk te herstellen. Bewegen tijdens chemotherapie zorgt voor minder bijwerkingen. Sommige studies laten zien dat daardoor mensen de behandeling langer volhouden, wat de chemotherapie mogelijk ook effectiever maakt.”
Er zijn zelfs aanwijzingen dat beweging de overleving van kanker kan verbeteren. “Bij een groep patiënten met uitgezaaide darmkanker hebben we gezien dat mensen die na de diagnose zich aan de beweegadviezen hielden, langer overleefden dan mensen die dat niet deden,” aldus Anne.
Je kunt lang niet altijd voorkomen dat je kanker krijgt. Soms spelen je genen een rol bij het krijgen van kanker. Soms is het gewoon pech. Maar er zijn ook een hoop dingen die je wel kunt doen om je kans op kanker kleiner te maken. Stoppen met roken, veilig de zon in, gezond eten, minder alcohol en genoeg bewegen bijvoorbeeld.
Wandelen zorgt dat je fit(ter) met de behandeling start. Je lichaam kan meer aan en dat is vaak goed voor je behandeling.
(Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds)
De Gezondheidsraad heeft aan de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) advies uitgebracht over nieuwe beweegrichtlijnen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op een uitgebreide analyse van al het bestaande onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen. Deze analyse benadrukt het belang van bewegen.
Als iemand die dicht bij jou staat de diagnose kanker krijgt, is dat een schok. Je kunt je machteloos voelen, maar weet dat je er voor hem of haar kunt zijn. Niet alleen voor de emotionele steun of door fysiek te helpen met dingen. Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor onderzoek naar kanker of verbetering van de levenskwaliteit voor mensen met kanker, zoals KWF. Wellicht voel je behoefte om op een bepaalde manier te helpen. Doneer, collecteer, schenk, kom in actie, of loop mee.
Een overzicht van organisaties en verenigingen die zich bezig houden met het verstrekken van betrouwbare informatie over kanker en lotgenotencontact vind je op deze site.
Wil jij iets delen over jouw ervaring met de ziekte kanker in relatie tot wandelen en bewegen? Wij horen graag jouw tips. Mogelijk kunnen we ze toevoegen aan dit artikel. Stuur ons een mailtje op redactie@wandel.nl.