Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Tien redenen waarom wandelen goed voor je is

Wandelen is gezond, zo lees en hoor je vaak. Maar waarom eigenlijk? Wandel.nl geeft je een overzicht van de positieve effecten van wandelen op jouw lichaam en geest.

wandelen

Je hoeft alleen maar je voordeur uit te stappen en je kunt ermee beginnen: wandelen. Het is misschien wel de goedkoopste manier van bewegen. Behalve een paar schoenen die prettig zitten en comfortabele kleding, heb je eigenlijk niets nodig. Bovendien ben je lekker buiten en zie je tijdens wandelen veel van je omgeving. Omdat wandelen (ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen) makkelijk lange tijd is vol te houden, kun je uiteindelijk meer energie verbranden. Daarnaast is wandelen niet blessuregevoelig en daarom kun je het makkelijk meerdere keren per week doen. In dit artikel zetten we nog 10 redenen op een rij waarom wandelen zo goed is voor je lichaam en geest. Schoenen aan en gaan!

Je verbetert je conditie

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten we dagelijks een half uur matig intensief bewegen. Van heel rustig wandelen gaat je conditie niet heel erg vooruit, omdat je je hart en longen dan te weinig gebuikt. Wandel je echter in een stevig tempo waarbij je hartslag stijgt en je sneller gaat ademhalen, dan train je je conditie. Uiteindelijk wordt je hart hierdoor sterker en dit heeft een positief effect op je bloeddruk en je bloedvaten. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af. Tijdens het wandelen train je ook je longcapaciteit om zuurstof goed op te nemen en te transporteren via je hart en bloedvaten.

sportieve wandelaars
Sportief wandelen tijdens een Kennedymars in Hengelo. (Foto: © Mari Smits)

Goed voor je botten

Als je wandelt, gebruik je je spieren, botten en kraakbeen. Je botten bestaan uit cellen die voortdurend worden afgebroken en aangemaakt. Als je te weinig nieuwe botcellen aanmaakt, wordt het bot zwakker en ontstaat er botontkalking (osteoporose). Het vervelende is dat je dit pas merkt als je iets breekt na een val. Door voldoende te wandelen, kun je het proces van botontkalking remmen. Bovendien houd je je kraakbeen stevig.

wandelaar loopt een trap omhoog in het bos.
Heuvel op je benen trainen. (Foto: © Zevenheuvelenhike)

Je versterkt je spieren

Door te wandelen houd je je spieren sterk. Dit geldt ook voor je hart, want dit is ook een spier. Je kunt je beenspieren tijdens het wandelen extra trainen door bijvoorbeeld heuvelop te lopen.   

Overgewicht voorkomen

Wandelen is een goede manier om op gewicht te blijven of om gewicht kwijt te raken. Je kunt het relatief lang volhouden en op die manier kun je veel energie verbruiken. Bovendien verbrand je tijdens wandelen relatief veel vet. Uiteraard moet je om van wandelen af te vallen ook rekening houden met je energie-inname. Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt af van je tempo, de lengte van je wandeling en van je lichaamsgewicht. Gemiddeld verbrand je met een uur wandelen (bij een snelheid van 5 km/uur) ongeveer 300 calorieën. 

Ontspannen geest

Behalve voor je lichaam, is wandelen (vooral in de natuur) ook goed voor je geest. Tijdens het wandelen kun je je gedachten ordenen of negatieve gedachten juist opzij zetten door je te richten op de omgeving of op je loopbeweging (je cadans). Dit zorgt voor ontspanning en dat heeft ook weer positieve gevolgen voor je lichaam. Door ontspanning en bijvoorbeeld een betere nachtrust, voel je je ook lichamelijk beter.

Afbeelding wandelaar met ogen dicht

Je wordt er creatiever van

Beethoven maakte niet voor niets lange wandelingen door de Weense valleien om tot zijn beste composities te komen. Tijdens een wandeling kom je vaak op de beste ideeën. Moet je een moeilijk vraagstuk oplossen of wil het maar niet lukken met het uitwerken van dat lastige rapport voor je werk? Trek eropuit! Onderzoek van de Stanford Universiteit toont aan dat wandelen een flinke stimulans geeft aan het creatieve proces. Een korte wandeling vanaf acht minuten zou al bevorderlijk zijn voor de creativiteit.

afbeelding van de duinen met een blauwe lucht.

Goed voor je humeur

Wie wandelt, maakt meer dopamine aan. Een stofje dat euforisch kan werken. Het mooie is: hoe vaker je loopt, hoe sneller het effect optreedt. Ook de frisse lucht van de natuur kan positief werken voor je gemoedstoestand én je energielevel. Wil je écht goed uitwaaien? Zoek dan het strand op. Een strandwandeling langs de zee zou psychische en fysieke klachten helpen voorkomen, volgens een onderzoek van de North Carolina State University. Blauwe ruimtes – zoals rivieren, meren, beekjes en de zee – zouden een positieve invloed hebben op je mentale gesteldheid.

Extra vitamine D

Met een wandeling in de buitenlucht, pak je meteen wat extra dag- en zonlicht mee, een belangrijke bron van vitamine D. Deze vitamine helpt bij het opnemen van calcium, wat belangrijk is voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Ook ondersteunt het je immuunsysteem en je mentale gezondheid. Je hebt minder kans op psychische klachten.

Het geeft structuur aan de dag

Maak er een vaste gewoonte van om er iedere dag even op uit te gaan. Vooral als je een kantoorbaan hebt of veel thuis zit, is het belangrijk om een wandelritme te behouden.

afbeelding van wandelaars in een park.
(Foto: © Shutterstock)
wandelaars in de groene natuur.
(© MNO Photo)

Je ontmoet anderen

Wandelen kan een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, en dat kan voordelen hebben. Alleen al een vriendelijke groet heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand. Samen wandelen met een wandelmaatje biedt de mogelijkheid om gesprekken te voeren, gedachten met elkaar uit te wisselen en lastige kwesties in het leven te bespreken. Uit onderzoek blijkt dat één op de 10 Nederlanders van 15 jaar en ouder zich sterk eenzaam voelt en ruim een kwart voelt zich enigszins eenzaam. Het is dus alleen maar aan te bevelen om eens samen te gaan wandelen, op eigen houtje of tijdens een leuk wandelevenement.

En dan nu… met regelmaat op pad!

Pas wanneer je met enige regelmaat gaat wandelen, ga je de effecten goed merken. Bijvoorbeeld door elke dag een half uurtje te gaan lopen. Laat dit half uurtje wandelen vanaf nu een vast onderdeel van je dag zijn. Overigens geeft de Gezondheidsraad het advies om als volwassene minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, verspreid over diverse dagen. Dat wil zeggen: je moet voelen dat je lichaam iets aan het doen is. Je hartslag versnelt en je gaat misschien een beetje zweten.

Eropuit! Kijk op Wandel.nl voor de leukste wandelroutes.