Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Visueel beperkt? Hier kun je heerlijk wandelen!

Voor wie blind of slechtziend is, kan het best moeilijk zijn om in de vrije natuur te gaan wandelen. Samen met een buddy kunnen veel reguliere wandelroutes gewandeld worden, maar als je alleen of met de geleidehond op pad wilt gaan, loop je snel tegen beperkingen op. Waar kun je wél genieten van een mooie natuurwandeling? We geven een aantal tips.

afbeelding van een wandelaar die visueel beperkt is.

Een blindengeleidehond is in bepaalde gebieden niet toegestaan, of er lopen juist heel veel honden los rond, waardoor er teveel afleiding is voor je hulpdier. Daarnaast zijn de markeringen voor blinden en slechtzienden niet of slecht zichtbaar of zijn paden niet goed te volgen. Kortom, het is best een uitdaging om toch een mooie wandeling in de natuur te maken, als je visueel beperkt bent. Waar kun je wél terecht? We geven een paar wandeltips!

Hoog Buurlo, Radio Kootwijk (Gelderland)

Deze wandelroute voor slechtzienden en blinden start bij de Schaapskooi. Hier staat een informatiebord met de wandelroute in braille. Zo worden elementen in de natuur op de kaart met reliëf aangegeven. Hier vind je ook de eerste QR-code. Je volgt de route door onderweg de QR-codes te scannen. De gehele route is in audiobestanden zo stap voor stap te volgen en je krijgt interessante informatie.

Startpunt: Schaapskooi Hoog Buurlo, P-plaats Hoog Buurloseweg, 7348 BB Radio Kootwijk
Lengte wandeling: 1 kilometer

Bekijk de route
afbeelding van een wandelaar met een geleidehond in het bos.
(Foto: © Shutterstock, Trygve Finkelsen)

Friese Wold, Appelscha (Friesland)

In het Nationaal Park Drents-Friese Wold kun je genieten van bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Deze verharde wandelroute, die bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold start, is een kilometer lang en voert je door het noordelijke gelegen bos van het park. Onderweg staan brailleborden met informatie.

Startpunt: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha.
Lengte wandeling: 2,2 kilometer.

Bekijk de route

Landgoed Oud Groevenbeek, Ermelo (Gelderland)

In samenwerking met het naastgelegen Bartiméus, gemeente Ermelo en Natuurmonumenten is er op het Landgoed Oud Groevenbeek een aangepaste wandelroute voor visueel beperkten ontwikkeld. Er zijn een braillefolder en grootletterfolder beschikbaar en langs de route staat de informatie in braille en grootletter. Geniet van de rijksmonumentale villa, die het middelpunt vormt van het landgoed en de bossen, bloemenveldjes, druivenkassen en houtstruwelen. Even nagenieten doe je in het theehuis.

Startpunt: Parkeerplaats Putterweg, Watervalweg, 3851 VG Ermelo.
Lengte wandeling: 2,3 kilometer.

Bekijk de route
afbeelding van een wandelaar met een geleidehond.

Withoefse Heide, Kalmthout (België)

Vlak over de grens met België, in het Grenspark Kalmthoutse Heide, ligt het Vlinderpad. Dit wandelpad, dat speciaal is ontwikkeld voor blinden en slechtzienden, wordt door natuurlijke elementen (zoals boomstammen, boorden, gootjes en natuurlijke begroeiing) afgebakend en is goed begaanbaar. Op meerdere punten zijn er informatiepunten met tekst in braille en er is zelfs een voelbare plattegrond, waarop onder meer het reliëf voelbaar is. Reliëfkaarten zijn te leen bij het informatiecentrum en de route is zelfs te downloaden als app in de App store of Play Store onder de naam Vlinderpad.

Startpunt: Informatiecentrum De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout (België).
Lengte wandeling: 2,7 kilometer.
Bijzonderheden: in het informatiecentrum De Vroente kunnen mensen zonder visuele beperking simulatiebrillen en wandelstokken lenen om te ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende te wandelen in de natuur.

Bekijk de route
afbeelding van de botanische tuinen in Utrecht.
Botanische tuinen in Utrecht. (Foto: © Shutterstock, Jan Van Der Wolf)

Botanische tuinen, Utrecht

Het hele jaar de heerlijke geuren opsnuiven van de bijzondere planten? Dat kan in de botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht. De tuinen zijn voor blinden en slechtzienden goed toegankelijk. De paden zijn namelijk contrastrijk of voorzien van tikranden. Blindengeleidenhonden zijn toegestaan en wil je meer weten over de planten die je ruikt, dan is op afspraak een rondleiding met een gids mogelijk.

Startlocatie: Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Budapestlaan 17, 3584 CD Utrecht (Utrecht Science Park).
Lengte wandeling: struin lekker rond.

Bekijk de route

Stichting Running Blind en andere initiatieven

Voor wie een visuele beperking heeft en graag veilig wil (hard)lopen, maakt Stichting Running Blind zich hard. Deze stichting is landelijk actief en initieert en stimuleert activiteiten voor mensen met een visuele beperking bij atletiekverenigingen en loopgroepen. Ben jij op zoek naar een buddy, informeer dan eens bij de atletiekvereniging of loopgroep bij jou in de buurt.

Geen atletiekvereniging of loopgroep in de buurt? Dan kun je altijd nog voor informatie terecht bij jouw gemeente. Buurtsportcoaches worden door gemeenten ingezet om sport en bewegen voor iedereen toegankelijk te maken. Zij kunnen helpen met het vinden van een buddy, geschikte wandelactiviteiten of wellicht ben jij de start van een nieuw project en wordt door jouw vraag een wandelgroep voor visueel beperkten opgestart!

afbeelding van een visueel beperkte wandelaar met een buddy.
Twee (snel)wandelaars in het bos.
(Foto: © stichting Running Blind)

Running Blind zoekt vrijwilligers!

Wil jij iets betekenen voor mensen met een visuele beperking? Word dan vrijwilliger bij Running Blind. De regiogroep in Den Haag wandelt bijvoorbeeld elke zaterdag vanaf de lokale ateletiekvereniging en zoekt daarbij nog wandelaars om dit te begeleiden. De wandeling duurt meestal zo’n anderhalf uur en gaat door het park, bos, de duinen en over het strand. Er wordt ook weleens meegedaan aan een wandelevenement. Wie helpt en zet zijn beste beentje voor? Haagse vrijwilligers kunnen zich aanmelden kan via dit e-mailadres. Voor vrijwilligerswerk in andere regiogroepen, mail naar info@runningblind.nl.