Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Verschillende wandelvormen

Wandelen is in principe je ene been voor het andere zetten. Dit kan echter op diverse manieren en in verschillende snelheden. Wandel.nl zet een aantal verschillende wandelvormen voor je op een rij. Van meditatief wandelen tot powerwalking.

Nordic walkers
Foto: Wikimedia

Nordic Walking

Bij Nordic Walking wandel je met twee stokken. Deze wandelvorm ontleent zijn naam aan het land van herkomst: Finland. Nordic walking was vooral zo’n tien jaar geleden erg populair, maar ook nu nog beoefenen veel mensen deze wandelvorm.

De stokken zorgen ervoor dat je je conditie en uithoudingsvermogen traint. Je wandelt bovendien effectiever omdat je je rug-, schouder- en armspieren intensief gebruikt. Het is hierbij wel van belang dat je een juiste techniek toepast en een juiste lichaamshouding aanneemt. De beweging tijdens nordic walking bestaat uit vier verschillende fases: de zwaaifase, het planten, de duwfase en de trekfase. Binnenkort lees je op Wandel.nl meer over de juiste Nordic Walking-techniek.

Lange afstandswandelen

Bij lange afstandswandelen loop je 60 kilometer of meer achter elkaar, met korte onderbrekingen. Een voorbeeld van een lange afstandswandeling is de Kennedymars. Bij deze wandelingen is het de bedoeling dat je tachtig kilometer aflegt binnen 20 uur. Vaak start je ’s avonds om de hele nacht door te wandelen. Long Distancewandelingen hebben zelfs een minimale lengte van 105 kilometer. Het spreekt voor zich dat je voor lange afstanden goed moet trainen en de belasting (duur, afstand en intensiteit) langzaam moet opbouwen.

Sportief wandelen

Voor sportief wandelen worden verschillende termen gebruikt, zoals powerwalking, fitwalking en brisk walking. Bij sportief wandelen loop je in een stevig tempo (6 tot 9 kilometer per uur). Je armen bewegen hierbij mee.

Vrouw met rugzak

Met sportief wandelen train je je conditie en uithoudingsvermogen. Je ademhandeling gaat sneller dan bij gewoon wandelen, maar je bent nog wel in staat om een gesprek te voeren. In tegenstelling tot snelwandelen beweeg je je bekken niet tijdens de loopbeweging. Het voordeel van sportief wandelen ten opzichte van hardlopen is dat je je gewrichten en pezen minder belast waardoor je minder kans loopt op blessures. Lees hier meer over de juiste wandeltechniek.

ChiWalking

ChiWalking is een vrij nieuwe wandelvorm, waarbij wandelen wordt gecombineerd met een aantal principes van Tai Chi, een eeuwenoude Chinese bewegingsleer. Een juiste houding en beweging en efficiënt lopen staan in deze wandelvorm centraal. ChiWalking is geschikt voor alle soorten wandelaars: van geoefend tot ongeoefend. Je maakt bij deze wandelvorm optimaal gebruik van de zwaartekracht.

Het uitgangspunt van ChiWalking is dat je je schouders, heupen en enkels op één lijn brengt. Door hierbij je bekken recht te houden, zorg je voor een rechte kolom. Door vanuit deze kolom je balans iets naar voren te brengen, maak je gebruik van de zwaartekracht. Bij ChiWalking zijn je passen kleiner dan gemiddeld. Je paslengte is bij alle loopsnelheden hetzelfde. Wil je sneller lopen, dan loop je met een hogere pasfrequentie.

Ga voor meer informatie over de techniek van ChiWalking naar http://www.chirunning.nl/chiwalking/

Snelwandelen

Snelwandelaars lopen met een hoge wandelsnelheid (tot wel 15 kilometer per uur). Niet voor niets is dit een olympische sport. Er zijn wedstrijden in verschillende afstanden, variërend van 5 kilometer indoor tot 50 kilometer op de weg. Een snelwandelaar moet constant contact hebben met de grond. Tijdens wedstrijden worden met regelmaat deelnemers door de jury gediskwalificeerd omdat zij zich niet aan deze regel houden. Een snelwandelaar draait de heupen om langere passen te maken. Op deze site vind je meer informatie over snelwandelen, zoals een wedstrijdkalender.

De voorste loper maakt geen contact met de grond
De voorste loper maakt geen contact met de grond, foto: Wikimedia
XCO Walking / Smovey Walking

XCO Walking / Smovey Walking

Bij smovey walking wandel je met speciale ringen (smoveys) in je handen. In deze ringen zitten kogeltjes die voor speciale trillingen zorgen. Deze trillingen hebben een positief effect op je spieren en gewrichten, versterken je wervelkolom en verbeteren je stabilisatie en coördinatie. De armbeweging komt overeen met die bij Nordic Walking, alleeen hoef je niet met stokken te lopen.

Bij XCO (Extreme Core) Walking wandel je met aluminiumbuisjes gevuld met grit in je handen. Het grit schuift tijdens je armbeweging heen en weer. Met deze gewichtsverplaatsingen train je je spieren en pezen. Je betrekt je romp en je armspieren actief bij het lopen.

Meditatief wandelen

Bij meditatie hoef je niet binnen te blijven zitten, je kunt ook mediteren tijdens een wandeling. Wees je tijdens je wandeling bewust van je omgeving.

Voel hoe de frisse wind in je gezicht blaast, kijk naar de bewegende blaadjes aan de bomen, luister naar de vogelgeluiden om je heen en ruik de bloeiende bloesem langs het pad. Meditatief wandelen doe je bij voorkeur alleen, zodat je in je eigen tempo kunt wandelen.