Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Kunnen mannen en vrouwen even snel en ver wandelen?

Vaak worden verschillen in sportieve prestaties van mannen en vrouwen verklaard door het geslacht. Maar zijn deze verschillen wel zo groot als denken? En wat voor invloed hebben deze verschillen op wandelen? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Header | /verschillen-mannen-en-vrouwen

Fysieke verschillen

Er zijn duidelijke fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen als het aankomt op lichaamsbouw en spiermassa. Doordat vrouwen een breder bekken hebben dan mannen, komt het bij vrouwen vaker voor dat de benen in een x-stand staan. Het bovenbeen staat dan schuin naar binnen ten opzichte van het onderbeen. Dit kan bij langdurige belasting voor problemen zorgen. Met spierversterkende oefeningen is dit heel goed aan te pakken. Dat wil niet zeggen dat mannen geen klachten aan de benen kunnen hebben. Mannen hebben namelijk vaker dan vrouwen te maken met o-benen, waarbij het bovenbeen juist schuin naar buiten staat ten opzichte van het onderbeen. Oftewel, zowel mannen als vrouwen doen er goed aan om naast het wandelen spierversterkende oefeningen te doen.

Vrouwen zijn gemiddeld iets minder lang dan mannen. Dat heeft invloed op de paslengte. Een vrouw maakt daardoor gemiddeld iets kortere passen en zal voor een hogere snelheid in een hogere pasfrequentie moeten lopen, dan wel grotere passen moeten maken. Nog een fysiek verschil betreft de spiermassa. Spieren zijn opgebouwd uit langzame spiervezels (die van belang zijn voor duurprestaties) en snelle spiervezels (van belang voor korte sprints). Mannen hebben van nature meer spiermassa dan vrouwen, namelijk gemiddeld zo’n 30 procent meer langzame en 15 procent meer snelle spiervezels. Gemiddeld kunnen vrouwen hierdoor een derde minder aan kracht leveren dan mannen.

/verschillen-mannen-en-vrouwen1

Hormonale verschillen

Mannen maken van nature testosteron aan. Dit mannelijke geslachtshormoon zorgt ervoor dat vanaf de pubertijd mannen een krachtiger lichaam ontwikkelen dan vrouwen met minder vet en meer spiermassa. Testosteron bevordert spiergroei, herstelvermogen, reactiesnelheid en agressie. Het staat dan ook op de dopinglijst van het Olympisch Comité. Iedere vorm van toediening van testosteron wordt gezien als verboden.
Dit hormoon zorgt dus wel voor een aanzienlijk verschil in het prestatievermogen en de prestatiedrang tussen mannen en vrouwen. Bij veel topsporten zien we dan ook dat mannen domineren en niet voor niets worden kampioenschappen voor mannen en vrouwen gescheiden.

Ultrasporters

Je zou denken dat vrouwen door fysieke en hormonale verschillen nooit zo snel en ver kunnen lopen als mannen. Als je kijkt naar sporten waar snelheid een rol speelt, zoals hardlopen, dan zijn mannen inderdaad sneller. Maar kijken we naar sporten waarbij de afstand en duur belangrijker wordt, zoals ultrasporten, dan vindt er een kentering plaats. Bij fietsen, zwemmen en hardlopen over extreme afstanden zijn het heel regelmatig de vrouwen die de mannen achter zich laten. 

/verschillen-mannen-en-vrouwen2

De verklaring hiervoor kan gezocht worden in de voordelen die minder spiermassa en een hoger vetpercentage met zich meebrengen. Vrouwen hoeven minder massa met zich mee te slepen en hebben meer energiereserves in de vorm van opgeslagen vetten. Vet zorgt in water bovendien voor isolatie, waardoor het lichaam minder snel afkoelt. Vrouwen hebben daardoor over het algemeen meer fysieke voordelen om extreme situaties te overleven. Ultrasport kan gezien worden als een extreme overlevingstocht, waarbij het vaak de vrouwen zijn die uitblinken.

Invloed op wandelen

Maar kijken we sec naar wandelen dan hebben het niet over sportieve extremiteiten en zijn de fysieke en hormonale verschillen nauwelijks van invloed op de wandelprestaties van mannen en vrouwen. Wandelen is, zoals de meesten van ons deze sport uitoefenen, geen ultrasport en het gaat er niet om de snelste tijd neer te zetten. Genieten staat voorop. Door te trainen verbeteren zowel mannen als vrouwen hun conditie, loopsnelheid en duurvermogen. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar om nu te zeggen dat vrouwen niet zo ver en snel als mannen kunnen lopen gaat voor wandelen niet op.

/verschillen=mannen-en-vrouwen3