Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Denk aan je tenen!

Je tenen zijn niet het eerste waar je aan denkt als wandelaar. Maar als je problemen hebt aan de tenen, dan kan dat je wandelplezier goed bederven. Wat zijn nu de meest voorkomende teenproblemen en wat kun je er tegen doen?

afbeelding van een teen die uit een gat in een sok komt.

Hoe klein tenen ook kunnen zijn, ze zijn onmisbaar voor ons wandelaars. Tenen spelen namelijk een belangrijke rol bij het lopen. Bij het afrollen van de voet in een wandelpas, steun je op de tenen vlak voordat je je voet optilt. Bovendien corrigeren tenen het evenwicht bij het lopen.

Onze tenen bestaan uit 14 kootjes. De grote tenen hebben twee kootjes, terwijl de andere tenen er drie hebben. Iedere teen is voorzien van een nagel. Teennagels lijken nutteloos, maar ze hebben wel degelijk een doel. Ze beschermen namelijk de tenen. Nagels zijn gemaakt van keratine, een eiwit dat naast nagels ook je huid en haar vormt. Keratine is sterk en bestand tegen dagelijkse slijtage.

Problemen

Als er problemen aan je tenen of teennagels ontstaan, kun je hier veel last van hebben. Lopen is een natuurlijke beweging, iets wat we dagelijks doen zonder er bij na te denken. Bij iedere stap geconfronteerd worden met pijn of ongemak is gewoon niet fijn.

De oorzaken van teenproblemen kunnen heel divers zijn. Wrijving of beknelling in de schoenen, de mate van fysieke activiteit en hitte en vocht waaraan de voeten worden blootgesteld kunnen schade aanrichten aan je tenen en teennagels. Wie heeft er niet eens zijn teen hard gestoten tegen een steen, of te lang met natte schoenen doorgewandeld, waardoor de voeten er week en verschrompeld uitzagen? De gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Ook leeftijd speelt een rol. Met het ouder worden neemt de kans op bepaalde problemen toe. Zo heeft 50 procent van de 70-jarigen te maken met een schimmelinfectie van een teennagel.

afbeelding van voeten met een schimmelinfectie aan de tenen.
Schimmelinfectie. (Foto: © Shutterstock)

Meest voorkomende teenproblemen bij wandelaars

Problemen aan de tenen kunnen ontstaan door het wandelen zelf, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Ook de niet-wandelgerelateerde teenklachten hebben een grote invloed op je wandelplezier. De meest voorkomende teenklachten bij wandelaars zijn:

Teenbeknelling

Schoenen die niet goed passen kunnen voor flinke pijn aan de tenen zorgen. Het bovenwerk of de zijkanten van de schoenen drukken dan op of tegen de tenen. Bij langdurige druk kan dit een heel irritante pijn veroorzaken en blaren, blauwe nagels en zelfs pijn aan de gewrichtjes tot gevolg hebben. De oorzaak ligt vaak in te kleine of niet goed passende schoenen. Als je een brede leest hebt en een smalle wandelschoen, dan weet je dat dat vragen is om problemen. Laat je bij de aanschaf van je wandelschoenen dan ook altijd goed adviseren.

Overigens kunnen ook gedroogde schoenen voor problemen zorgen. Als ze drogen zou je eigenlijk een prop in de voorvoet moeten stoppen om te zorgen dat het bovenwerk in model blijft. Gedroogd materiaal kan erg stug worden en irritatie veroorzaken.

afbeelding van wandelschoenen.
Laat je bij de aanschaf van je wandelschoenen goed adviseren.

Mortons neuroom

De pijn in de tenen kan echter ook komen door een zenuwbeknelling tussen de middenvoetsbeentjes. Ook wel bekend als Mortons Neuroom. De klachten variëren van tintelingen en een doof gevoel tot het gevoel dat de teen gebroken is, waardoor het bijna niet mogelijk is om op de voet te staan. Een op maat gemaakt zooltje door de orthopeed geeft vaak al verlichting. Vermijd smalle schoenen en doe in huis lekker je schoenen uit.

afbeelding van een blauwe teennagel.
Een blauwe teennagel groeit vanzelf uit.

Blauwe teennagels

Blauwe teennagels ontstaan door een bloeduitstorting tussen de nagel en het nagelbed en kunnen verschillende oorzaken hebben. Te kleine schoenen, waarbij de tenen continue tegen de voorkant van de schoen schuiven. Maar ook verkeerd geveterde schoenen, waardoor je (zeker als je een berg afdaalt) naar voren glijdt in de schoenen. Je hoopt dat het je niet overkomt, maar ook een struikelpartij of stoten kan blauwe nagels veroorzaken. Een blauwe nagel is niet ernstig, het groeit vanzelf uit, of de nagel valt er op den duur af. Heb je er erge last van dan kan de pedicure of podotherapeut een klein gaatje in de nagel maken om het bloed af te laten vloeien. Ga niet zelf prutsen!

Schimmelinfectie

Een niet-wandelgerelateerd probleem, maar het kan wel degelijk invloed hebben op jouw wandelingen. Een schimmelinfectie kan zich voordoen aan de tenen en de teennagels. De huid kan schilferig en verkleurd zijn en jeuken. Bij een schimmelnagel wordt de nagel dik en brokkelig. Dit kan weer tot een knellend gevoel in de schoenen leiden. Schimmelvoeten en -nagels kunnen behandeld worden met een crème, lak of pillen. De huisarts kan deze voorschrijven.

Ingegroeide nagel

Bij een ingegroeide teennagel groeit de rand van de nagel in de huid. Hierdoor wordt de huid dik, rook, pijnlijk en kan gaan ontsteken. Zelfs het dragen van schoenen kan dan al pijnlijk zijn, laat staan wandelen. Er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem. De arts of pedicure plaatst iets onder de nagel, zodat de nagel over het nagelbed gaat groeien en niet meer in de huid. Als de klachten aan blijven houden kan de arts de zijkant van de nagel wegsnijden, waardoor deze smaller wordt en niet meer in de huid kan groeien.

Scheefgroei van de grote teen

Als de grote teen scheef groeit, spreken we van een Hallux Valgus. Hierbij is er een zichtbare scheefstand van de grote teen richting de kleine teen. De klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn pijn aan de grote teen, schoenirritaties en een rode zwelling. Er is zichtbaar een ‘bult’ aan de binnenzijde van de voet ter hoogte van het gewricht van de grote teen. De oorzaak kan liggen in een aangeboren afwijking of een brede voorvoet, maar het kan ook een gevolg zijn van reuma, artrose of artritis. Vermijd smalle schoenen en hakken en bij klachten kan een podoloog een steunzooltje aanmeten.

afbeelding van iemand met Hallux Valgus.
Zichtbare scheefstand van de grote teen wordt Hallux Valgus genoemd.

Hoe kun je teenklachten voorkomen?

Een aantal teenklachten is makkelijk te voorkomen. Goed passende (wandel)schoenen zijn de beste preventie voor veel teenklachten. Maar ook je dagelijkse schoenen kunnen van invloed zijn. Te smalle schoenen en schoenen met hakken bevorderen de gezondheid van je voeten niet. En als je de mogelijkheid hebt om op blote voeten rond te lopen, bijvoorbeeld in huis, dan is dat zeker aan te raden.

Zorg ook voor een goede hygiëne. Was de voeten met water, liefst zonder zeep. Zeep tast namelijk de huidflora aan en droogt de huid uit. Droog de voeten na het wassen goed af met een schone handdoek, ook tussen de tenen. Dat geldt ook voor als je voeten vochtig zijn geworden met wandelen. Was je voeten, droog ze goed af en voordat je weer sokken en schoenen aantrekt laat je je voeten nog aan de lucht drogen.
Bij een goede voet hygiëne hoort ook het kort (niet te kort) houden van de teennagels, dagelijks schone sokken aantrekken en een regelmatig bezoekje aan de pedicure.

Maar hoe goed je je voeten ook verzorgd, sommige problemen ontstaan gewoon. Loop er niet te lang mee door, maar ga er mee naar de huisarts of pedicure. De oplossing is vaak simpel, waardoor je nog lang kunt genieten van wandelen zonder klachten aan de tenen.