Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Sportmassage voor wandelaars: wanneer is dit nuttig?

Is een sportmassage de heilige graal om je wandelprestaties te bevorderen? Of hebben wandelaars meer baat bij een ontspannende massage? Wandel.nl zet de voors en tegen van een sportmassage voor je op een rijtje.

Afbeelding sportmassage

Wie een actief leven leidt, vraagt veel van zijn of haar lichaam. Dat kan leiden tot vermoeide en stijve spieren, spierpijn, overbelasting en zelfs tot beginnende blessures. Maar ook voor mensen met een zittend beroep of eenzijdig werk kan een sportmassage uitkomst bieden. Met een sportmassage bevorder je het herstel van je spieren. Het verbetert namelijk de doorbloeding, bevordert het transport van voedingsstoffen en zuurstof en afvalstoffen worden beter en sneller afgevoerd.

Wat is sportmassage?

Om de doorbloeding te stimuleren is een stevige massage nodig. Hierbij worden onder andere bindweefsel losgemaakt en knopen uit spieren gemasseerd. Dit gebeurt door verschillende massagetechnieken op een ontblote huid en met een zogenaamde ‘tussenstof’, zoals olie. Een massage is het geven van mechanische prikkels op het lichaam. Die prikkels zorgen voor reacties in het lichaam, welke leiden tot herstel en homeostase – het in stand houden van het eigen systeem – in het lichaam.

Afbeelding Sportmassage

De sportmassage kan gevoelig tot zelfs pijnlijk zijn. Eigenlijk is dat een goed teken: je lichaam geeft hierdoor aan dat er iets niet goed zit en dat je op de juiste plek bent. De sportmasseur houdt altijd in de gaten of je de massage nog kunt verdragen. Voor de massage zal de masseur ook met je bespreken of je ergens klachten hebt, wat je met de massage wilt bereiken en waar de focus moet komen te liggen, bijvoorbeeld je rug, nek of benen.

Wanneer geen sportmassage?

Een sportmassage gaat er dus wel iets steviger aan toe dan een ontspanningsmassage en wordt dan ook afgeraden in een aantal gevallen, zoals bij flinke spierpijn of stijve spieren. Spierpijn wordt veroorzaakt door microscheurtjes in de spiervezels en ontstaat als je je lichaam zwaar hebt belast of een zware inspanning hebt geleverd. Er zijn twee soorten spierpijn:

  • Spierpijn die direct na de inspanning ontstaat. Dit is vaak een ophoping van melkzuur en vocht in de spieren.
  • Spierpijn die later opkomt en vaak op de tweede dag het hevigst is. Je hebt dan last van stijve en pijnlijke spieren.

In deze gevallen is het verstandig om de sportmassage uit te stellen tot de spierpijn een heel stuk minder is. Na een sportmassage voelen je spieren namelijk nog stijver en pijnlijker aan. Wandel je dus een meerdaagse of heb je een lange wandeltocht gelopen? Dan heb je meer baat bij een ontspannende massage dan bij een sportmassage. Een sportmassage kun je een paar dagen na je inspanning plannen, als de stijfheid en spierpijn in de spieren een heel stuk minder is.

Afbeelding sportmassage

Echte no-go's

In een aantal gevallen geldt zelfs een no-go voor een sportmassage. Bij een spierscheuring bijvoorbeeld. Je zou de blessure namelijk kunnen verergeren. Een paar dagen na het ontstaan van de spierscheuring kun je heel zachtjes het gebied rondom de scheuring voorzichtig masseren.


Ook koorts of griep is een reden om de sportmassage over te slaan. Het lichaam is hard aan het werk met het herstelproces. De lichaamstemperatuur is verhoogd, waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt, hartslag omhoog gaat en de stofwisseling wordt bevorderd. Een (sport)massage verstoort dit natuurlijke proces, waardoor je je na de massage nog slechter kunt voelen.

Eigenlijk geldt datzelfde voor als je een ontsteking hebt. Ook hier verstoort een massage het natuurlijke proces van herstel en kan een massage er zelfs voor zorgen dat de ontsteking zich verspreidt.


Bij een (schaaf)wond wordt het aangetaste gebied niet gemasseerd. De huid is bezig om op celniveau te herstellen. Bovendien kan olie een irritatie geven.

Afbeelding rugpijn

Heb je een medische indicatie?

Bij bepaalde medische aandoeningen is sportmassage af te raden. Bij diabetes met neuropathie is het gevoel aangetast, waardoor je niet goed voelt of de druk van de massage te heftig is of niet. Dit kan leiden tot schade. Maar er zijn meer medische diagnoses, zoals spataderen of trombose, waarbij sportmassage niet verstandig is.

Gebruikers van bloedverdunners en mensen met hemofilie mogen niet gemasseerd worden. De massage kan kleine bloedingen in de spieren veroorzaken. Bij hemofiliepatiënten leidt dat tot bloedingen die lastig te stoppen zijn en bij gebruikers van bloedverdunners bestaat de kans op flinke blauwe plekken en interne bloedingen.

Heb je een medische indicatie en/of gebruik je medicatie? Overleg dan altijd eerst met je arts of je een (sport)massage mag krijgen.

En als je zwanger bent?

Zwangere vrouwen hebben vaak baat bij een ontspannende massage, mits ze niet vallen onder zwangerschap met verhoogd risico. Met een lichte massage kunnen veel kwalen als rugpijn, pijn in het bekkengebied, spanningen, onzekerheid en angst verlichten. Aangeraden wordt om een doktersverklaring te vragen met toestemming voor een lichte massage.

Ontspannende massage of sportmassage

In veel gevallen is het dus verstandig te kiezen voor een ontspanningsmassage boven een sportmassage. Met het bovenstaande in het achterhoofd is het advies om eens in de maand een sportmassage te nemen. Zo houd je je lichaam fit en verbeter je je herstel van je trainingen en tochten.


Ervaar je veel stress, heb je een drukke baan of ben je sportief zeer actief? Dan kun je je vaker laten masseren. Let er wel op dat dit past binnen je trainingsschema en plan ruimte tussen de zware inspanningen en de sportmassage om je spieren eerst zelf de kans te geven een start te maken met herstel. Kies voor een sportmassage in overleg met de masseur als dit van toegevoegde waarde is voor jouw herstel en bevordering van je wandelprestaties.

Afbeelding sportmassage