Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wat te doen bij spierpijn?

Sommige wandelaars kunnen behoorlijk last hebben van spierpijn na een flinke wandeltocht. Is dat iets om je druk over te maken? En wat kan je het beste doen om de spierpijn tegen te gaan? Samen met fysiotherapeut Susanne van der Hoeven beantwoorden we jullie vragen en geven we tips. Ook bieden we jou als Wandel.nl-lezer een mooi voordeel op je zorgverzekering bij Zilveren Kruis aan.

Spierpijn rug

In samenwerking met Zilveren Kruis

Hoe ontstaat spierpijn?

Spierpijn wordt veroorzaakt door overbelasting. Vaak na activiteiten die je niet zo vaak doet, of bij een intensievere inspanning dan normaal. Door die inspanning ontstaan kleine haarscheurtjes in de spieren. Die scheurtjes zorgen voor een pijnlijk en soms branderig gevoel tijdens het rekken en aanspannen van de spieren.

Pijnlijke knie

Pijn is vaak een alarmsignaal, maar is spierpijn dan slecht?

Of pijn zorgwekkend is, hangt af van de intensiteit van de pijn. Maar een beetje spierpijn kan geen kwaad. Dat het pijnlijk aanvoelt komt doordat het lichaam door middel van een ontstekingsreactie aan de slag gaat om de haarscheurtjes in het spierweefsel te repareren.

Een ontsteking klinkt vaak negatief, maar dat komt omdat het vaak wordt verward met een infectie en dat is iets heel anders. Een ontsteking is een reactie van het lichaam om iets te repareren of op te ruimen. Je weet dus dat je lichaam iets aan het repareren is als je pijn hebt. In het geval van spierpijn zijn dat de spiervezels. En goed nieuws: meestal zijn die na de reparatie sterker!

Moet je rust nemen bij spierpijn?

Ja. Geef je lichaam de tijd om de spiervezels te laten herstellen en de verbruikte voedingsstoffen en voorraden aan de vullen. Afhankelijk van de ernst van de pijn adviseer ik om een dag tot twee dagen te wachten met intensief belasten. Maar dat betekent niet dat je op de bank moet gaan zitten, blijf wel in beweging. Dat stimuleert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat voedingstoffen je spieren sneller bereiken. Tevens houdt het de spieren soepel, waardoor je minder last hebt van spierpijn en verstijving.

Wandelen door regenplas

Bij griep heb ik soms ook spierpijn, hoe kan dat?

Heb je griep of koorts, dan maakt het lichaam onder andere de antistof stikstofmonoxide aan. Deze antistof maakt de bacteriƫn kapot. Helaas bemoeilijkt de stof ook de celademhaling, waardoor je stijve of pijnlijke spieren kunt krijgen.

De allerbeste manier om voor je spieren te zorgen is om in beweging te blijven
kracht oefening

Hoe kan ik zo goed mogelijk voor mijn spieren zorgen?

De allerbeste manier om voor je spieren te zorgen is om in beweging te blijven. Vooral naarmate we ouder worden, want dan begint het verlies van spiermassa. De oorzaak: hormonen. Vrouwen krijgen er eerder mee te maken dan mannen. Door veranderingen in de hormoonbalans begint de afname bij vrouwen al rond het vijftigste jaar.

Maar dat betekent niet dat je niks kunt doen tegen die spierafname. Doormiddel van krachttraining kan je je spiermassa behouden en afname tegengaan. Krachttraining klinkt heftig, maar je hoeft er niet meteen gewichten voor te gaan heffen in de sportschool. Kleine spierversterkende oefeningen met je eigen lichaamsgewicht doen ook al genoeg. Denk aan squats, lunges of andere oefeningen.

Helpt bepaalde voeding bij aan het spierbehoud?

De bouwstoffen van onze spieren zijn eiwitten. Hoe ouder we worden, hoe meer we ervan nodig hebben. Helemaal als je regelmatig krachtraining doet, bijvoorbeeld om je spieren te behouden. Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd wat eiwitten binnenkrijgt. Ze zitten vooral in vis, zuivel, eieren, vlees en peulvruchten zoals: kikkererwten, soja en alle soorten bonen.

Profiteer van voordelen op het gezondheidscollectief van KWbN en Zilveren Kruis

Blijkt de spierpijn toch erger dan gedacht? Dan is het altijd fijn als je bij een specialist terecht kunt. Met de juiste zorgverzekering kan je bijvoorbeeld meerdere keren terecht bij een fysiotherapeut. Momenteel is het weer de tijd van het jaar om eens goed naar je zorgverzekering te kijken. Daarom hebben we speciaal voor Wandel.nl lezers mooie voordelen klaarstaan op je zorgverzekering bij Zilveren Kruis.

Bekijk je voordelen
enkel