Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Samen wandelen door lokale wandelinitiatieven

Door de coronacrisis is de populariteit van wandelen enorm toegenomen en met die toename zijn ook veel lokale wandelinitiatieven ontstaan. Wandel.nl vertelt je meer over een van die succesvolle initiatieven.

Wandelmaatjes
Wandemoatjes 'Elke stap telt!' (afbeelding: Sportbedrijf Almelo)

Wandelen is de één van de meest beoefende sporten in Nederland. Door de coronacrisis zijn mensen meer gaan wandelen of begonnen met wandelen. Met de toename van de populariteit aan wandelen zijn ook veel lokale wandelinitiatieven ontstaan waar mensen elkaar ontmoeten. Vaak geïnitieerd door enthousiaste wandelaars, maar ook door aanbieders van beweegactiviteiten en gemeenten.

Wandelen heeft veel voordelen. Naast dat het een laagdrempelige activiteit is, draagt wandelen bij aan preventie van of klachtvermindering bij chronische ziekten. Bovendien is wandelen een uitstekende manier om te werken aan je conditie en algehele fitheid, fysiek en mentaal. Wandelen wordt dan ook in veel gezondheids- en beleidsprogramma’s opgenomen en door zorgverzekeraars en gemeenten ingezet als verbinding tussen het fysieke en sociale domein. Bovendien is wandelen bij uitstek geschikt om gezellig met elkaar te praten, mensen te ontmoeten en kan het mensen helpen uit een sociaal isolement te komen. Want samen wandelen is wel zo gezellig!

Samen wandelen

Wandelcommunity

Wandelinitiatieven zijn er in alle soorten en maten. Van georganiseerd tot ongeorganiseerd, van fysieke wandelgroepen tot online challenges, gericht op gezondheid, gezelligheid of juist ter voorkoming van sociaal isolement. Ook in Almelo barstte het wandelvirus los. Aanleiding was de vergrijzing in een aantal woonkernen, waarop Sportbedrijf Almelo in 2019 het initiatief nam om het project ‘Elke stap telt’ op te starten. Het doel was om in Aadorp en Bornerbroek twee wandelgroepen op te starten van zo’n vijftien deelnemers om zo bewegen te stimuleren. Waar het Sportbedrijf echter geen rekening mee hield was een immense opkomst van 120 personen! Twee jaar later is er in Almelo sprake van een heuse wandelcommunity, waarbij de vele vrijwilligers, die wandelmoatjes worden genoemd, de drijfveer zijn.

Wandelmaatjes
Wandemoatjes 'Elke stap telt!' (afbeelding: Sportbedrijf Almelo)

Kim de Wild is adviseur sport en innovatie bij Sportbedrijf Almelo. “Het succes van de wandelinitiatieven die hier ontstaan is te danken aan de vele wandelmoatjes. Het project ‘Elke stap telt’ was de start van een groeiende wandelcommunity in Almelo. De coronapandemie zorgde er voor dat we dit project op een andere manier vorm moesten geven, omdat groepen niet meer samen mochten sporten. Nieuwe initiatieven ontstonden. Deels vanuit het enthousiasme vanuit ons bedrijf, maar ook vanuit de inwoners. Wij als collega’s gingen als een malle aan de wandel om zoveel mogelijk punten te scoren in de Ommetjes app en zo ontstond het idee om een groep voor Almelo aan te maken. Dit resulteerde in een ware strijd om de Ommetje bokaal, die gewonnen werd door de 74- jarige Bertus de Jongeburcht.”

De kracht van de wandelcommunity in Almelo ligt ook in de verbinding tussen recreatieve wandelaars en mensen die wat meer moeite hebben om in beweging te komen. Kim: “Samen met de Stichting Present hebben we ‘walk en talk’ ontwikkeld. We koppelen een vrijwilliger aan iemand die het moeilijk heeft en wel wat hulp kan gebruiken. Vaak zijn dit kwetsbare ouderen of mensen met een migratie achtergrond. Een wandelmaatje kan de ander wegwijs maken en uit een sociaal isolement halen. Wandelen als sociaal component is heel belangrijk.”

Hoe heeft de wandelcommunity in Almelo zo hard kunnen groeien? “Een oproep in de lokale huis-aan-huis bladen heeft daar zeker aan bijgedragen. Deze krantjes worden met name door ouderen heel goed gelezen,” vertelt Kim. “We hebben nu ook onze eigen wandelnieuwsbrief die eens per kwartaal uitkomt. Ondertussen met al meer dan 500 abonnees, die we op deze manier op de hoogte houden van alle wandelmogelijkheden en -activiteiten in Almelo. Nu we weer activiteiten mogen organiseren is dat een extra drijfveer voor mensen om elkaar te ontmoeten. Onze wandelaars hebben echt zin om weer samen te mogen wandelen en deel te nemen aan bijvoorbeeld onze beleefwandeling. Tijdens zo’n wandeling vertellen verschillende sprekers onderweg wat over het landschap of een ambacht die kenmerkend is voor het gebied. Na afloop staat uiteraard de koffie klaar. Door beleving en ontmoeting toe te voegen aan het bewegen versterken we het gevoel van onze wandelcommunity. Onze deelnemers vinden het echt heel leuk om hier onderdeel van uit te maken.”

Wandelmaatjes
Wandemoatjes 'Elke stap telt!' (afbeelding: Sportbedrijf Almelo)
Wandelen
Geochaching

Ontdekken

Bewegen, om je heen kijken, ontdekken, beleven. Elementen die wandelen voor veel mensen aantrekkelijk maakt. In Almelo hebben vrijwilligers een tiental wandelroutes uitgezet, de Almeloopjes. Op de route zijn letters verstopt en wie met de gevonden letters het codewoord weet te kraken wacht een smakelijke verrassing. “Niet alleen een stok achter de deur om binnen de gestelde termijn de wandelingen te lopen, deelnemers ontdekten zo ook nieuwe plekken binnen hun woonplaats,” aldus Kim.
Je hoeft niet in Almelo te wonen om nieuwe plekken te ontdekken. Dat kan overal. En wie de ogen openhoudt ziet meer dan nieuwe paden. Heb jij al eens een happy stone gevonden? Dit zijn versierde stenen die in de natuur of in de stad worden verstopt. Je kunt ze laten liggen, maar je kunt ze ook meenemen op je wandeling en ergens anders verstoppen.
Ben je handig met een GPS-toestel? Probeer dan eens een geochache te vinden. Je zult versteld staan dat je zonder het te weten al regelmatig in de buurt bent geweest van een verborgen schat!

Tips

Benieuwd welke wandelinitiatieven er bij jou in de buurt zijn? Informeer eens bij sportorganisaties, beweegcoaches, de gemeente of buurtsportcoach in je woonplaats, de huisarts of fysiotherapeut of de buurman/-vrouw. Sla het lokale krantje open of stuur zelf een oproep in en start je eigen wandelgroepje. Veel gemeenten zien de kracht van wandelen en ontwikkelen momenteel in het kader van het Sportakkoord en inclusiviteit in samenwerking met buurtsportcoaches en lokale sportorganisaties diverse wandelinitiatieven. Zo schieten wandelnetwerken en wandelroutes als paddenstoelen uit de grond.