Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Zo let je bewust op je lichaamshouding

Ben jij je bewust van je houding tijdens het wandelen, maar ook gedurende de dag in het algemeen? En wist je dat je zit- en slaaphouding van invloed zijn op je lichaamshouding? Met deze tips blijf je scherp je op houding.

afbeelding van wandelaars met wandelstokken die een oefening doen voor de houding.

De juiste houding

Een goede lichaamshouding is belangrijk voor ieder mens, maar zeker voor wie een actief leven leidt. Bij een goede houding is je ruggengraat uitgelijnd en gebalanceerd. Zo worden je botten op de juiste manier ondersteund en functioneren je spieren en banden soepeltjes.

Een correcte houding is wanneer je je beide voeten recht onder de heupen plaatst (staand) of beide voeten stevig op de grond staan (zittend). Hierbij span je je bil- en buikspieren een beetje aan. Vermijd een holle rug, maar zorg ook dat je niet inzakt. Door jezelf ‘lang’ te maken en de schouders lichtjes naar achteren te trekken open je je borstkas. Dit bevordert een goede ademhaling. Vergeet ook je hoofd niet. Veel mensen zijn geneigd om het hoofd naar voren te ‘duwen’. Een juiste positie kun je bepalen door met duim en wijsvinger een L te maken en de duim op het borstbeen te zetten en de onderkant van de kin te laten rusten op de wijsvinger.

afbeelding van die wandelaars in een herfstbos.

Belang voor jou als wandelaar

Als je lichaamshouding niet optimaal is, kan dat leiden tot allerlei pijntjes en uiteindelijk tot blessures. Een goede lichaamshouding levert tijdens het wandelen veel voordelen op. Je wordt minder snel moe en je kunt het langer volhouden. In dit artikel vind je tips voor de juiste wandeltechniek.

De juiste schoenen

Wist je dat je schoenen veel invloed hebben op je lichaamshouding? Bij veel mensen zie je dat de voet niet recht afwikkelt tijdens het lopen. De enkel ‘knikt’ als het ware naar binnen (overpronatie) of naar buiten (supinatie). Je kunt aan je schoenzolen vaak al zien of ze aan één kant sneller afslijten of niet. Met een speciaal schoenzooltje kun je de afwijkende afwikkeling van je voet corrigeren.
Maar het begint bij je wandelschoenen zelf. Een goede wandelschoen geeft de juiste ondersteuning aan je voet en zorgt ervoor dat je minder snel last hebt van blessures. Daarnaast kan een speciale balanszool zorgen voor een natuurlijke en gezonde lichaamshouding. Ben je toe aan nieuwe wandelschoenen? Laat je dan informeren bij een gespecialiseerde winkel en neem je oude wandelschoenen mee.

afbeelding van iemand die een wandelschoen uitzoekt in de winkel.
(Foto's: © Shutterstock)
afbeelding van een vrouw die slaapt.

Slaaphouding

Wist je dat je slaaphouding niet alleen van invloed is op de kwaliteit van je slaap, maar ook op je algehele lichaamshouding? Tijdens je slaap gaan allerlei lichaamsprocessen door. Je slaaphouding bepaalt hoe uitgerust je wakker wordt. Een verkeerde slaaphouding heeft namelijk invloed op de bloedstroom naar het hoofd, de stabiliteit van je wervelkolom, de productie van hormonen en het herstel van je tussenwervelschijven. De beste houding is op de linkerzij. Dit zou je spijsvertering ondersteunen.
Buik- en rugslapers doen er goed aan om eens te onderzoeken of een zijligging voordelen brengt. Bij buikslapers ligt het hoofd vaak in een onnatuurlijke hoek en hangt de onderrug te ver door. Rugslapers hebben eerder last van snurken en slaapapneu.
Een goed (niet te hard) matras en kussen kunnen je slaaphouding verbeteren.

Een slechte zithouding werkt door in je loophouding

Zithouding

‘Zitten is het nieuwe roken,’ wordt wel gezegd. We zitten overdag veel te veel. En als we zitten, is dat meestal onderuit gezakt op de bank, of op een stoel die niet goed op het lichaam is afgesteld. Door veel te zitten zakken we als het ware in elkaar. We laten ons hoofd te ver naar voren zakken, waardoor er druk op de ruggengraat en een bolling in de ruggengraat ontstaat. Daarnaast hangen de schouders vaak te ver naar voren. Een slechte zithouding werkt door in je loophouding. Het is een gewenning, maar wel een verkeerde, met mogelijke gevolgen als hoofd- en nekklachten. Wees je bewust van hoe jij zit en sta ieder half uur op om even te bewegen. Wil je weten of je goed zit? Plaats de voeten recht onder je met de knieën in een hoek van 90 graden. Strek jezelf op, rol de schouders licht naar achteren en trek de kin iets in (zoals hierboven reeds beschreven).

afbeelding van een man die werkt op kantoor en achterovergeleund zit.

Jezelf corrigeren

Je houding is dus te allen tijde erg belangrijk. Om optimaal te kunnen bewegen en functioneren dien je je bewust te zijn van je lichaamshouding. En om optimaal te herstellen en je ruggengraat niet extra te belasten is een goede slaaphouding belangrijk. Je kunt zelf actief aan je houding werken door je bewust te zijn en jezelf te corrigeren, zodra je merkt dat je inzakt of je hoofd te ver naar voren laat hangen. Mocht je (terugkerende) klachten ervaren, waarvan je vermoedt dat die vanuit een verkeerde houding voortkomen? Ga dan eens langs de huisarts, fysiotherapeut of oefentherapeut.