Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Prestatietocht voor de boeg? Zo gaat het jou lukken!

Wie soms 80 of wel 110 km wandelt in een kort tijdsbestek, komt zichzelf geheid tegen. De vermoeidheid slaat toe, je kijkt een beetje wazig uit je ogen en moet écht even pauzeren. Hoe kom je als Kennedywalker of lange-afstandswandelaar je wandeldip te boven en gaat die prestatie zeker lukken? Wij vroegen een paar experts om tips.

afbeelding van wandelaars in de avond

Wist je dat er een grote variatie aan lange-afstandswandeltochten bestaat? Je kunt bijvoorbeeld een Kennedymars in 20 uur lopen of een prestatie-Kennedymars in 12 uur. Daarnaast is er nog de Centurion, oftewel 100 mijl in 24 uur. Verder zijn er heel veel lange-afstandswandelingen door het hele land, zoals van Nijmegen naar Rotterdam (160 km), de Mergelland-wandeltocht (135 km) of van Amsterdam naar Tilburg (125 km). De meeste wandeltochten over een lange afstand starten in de avonduren en maken dat je bestand moet zijn tegen nachtelijke dips. Maar kom je die eenmaal te boven, dan heb je wel een geweldige prestatie neergezet waar je trots op kunt zijn!

afbeelding van Jannie Bos die wandelt.
Jannie Bos. (Foto: © Danyell Onbehauen)

Dip in het donker

In het donker lopen is voor Kennedywalker en lange-afstandswandelaar Jannie Bos uit Drachten steeds opnieuw 'een prachtige belevenis'. Maar de dip is volgens haar onvermijdelijk. "Ik krijg 'm meestal op het einde van de nacht, als het nog donker is. Hij gaat vanzelf weg zodra het licht is geworden en bijkomend voordeel is dat je dan meestal al een heel eind op weg bent." Jannie liep onder meer van Nijmegen naar Rotterdam, van Amsterdam naar Leeuwarden, de Z tot Z en nog heel veel meer lange-afstandsprestaties zoals de Continental Centurion in Weert.

Jannie: "Lekker kletsen helpt. Goed eten en drinken is ook belangrijk, bijvoorbeeld bouillon, fruit, yoghurt, ranja, water en thee." Jannie heeft lang niet altijd last van een dip. "Luister goed naar je lichaam. De ene keer heb je nergens last van en de andere keer voel je van alles. Dat kan te maken hebben met de weersomstandigheden, dus trek meerdere laagjes kleding aan. Je kunt beter iets uitdoen dan te weinig kleding bij je te hebben. Een regenjasje is ook handig."

afbeelding van wandelaar die wat drinkt.
Tip: Goed blijven drinken! (Foto: © Shutterstock)
Als je je instelt op tijd, kun je denken: Wat stelt twee uur nu helemaal voor?
afbeelding van Theo Klanke die wandelt.
Theo Klanke.

Denk in tijd

Ook Theo Klanke uit Vlissingen heeft veel ervaring met het lopen van lange afstanden. Hij heeft deelgenomen aan 65 Kennedymarsen en wandelde daarnaast 75 LAW’s van meer dan 105 kilometer. Hij organiseerde zelf ook een aantal lange wandeltochten, waaronder het in één keer lopen van het Bevrijdingspad en het Watersnoodpad in Zeeland. "Lange wandeltochten waren voor mij altijd goed te doen. Misschien was ik bevoorrecht, want ik had bijvoorbeeld nooit pech met blaren."

Had hij dan nooit last van een wandeldip? "Niet zo vaak. Slaap was altijd de ergste vijand, maar om moe worden te voorkomen, ging ik altijd ’s middags slapen, voorafgaand aan een nachttocht. Dan nam ik vaak met een flinke slaaptablet. Hierdoor sliep ik ‘s middags zo’n vier uur en wandelde ik moeiteloos de nacht door."

Toch heeft hij wel een tip voor je dip. Wat volgens Theo goed helpt, is om niet in kilometers te denken maar in tijd. "Veertien kilometer klinkt ver, maar als je je instelt op tijd, kun je denken: Wat stelt twee uur nu helemaal voor? Zo valt het altijd wel mee." Je kunt ook elkaar motiveren, tijdens het wandelen, zegt hij. "Een praatje onderweg helpt uiteraard. Maar ook iets eten of drinken, en zorgen dat je een dermate goed tempo hebt dat de noodzakelijke binnen-rusten niet in gevaar komen."

De koffie-truc

Wie ook veel lange afstanden aflegt, is zelfstandig onderneemster Gertrude Achterberg uit Zwartsluis. Reizen en wandelen zijn haar passie, vooral wandelingen vanaf 80 km. Ze liep maar liefst vier keer binnen een jaar een Centurion van 161 km binnen 24 uur (dat lijkt wel een wereldrecord te zijn)!

Over wat haar op de been houdt tijdens een lange tocht, kan Gertrude kort zijn: "Koffie, koffie, lekker bakkie koffie!" Al doet ze daarmee haar talent tekort. "Als vrijwilliger in de terminale Thuiszorg heb ik goed geleerd om in de nacht wakker te blijven. Heel veel koffie en cola drinken is het geheim." Ze gebruikt daarvoor een handige truc: "Het is belangrijk om even vijf dagen geen koffie te gebruiken. Zodra ik een nachtwandeling ga doen, begin ik vanaf 20.00 uur met koffiedrinken. Dat geeft een ontzettend opkikker en zo krijg je geen slaap!"

afbeelding van Gertrude Achterberg.
Gertrude Achterberg.
afbeelding slapend persoon
"Slaap is slaap, daar moet je aan toegeven." (Foto: © Shutterstock)

Slaapdip

Als ze een drukke week heeft gehad op haar werk, slaapt ze soms weinig en dat kan een probleem vormen tijdens een lange wandeltocht. “Het gebeurt dus wel eens dat ik slaapwandel. Gelukkig heb ik van menig wandelvriend al de hand mogen vasthouden. En soms doe ik gewoon langs de weg een dutje. Slaap is slaap, daar moet je aan toegeven. Na een kwartiertje ga ik weer door.”

Met je mentale instelling kun je vele dips in het leven én tijdens lange-afstandswandelingen aan!

Krampdip

Ben Bloemink uit Beetgum loopt ook geregeld Kennedymarsen van 80 km en andere (zeer) lange afstanden. Met een groep vrienden loopt hij geregeld routes van meer dan 40 km in Friesland. Dat is al een tip op zichzelf, want: “Als je regelmatig 40 km loopt, kun je doorgaans prima zonder dip een Kennedymars van 80 km lopen.”

Hij wijst op de welbekende ‘krampdip’, volgens Ben goed te verhelpen door wat meer te drinken. “Zit je eenmaal in die dip, dan helpt het om goed te drinken en een tablet magnesium te nemen. Ook is het handig om compressiekousen mee te nemen en aan te doen. Dat helpt vaak heel goed na een paar kilometers.”

afbeelding van Ben Bloemink
Ben Bloemink.

Pijn in de bil

Pijn doet hem ook wel eens in een dip belanden. "Ik heb wel eens last gehad van de piriformus-spier in mijn bil, een pijn die door het hele been heen tot in je voet uitstraalt. Daar heb ik een keer 60 km mee gelopen. Dankzij massage, wat paracetamol en ibuprofen, én de steunende arm van mijn vrouw, haalde ik de eindstreep." Van een fysiotherapeute leerde Ben hoe hij dit in de toekomst kan voorkomen. "Al lopend je bekken kantelen. Dat is voor een vrouw gemakkelijker, maar een man kan leren om zijn buik in te trekken. Ik doe dat nu geregeld tijdens het lopen van lange afstanden en ik heb er nooit meer last van gehad."

Glas halfvol

Voor de mentale dip heeft Ben ook zeker een tip. "Je mentale instelling is het belangrijkste. We ontmoeten bij Kennedymarsen geregeld mensen die vertellen dat ze nog zoveel kilometers voor de boeg hebben en daar tegenop zien. Het maakt veel uit of je vindt dat je glas half vol is of half leeg. Blijf tegen jezelf te zeggen hoeveel kilometers je al gelopen hebt. Na elke kilometer hoef je nog maar een kilometer minder. Zo kun je je mentale dip te boven komen."

Ben plukt ook privé de vruchten van deze positieve instelling, zoals na een ingrijpende operatie. "Mijn ervaring met Kennedymarsen en de instelling tijdens het lopen, heeft er mede toe geleid dat ik na mijn operatie nog geen drie maanden later weer een Kennedymars van 80 km kon lopen. Gezondheid: het is niet vanzelfsprekend en je moet ook een beetje geluk hebben. Maar met je mentale instelling kun je vele dips in het leven én tijdens lange-afstandswandelingen aan!"

Wil jij een Kennedymars of lange-afstandswandeltocht lopen?

Bekijk hier het overzicht van Kennedymarsen in 2022.

Een compleet overzicht van alle wandeltochten en -evenementen in Nederland vind je in onze Wandelagenda.

Ga naar de Wandelagenda