Maak jouw feestmenu met ingrediënten uit de natuur
Met dit feestmenu maak je zeker weten indruk. Je maakt gebruik van ingrediënten die je zelf kunt plukken tijdens je wandelingen!
Met dit feestmenu maak je zeker weten indruk. Je maakt gebruik van ingrediënten die je zelf kunt plukken tijdens je wandelingen!
Wie tijdens zijn wandeling goed kijkt, vindt zo een aantal heerlijke ingrediënten voor het avondeten: paardenbloem, rozenbottel, bessen, dovenetel, noem maar op. Met Kerstmis in aantocht, lijkt het ons leuk om een kerstmenu samen te stellen met allerlei ingrediënten die je zó kunt tegenkomen en plukken tijdens jouw wandeling. Het scheelt geld, is origineel én duurzaam. In de winter kun je sowieso deze zes eetbare planten vinden. Kun je de ingrediënten uit het feestmenu niet vinden? Dan kun je ook een gedroogde variant gebruiken.
Er bestaan meerdere kookboeken waarin ingrediënten uit de natuur de hoofdrol spelen. Ideaal voor wandelaars die nog nadenken over een origineel kerstgerecht: je wandelt het zo bij elkaar! Dosia Brewer bundelt bijvoorbeeld de lekkerste gerechten met bessen in ‘Dosia plukt bessen’. Wat dacht je van kip met bramen-barbecuesaus, een kaasplankje met blauwebessenmosterd, prei met vlierbessendressing of frambozenkombucha?
In ‘Zilt’ van Annette van Ruitenburg vind je smaakvolle gerechten met zilte groente zoals zeekraal, lamsoor, oesterblad en zeewier.
Niet te missen is het Kookboek van het Jaar 2022: ‘Van Boven in het Wild’ door Yvette van Boven. Zij kookt al haar hele leven lang met gratis proviand uit de natuur en bundelt de beste wildpluktips en -recepten. Uit dit geweldige boek mochten wij de onderstaande recepten voor een kerstmenu overnemen.
Yvette van Boven: "Och, dit is zo lekker, jongens. Hibiscus geeft niet alleen een prachtige zachtroze kleur aan de vis, het geeft ook een mooie bloemige, zurige smaak die juist met vis heel mooi combineert. Het is ook weer eens een reden om witte peper te gebruiken, toch een pepersoort die we tegenwoordig minder vaak pakken, maar een ongelofelijk eigen stempel drukt op alles waar het op of in gaat. Een fantastisch gerechtje voor een deftig diner dus dit, begin er alleen echt op tijd mee, ik vind het na 2 dagen marineren echt het allerlekkerst!"
Voorgerecht voor 4 personen
2 x 200 gram witvisfilet, ik gebruikte hier griet, zonder huid
Voor de marinade
20 gram gedroogde hibiscus (van de theewinkel)
75 gram zeezout
75 gram kristalsuiker
5 gram versgemalen
witte peper
ca. 150 ml gin
Voor erop
drup kruidige olijfolie
1 eetl. roze peperbessen
1-2 hibiscusbloemen (optioneel)
Bereiding:
Maal de hibiscus met de andere ingrediënten voor de marinade, behalve de gin, in een keukenmachine tot grof poeder. Dat gaat soms niet echt makkelijk: de bloemen blijven vaak in de messen steken. Stop de machine, maak de bloemen los en draai verder. Giet er zoveel gin bij tot een dikke pap ontstaat, niet heel erg vloeibaar.
Giet de marinade in een plat bord, een bakplaatje of metalen/glazen bak (het kleurt uw plastic roze, gebruik geen kunststof) en haal de visfilets erdoorheen. Zorg dat ze volledig zijn bedekt met een laagje marinade. Dek af met een deksel of folie en zet zeker 24 uur tot 2 dagen in de koelkast om te marineren.
Haal de vis dan uit de marinade, schraap de marinade eraf en spoel de filets schoon. Dep ze droog en snijd ze in plakjes van ongeveer 3 millimeter dik.
Verdeel ze over 4 mooie borden, druppel er olijfolie over. Verkruimel er roze peperbessen over en hak eventueel wat hibiscus fijn voor erop.
Dien zo op. Een perfect gerechtje.
Yvette: "Vergeet zeker geen klaverblad te plukken voor dit gerechtje. Ik ben zo’n fan van de doodgewone klaver, die echt op elk suf veldje te vinden is. Hij is peperiger dan u denkt en daarom past hij hier echt heel erg lekker bij. Thank me later."
Hoofdgerecht voor 4 personen
2 flinke spitskolen of 4 kleintjes
2 eetl. olijfolie, plus extra
zeezout en versgemalen zwarte peper
2 courgettes, in flinterdunne schijfjes
flinke bos (ca. 25 gram) wilde munt, de blaadjes geplukt
flinke bos (ca. 25 gram) veldkers, zevenblad, hondsdraf of zuring of een mix, grof gehakt
kneep citroensap
1 teen knoflook
125 gram geitenkaas
2 eetl. witte tahin
250 gram Griekse yoghurt
3 eetl. pompoenpitten, kort gepoft in een droge koekenpan
chilivlokken, naar smaak
wuif gedroogde bloemblaadjes (natuurwinkel)
Lekker voor erbij
platbrood zoals naan of Libanees platbrood
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de kolen doormidden en de helften weer in 2 of 3 delen – afhankelijk van de grootte van de krop. Laat het stronkje eraan zitten, dan blijven de blaadjes goed aan elkaar vast. Verdeel de parten op 1 of 2 bakplaten bekleed met bakpapier. Wrijf de parten in met een drup olijfolie, wat zout en peper.
Rooster ze in 30 minuten net gaar in de hete oven, keer de bakplaat halverwege de baktijd. De buitenste bladeren zullen heel donker zijn, maar met een puntig mesje moet u er makkelijk door kunnen prikken. Verwijder eventuele té zwarte bladeren voor het opdienen.
Meng de schijfjes courgette, de helft van de munt, de helft van de wildpluk, en een kneep citroensap in een kom. Breng de sla goed op smaak met een flinke snuf zout en meng hem opnieuw zodat de courgette wat slinkt.
Pulseer de knoflook, geitenkaas, tahin, de rest van de munt en wildpluk, een scheut olijfolie en nog een drup citroensap in een keukenmachine tot een gladde lichtgroene saus. Roer dat door de yoghurt in een kommetje. Draai de yoghurt niet bij de rest in de keukenmachine, want dat zal hem dun maken. Breng de yoghurtsaus op smaak met zout en peper.
Verdeel de yoghurtsaus met een dikke lik over 4 borden. Leg er een of meerdere parten (afhankelijk van de grootte) kool op. Verdeel de courgettesla ertussen, bestrooi met gepofte pompoenpitten, chilivlokken en bloemblaadjes.
Dien op met lekker brood erbij om te scheuren en te dippen.
Yvette: "Dit is een perfect gerecht voor elk soort steenfruit, dat niet eens goed rijp hoeft te zijn. De oven doet het werk voor u. Heerlijk warm op yoghurt, ijs of custard, maar ook koud de volgende dag zalig als ontbijt."
Dessert of ontbijt voor 4-6 personen
1 eetl. boter
4 pruimen, gehalveerd, pit verwijderd
1 dennentakje
2 eetl. donkere basterdsuiker of kristalsuiker
75 ml witte wijn of sinaasappelsap
3 eetl. granaatappelmelasse (of 3 eetl. balsamicoazijn en 2 eetl. honing)
50 gram blanke geroosterde amandelen, grof gehakt of zelfs alleen gehalveerd.
Voor erbij
yoghurt of custard
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet een ovenschaal van zeg 22 bij 33 centimeter in met de boter. Verdeel de pruimen erin met de bolle kant naar onder.
Knip met een schaar de naalden van de dennentak en doe ze met de suiker in een hakmolen, koffiemolen of blender en draai lang tot de naaldjes min of meer fijn zijn. Voeg de witte wijn en granaatappelmelasse toe. Draai tot een saus en giet die over de pruimen in de schaal. Bestrooi met de amandelen.
Bak 15 tot 20 minuten of tot het sap uit de pruimen gaat lopen en ze net gaan garen, maar ook nog net hun vorm behouden.
Lepel ze in 4 lage kommen, schep er lekkere dikke volle yoghurt of custard naast, overgiet natuurlijk met het sap uit de schaal.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je bij het wildplukken wat overlaat voor andere dieren in de natuur. Ook het voortbestaan van de plant is belangrijk: pluk maar een klein beetje en let op dat je de rest van de plant intact houdt. De meeste wildplukregels vind je hier. In 'Van Boven in het Wild' vind je nog veel meer wildpluktips en -recepten. De recepten uit ons kerstmenu voor wandelaars komen ook uit dit boek.