Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wat te doen bij hoge nood tijdens je wandeling?

Wandelaars ergeren zich er mateloos aan: witte hoopjes papier in het bos achter een boom of tussen de struiken. Het kan natuurlijk voorkomen dat je tijdens een wandeling in de natuur moet plassen of poepen. Maar hoe doe je dat zonder je sporen achter te laten en de natuur te vervuilen? En mag je überhaupt wel je behoefte doen in de natuur?

afbeelding van een bordje dat wijst naar een toilet.

Een bos vol sporen

Tijdens de coronapandemie zijn meer mensen gaan wandelen. Sindsdien merken boswachters een stijging van de vervuiling in de bossen door menselijke ontlasting en papier. Niet alleen wandelaars ergeren zich aan deze sporen, de natuur heeft er ook last van. Het duurt een maand voordat wc-papier of een zakdoekje verteerd is. Biologisch afbreekbare doekjes doen er twee keer zolang over. Om nog maar te zwijgen van de reguliere vochtige doekjes; daar zit zelfs plastic in. Je wilt niet dat in het wild levende dieren dit opeten met het risico ziek te worden of te stikken.

Daarnaast kunnen urine en ontlasting zorgen voor verontreinig van (stromend) water in de buurt, met de nodige gevolgen voor de gezondheid van de dieren, die daarvan afhankelijk zijn.
Door onze menselijke ontlasting verstoren we de natuurlijke geuren, die voor dieren zo belangrijk zijn. Ontlasting kan ook nog eens heel schadelijk zijn voor dier en natuur, omdat het sporen van medicatie kan bevatten. Overigens ondervinden niet alleen in het wild levende dieren hinder van ons plas- en poepgedrag in het bos, maar ook honden. Honden zijn vaak geneigd om poep te eten die ze tegenkomen. Ook menselijke poep. Een heel smerig idee als je hond je daarna een lik geeft.

afbeelding van wit toiletpapier in het bos.
Zorg jij ervoor dat je je afval in de prullenbak of in je tas stopt? (Foto: © Shutterstock)
Het duurt een maand voordat wc-papier of een zakdoekje verteerd is.
afbeelding van een wildplassende man.

Regels?

Wildplassen en -poepen is het plassen en poepen op een andere plaats in de openbare ruimte dan een toilet of urinoir, bijvoorbeeld tegen een boom, achter een struik, een straatlantaarn of in een portiek.

Plassen en poepen buiten de bebouwde kom in openbaar gebied is niet verboden in Nederland, tenzij de plaatselijke Algemene Plaatselijke Verordening specifiek regels meldt waar het wel strafbaar is. Denk bijvoorbeeld aan recreatieterreinen.

Het is dus niet verboden om in het bos te plassen of te poepen (tenzij de eigenaar van dat gebied het verbiedt), maar organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL zien het natuurlijk liever niet. Heb je toch hoge nood en zit er écht niets anders op? Houd je dan aan de basisregels.

Leave no trace

Eigenlijk is het simpel: Leave No Trace. Oftewel: laat geen sporen achter. Dus wat kun je doen als je hoge nood hebt?

  • Het heeft natuurlijk de voorkeur om een openbaar toilet te gebruiken. Heb je de mogelijkheid om het op te houden? Wandel dan naar bijvoorbeeld een horecagelegenheid en ga daar naar het toilet.

  • Zoek je toch een boom op? Doe dit dan buiten de bebouwde kom. Op wildplassen en -poepen in de bebouwde kom staat een flinke boete!

  • Als je wc-papier of (biologische) doekjes gebruikt: neem een plastic zakje mee en doe je gebruikte papier hierin. Zo’n zakje is geur- en waterdicht, dus je hoeft niet bang te zijn dat je jas of tas gaat stinken. Dit zakje gooi je vervolgens handig weg in de prullenbak.
afbeelding van een toiletrol en een schep.
  • Als je moet poepen, graaf dan eerst een gat van zo’n 20 centimeter diep in de grond. Dat kan prima met een stok of een schepje, dat je in je wandelrugzak meeneemt. Doe je behoefte in het gat. Meng vervolgens de ontlasting met wat organisch materiaal, voordat je je gat dichtgooit. Op deze manier breekt de ontlasting makkelijker af, kan niemand anders in jouw poep gaan staan en is de kans een stuk kleiner dat dieren van jouw poep eten.

  • Ook belangrijk als je moet plassen of poepen: doe dit niet in de buurt van (stromend) water, paden en kampeer- of recreatieplekken. Houd een ruime afstand aan van het liefst 60 meter (al is dat in het bos, waar veel paden lopen, nogal lastig).

  • Geen wc-papier? Dan kun je een plasdoek gebruiken. Een buff, zakdoek of iets anders dat je kunt gebruiken na het plassen en je makkelijk weer in je zak opbergt (eventueel in een plastic zakje). Het schijnt helemaal niet zo onhygiënisch te zijn en thuis gooi je de plasdoek zo in de wasmachine.

  • Voor de dames: gebruik een plastuit. We schreven er eerder al eens een artikel over. Het vraagt een beetje oefening, maar veel vrouwen zweren erbij, want je hoeft niet meer op de hurken in de bosjes met de broek op de knieën te zitten. Zeker in de herfst en winter is dit wel zo prettig. Er zijn verschillende soorten plastuiten van verschillende materialen verkrijgbaar. Op Wandel.nl lees je een uitgebreide review van de UIXI, een herbruikbare plastuit.
afbeelding van het inschenken van water.

Toiletstress voorkomen

Om te voorkomen dat je in de stress raakt tijdens je wandeling, omdat je vaak moet plassen zonder dat er een toiletgelegenheid voorhanden is, hebben we nog 3 extra tips:

  • Drink kleine beetjes
    Natuurlijk moet je goed blijven drinken tijdens het lopen, want anders krijg je kramp of zelfs uitdrogingsverschijnselen. Maar overdrijf niet. Drink geen grote hoeveelheden voordat je op pad gaat, zodat je met een volle blaas vertrekt. Kies er dan liever voor om een flesje water mee te nemen en regelmatig een kleinere hoeveelheid te drinken. Weet ook dat cafeïne een vochtuitdrijvende werking heeft. Drink dus niet te veel koffie, energiedrankjes of cola van tevoren.
  • Vind openbare toiletten online
    Behalve bij horecagelegenheden zijn er ook op andere locaties openbare toiletten. Denk hierbij onder meer aan benzinestations. In de app Hoge Nood vind je alle openbare toiletten in Nederland. De gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld ook een plattegrond gemaakt met alle openbare toiletten. Met wat online speurwerk voorafgaand aan je wandeling, houd je je wandeling stressvrij.

  • Loop meerdere lussen
    Moet je regelmatig plassen tijdens je wandeling en vind je het vervelend om onderweg een wc te zoeken? Wandel dan vanuit je huis of vanuit een horecagelegenheid meerdere lussen (bijvoorbeeld een route in de vorm van een klavertje vier), zodat je zeker een aantal keren naar het toilet kunt. Op die manier maak je voldoende kilometers en kun je regelmatig naar het toilet.

Tip van andere wandelaars

Meerdere wandelaars tipte ons om een hondenpoepzakje mee te nemen. Als de nood dan zo hoog is en je moet echt ergens gaan zitten. Dan heb je altijd een zakje mee om jouw behoefte op te ruimen. 

/hoge-nood-tijdens-je-wandeling2

Meer tips?

Heb jij nog andere tips voor wandelaars die tijdens een wandeling nodig naar het toilet moeten? Mail je tip dan naar redactie@wandel.nl o.v.v. 'Hoge nood', zodat we deze kunnen toevoegen aan dit artikel.


Tip van Wim: "Ik neem altijd een opengescheurde plastictas mee, doe daar mijn behoefte op en vouw het dan dicht en doe alles inclusief papier in een hondenpoepzakje. Dichtknopen en in een prullenbak gooien."