Doelen stellen: hoe pak je dat aan?
Als je wandelt om af te vallen of om fit te worden en te blijven, dan kan het stellen van doelen je daarbij helpen. Maar hoe werkt dat? Wat moet je daarvoor doen en laten? Wandel.nl helpt je op weg.
Als je wandelt om af te vallen of om fit te worden en te blijven, dan kan het stellen van doelen je daarbij helpen. Maar hoe werkt dat? Wat moet je daarvoor doen en laten? Wandel.nl helpt je op weg.
Stel: je wilt heel graag een paar kilo’s kwijt, of je hebt je oog laten vallen op een wandelevenement, waar je aan wilt deelnemen, maar die afstand heb je nog nooit eerder gewandeld. Dan heb je eigenlijk al een doel voor ogen: je wilt iets bereiken. Maar met alleen een einddoel stellen, ben je er nog niet. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan jouw succes. Zo zul je bijvoorbeeld geregeld moeten trainen, goed op je voeding moeten letten, of misschien wel wat vroeger je bed uit moeten om je training te kunnen doen. Met deze vijf stappen kun jij zelf aan de slag.
De SMART-methode werkt voor allerlei soorten doelen. Van werk tot gezondheid en van studie tot sport. Doordat je duidelijk maakt wat je wilt bereiken, heb je altijd helder voor ogen waar je het voor doet. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze methode opstelt, worden ze duidelijk en concreet.
Omschrijf je doel zo concreet mogelijk. Het doel ‘ik wil afvallen’ is vrij breed. Maar ga je hier een aantal kilo en een streefdatum aanhangen, dan wordt je doel al een stuk specifieker. Beantwoord voor het specifiek maken van jouw doel de wie, wat, waar, wanneer, welke en waarom.
Hoe ga je jouw doel meten? Door cijfers aan je doel te hangen kun je makkelijker je doel meten. Je kunt een ‘nulmeting’ doen door te bekijken waar je nu staat. Denk dan bijvoorbeeld aan de afstand die je nu maximaal kunt wandelen, of je huidige gewicht. En bekijk je einddoel: wat wil je uiteindelijk bereiken? Je hebt dan een meetbaar doel.
Om je doel te kunnen halen, moet je zelf ook accepteren dat je een doel hebt én daarvoor hard moet werken. Oftewel: sta je zelf volledig achter je doel? Wat ook helpt is om je omgeving op de hoogte te stellen en zo het draagvlak te vergroten. Je directe omgeving kan een grote invloed hebben op jouw succes en je steunen als je het even wat moeilijker hebt.
Vervolgens is de vraag of je doel ook haalbaar is. Twintig kilo afvallen in twee maanden tijd lijkt wel haalbaar, maar gezond is het niet. Als je net begint met wandelen is het onverstandig om over twee maanden een mars van 100 kilometer te willen lopen: je spieren en gewrichten kunnen zo’n grote belasting in die korte tijd niet aan. Zorg dus dat het doel dat je voor ogen hebt realistisch en haalbaar is.
Bij een realistisch doel hoort ook de vraag of je plan uitvoerbaar is. Zijn de te nemen stappen aanvaardbaar en haalbaar en zijn de kennis, mogelijkheden en middelen aanwezig om je doel te kunnen halen? Zo niet? Wat heb je hier dan nog voor nodig? Maak een trainingsplan, eventueel met behulp van een wandeltrainer. Of stel een plan op om af te vallen met voedingsmiddelen die je wel mag eten en dingen die je gaat laten staan. In een plan neem je alle facetten op die van belang zijn om je doel te kunnen halen.
Stel een begin- en eindmoment. Deze deadline gaat jou helpen om je doel voor ogen te houden. Als je doel zijn eindpunt nadert, kun je gaan evalueren. Analyseer wat goed ging en wat beter kan. Heb je je doel gehaald, of ben je er nog net niet? Op basis hiervan kun je weer nieuwe doelen gaan stellen.
Het kan je ook helpen om tussendoelen te stellen. Als je in zes maanden tien kilo wilt afvallen, kan het helpen om een maanddoel te formuleren. In één stap tien kilo afvallen klinkt als onmogelijk, maar door tussenstappen te formuleren, kun je steeds kleine successen vieren. Zo houd je jezelf gemotiveerd.
Toch een beetje moeite om de motivatie hoog te houden? Stel jezelf dan een beloning in het vooruitzicht. Als je volgend jaar wilt deelnemen aan de 4Daagse Nijmegen of bijvoorbeeld een Kennedymars, dan ontkom je niet aan lange trainingsdagen. En met ons Nederlandse weer zul je waarschijnlijk een keer natregenen. In plaats van de training over te slaan, kun je jezelf ook motiveren door iets in het vooruitzicht te stellen. Of dat nu een kop warme chocomelk op de bank is, of iets anders. Je kunt jezelf natuurlijk ook belonen als je einddoel gehaald hebt. Die nieuwe wandelschoenen, die je al een tijdje op het oog hebt bijvoorbeeld. Successen mogen gevierd worden!