Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De wandelplannen voor 2022 van drie langeafstandswandelaars

Als je dit jaar lange tochten (van 80 kilometer of meer) gaat wandelen, is het goed om al ruim van te voren plannen te maken. Deze drie langeafstandswandelaars vertellen over hun ambities voor 2022.

Wandelschoen

Martin Hegeman: Nijmegen-Rotterdam (160 kilometer) op de bucketlist

Als corona het toelaat, kijk ik erg uit naar het nieuwe seizoen van Kennedymarsen en Long Distance Walks. Mijn planning is om in 2022 ongeveer 8 tot 10 Kennedymarsen te voltooien. De LDW in Klarenbeek (110 kilometer) staat bij mij als eerste op de kalender. In september vindt elk jaar de Long Distance Wandeltocht Nijmegen – Rotterdam (160 KM ) van de Rotterdamse Wandelsportvereniging plaats en deze staat al een aantal jaren op mijn bucketlist. 

Martin Hegeman
Martin Hegeman

In 2018 heb ik de 150 kilometer lange tocht Amsterdam-Leeuwarden voltooid (in de groep die 6 kilometer per uur liep), dus die 10 kilometer extra zie ik niet als de grootste barrière. De uitdaging is meer dat ik bij de tocht van dit jaar een gemiddeld tempo moet hebben van 6,5 kilometer per uur en dat er bij deze tocht geen groepen bestaan. Iedereen vertrekt dus gezamenlijk. Mijn tempo ligt rond de 6.2 kilometer per uur, maar na ongeveer 120 of 130 kilometer ben ik blij als ik de 6 km/uur kan vasthouden. Dus ik zal dit jaar flink moeten trainen om mijn tempo te verhogen, zodat ik niet uit de wedstrijd wordt gehaald.

Jurgen Veys
Jurgen Veys bij de Kennedymars Someren in 2019

Jurgen Veys: terug naar de Kennedymars in Someren

Het was het eerste weekend van juli 2019. Met veel twijfels stond ik aan de start van de Kennedymars in Someren. Via via had ik al gehoord van de prachtige organisatie en de sfeer rond het parcours. Maar een maand ervoor moest ik tijdens de Coast Walk in België helaas na 60 kilometer opgeven. Kan ik de lange afstand nog aan op mijn leeftijd, ben ik te oud geworden, of was het enkel een accident de parcours? Na 16 uur lopen ben ik aangekomen, tevreden over de prestatie. Toen de interviewer mij vroeg "kom je terug?" antwoordde ik met een volmondig JA. Met steun van het publiek is de Kennedymars Someren gewoon 80 km genieten in plaats van afzien. Mensen juichen, steunen je, en kinderen staan langs de weg met snoepjes, versnaperingen en wat weet ik nog allemaal. Soms moet je je beperken tot 1 snoepje, om dan een tweede snoepje te nemen bij het broertje (om dat ventje een beteuterd gezicht te besparen). In ieder dorp, stad of gemeente is het alsof Pinkpop of Muziek op het Plein wordt georganiseerd, en loop je constant op de tonen van ‘Adje voor de Sfeer’.

In 2020 werd het jammer genoeg niks met evenementen, in 2021 werd het opnieuw niks, maar gelukkig heb ik het afgelopen jaar toch drie virtuele Kennedymarsen kunnen uitlopen (lusjes van 10 km om het leuk te maken) zodat ik op schema blijf voor de Kennedywalker Goud-onderscheiding. Ik sta nog altijd ingeschreven voor Someren 2022, want ik wil terug op dat plein staan, die fakkel zien aankomen, en dan weer kunnen starten. De hele nacht genieten van de tocht en dan hopelijk de dag nadien weer mogen aankomen. En neen, ik hoef mijn tijdsrecord niet te verbreken, want Someren draait om 80 kilometer lang genieten. Daarom wil ik in 2022 weer aan de start staan.

Willy Griffioen-Lam: verdergaan met Rondje Nederland

Een uitdaging zou voor mij Amsterdam – Leeuwarden zijn, ware het niet dat de afsluiting van de Afsluitdijk hier roet in het eten heeft gegooid. Ook heb ik de LAW-paden ontdekt en er al diverse gelopen, waaronder het hele Kustpad. Dit heeft mij op het idee gebracht om Rondje Nederland te gaan doen. Vanwege corona heb ik dit in 2021 niet verder kunnen lopen, maar dit jaar hoop ik daar via het Noaberpad mee verder te gaan. Wát is de natuur in Nederland toch mooi, in elk jaargetijde kan ik daar enorm van genieten! Als ik gepland heb om te gaan wandelen ga ik ook: weer of geen weer, het is áltijd wandelweer! Van iedere wandeling maak ik een verslag met foto’s. Leuk om zo terug te lezen waar al mijn voetstappen zijn achtergebleven. Inmiddels heeft mijn man Cor ook het wandelen ontdekt. De laatste jaren lopen we zelfs samen Kennedymarsen en LDW’s.

Door mijn zoon Arie ben ik destijds in contact gekomen met wandelen. Hij liep vanaf zijn dertiende de Vierdaagse Nijmegen en dit wilde ik ook zelf wel eens meemaken. Dus heb ik zo’n 19 jaar geleden de wandelschoenen aangetrokken en ben gaan trainen voor een eenmalige Vierdaagse in Nijmegen. Mijn zoon waarschuwde mij voor een eventuele wandelverslaving. Na een paar maanden trainen, gaf Arie mij het advies om de 50 km afstand te kiezen. Dat sloeg ik in de wind, want 40 km. vond ik al ver zat. Soms moet je beter naar je kind luisteren, want inmiddels ben ik heel wat wijzer! Al tijdens die eerste Vierdaagse had ik er spijt van dat ik maar 40 in plaats van 50 kilometer liep.

Willy Griffioen-Lam
Willy Griffioen-Lam

Na mijn eerste Vierdaagse ben ik blijven wandelen, ik heb ontdekt dat het veel met je hoofd doet! In positieve zin! Ik werd lid van WS78. Als je liefde voelt voor andere mensen, welke relatie je ook met ze hebt, is er vreugde in élke ontmoeting! En dát is nou precies de meerwaarde om lid te worden van een gezellige wandelvereniging. Het wandelen ging mij makkelijk af en de stap naar een langere uitdaging was snel gezet. Een jaar na mijn eerste kilometers als wandelaar liep ik mijn eerste Kennedymars, die was dicht bij huis. Deze Kennedymars van Hilversum liep langs ons huis en deze heb ik vele keren gelopen. Ook in coronatijd heb ik gewoon vanuit huis deze Kennedymars nog jaarlijks gelopen, al miste ik natuurlijk wel de gezelligheid en de geweldige verzorging van de organisatie, de LAT. De nieuwe uitdaging werd, nog in datzelfde jaar, De Omloop op Goeree Overflakkee van 110 kilometer. Eenmaal in de pocket werd dit voor mij ook een jaarlijks terugkerende LDW en dat al meer dan 10 keer. Ondertussen ben ik jaarlijks diverse Kennedymarsen blijven lopen, waardoor ik in dit afgelopen jaar mijn 50e heb voltooid.