Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De voordelen van wandelen in de warmte

Vaak wordt geadviseerd de warmte te vermijden en je wandeling wat vroeger op de dag of juist in de avonduren te maken, als het wat koeler is. Maar er zijn ook voordelen aan (het wandelen in de) warmte. Wandel.nl zet ze voor je op een rijtje.

vrouw en hond wandelen in de zon.
(Foto's: © Shutterstock)

Acclimatiseren

Als je je lichaam blootstelt aan warmte, zal je lichaam zich langzaam aanpassen. Uit onderzoek is gebleken dat als  je gedurende een week een dagelijkse temperatuur van 33 graden te verdragen krijgt, je lichaam zelf de kerntemperatuur naar beneden brengt. Als fervent wandelaar kun je in een warme periode prima overdag wandelen, mits je je lichaam eerst een aantal dagen laat wennen aan de warmte. Als je vervolgens je lichaam laat wennen aan inspanning gedurende de warme uren, zal je lichaam zich makkelijker aanpassen.

Verbetering doorbloeding

Nog een bijkomend voordeel en een direct effect van gewenning aan warmte is dat de doorbloeding van handen, voeten en benen verbetert. Dit is een mechanisme van het lichaam om warmte kwijt te raken aan de omgeving. Zowel bij gezonde jongeren als bij ouderen met overgewicht bleek nog een gunstig effect tijdens het onderzoek: de bloeddruk daalde. De hartslag kan daardoor iets omhoog gaan, omdat het hart sneller moet pompen omdat de vaten zich verwijden. Dit kan dus gunstig zijn voor mensen met hart- en vaatziekten.

man en vrouw wandelen in de zon.

Metabolisme

Als je gewend bent aan de warmte, heeft dat ook positief effect op je metabolisme en bloedsuikerwaarden. Er lopen nog onderzoeken om aan te tonen wat de verbanden zijn tussen warmte, metabolisme en mensen met suikerziekte. Het komt voor dat in de zomer suikerpatiënten problemen hebben met het controleren van de suikerwaarden in combinatie met medicatie en insulinegebruik. De warmte en de aanpassing van het metabolisme kunnen hier mede oorzaak van zijn.

vrouw kijkt omhoog naar de zon in het bos.

Energiebesparing

Gewenning aan warmte is gezond. Je lichaam past zich aan. En een aangepast lichaam hoeft niet zo nodig in een ruimte te zitten met de airco op standje vrieskist. Als je dan van een koele binnenruimte naar een warme buitentemperatuur gaat, geef je je lichaam een temperatuurshock. Nergens voor nodig. Zet de airco uit of op een minder lage temperatuur en je bespaart meteen energie.

Voorbereiding op een wandelvakantie

Ben jij van plan om binnenkort een paar mooie hikes of een meerdaagse trektocht te maken in een klimaat dat warmer is dan in Nederland? Dan kun je maar beter zorgen dat je lichaam al wat went aan de warmte. Door thuis al op de warme momenten van de dag te trainen, kun je in een gecontroleerde omgeving je lichaam laten wennen aan inspanning met warmte. Bovendien kun je zo uitproberen wat voor jou het beste werkt met vochtinname en voeding. Zo voorkom je dat je op je vakantiebestemming voor verrassingen komt te staan. Maar let op: uiteraard blijven naast de voordelen ook de risico’s bestaan. Lees daarom ook nog zeker even de risico’s van wandelen met warm weer

man transpireert terwijl hij op straat wandelt, met een flesje water in zijn hand.
vrouw drinkt water uit een flesje in de zon.

Let op signalen

Het lichaam moet tijdens warmte af kunnen koelen. Gelukkig is ons lichaam goed in staat dat zelf te doen, maar je moet daarbij wel een handje helpen. Het is belangrijk om goed te blijven drinken. Doe je dit niet, dan kun je hoofdpijn krijgen, misselijk en duizelig worden of zelfs flauwvallen. In ernstige gevallen kun je een zonnesteek op hyperthermie oplopen. Bereid je wandeling met warm weer dan ook goed voor.