Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De voordelen van een plastuit voor vrouwen

Het zal je als vrouw vast wel eens overkomen zijn. Je maakt een fijne wandeling, maar moet onderweg heel nodig plassen. Hoe kun je plassen als er geen toilet in de buurt is of het openbare toilet niet schoon is?

UIXI een plastuit voor vrouwen

De ene vrouw vindt het geen probleem om achter een boom te gaan zitten, maar gehurkt plassen is voor veel vrouwen niet prettig. Een gehurkte zithouding is niet heel comfortabel. Veel vrouwen hebben moeite met het plassen in een gehurkte houding en krijgen de blaas niet goed leeg. Daarnaast levert deze houding vaak stramme beenspieren op. Bovendien is het goed zoeken naar een beschutte plek, zodat je buiten het zichtveld bent van andere wandelaars en verkeer.

Ontspanning

Allemaal zaken die er aan bijdragen dat het plassen niet op een ontspannen manier gebeurt. “Die ontspanning is juist belangrijk,” aldus professor John Heesakkers. Hij is als uroloog verbonden aan Maastricht UMC+/azM. “Urine wordt aangemaakt in de nieren en via de urineleiders naar de blaas gevoerd. Zolang je niet plast spreken we van de opslagfase in de blaas. Hierbij moet de blaas ontspannen zodat deze zich kan vullen, terwijl de sluitspier in de bekkenbodem zich aan moet spannen zodat de urine niet wegloopt. In de urinefase draaien deze functies zich om. Dan moet de blaas druk uit kunnen oefenen om zich te legen en ontspant de sluitspier zodat je kunt plassen.”

Nadelen van plas ophouden

Plas ophouden, te weinig drinken. We kennen allemaal wel trucjes om maar niet te hoeven plassen of een bezoek aan een openbaar toilet zo lang mogelijk uit te stellen. Nu is een keer de plas ophouden niet erg, maar doe je dit stelselmatig, dan kunnen er urinewegproblemen ontstaan. Heesakkers vervolgt: “Er ontstaat dan een disbalans in de wisselwerking tussen de spanning en ontspanning van de blaas en sluitspier. De blaas gaat reageren op het systematisch uitstellen van plassen en weet niet hoe vol het is. De bekkenbodemspieren moeten veel harder werken om er voor te zorgen dat er geen urine kan lekken. Deze disbalans kan op termijn tot ernstige problemen leiden, zoals urine lekken of helemaal niet kunt plassen.”

Professor
Professor John Heesakkers, als uroloog verbonden aan Maastricht UMC+/azM
Liberpee Plastuit
Liberpee plastuit

Liberpee plastuit

Oftewel, als je moet, dan moet je. Maar hoe doe je dat als vrouw als je niet letterlijk met de billen bloot in de berm wilt zitten en hurkend plassen een crime vindt? Liberpee ontwikkelde een herbruikbare plastuit speciaal voor vrouwen, waarbij je staand kunt plassen.

Gebruik

Het gebruik van de Liberpee is vrij simpel, maar vraagt wat oefening. Het enige wat je hoeft te doen is de rits van de broek te openen, je ondergoed aan de kant te schuiven en de Liberpee tussen de benen te plaatsen. Door de benen te sluiten druk je de bovenkant van de Liberpee tegen de huid aan, waardoor er geen urine langs heen kan lopen. Vervolgens plassen maar. Nadruppelen hoeft geen probleem te zijn. Door de handige rand van de bovenkant van de Liberpee veeg je jezelf in één beweging droog en is wc-papier niet nodig. Schoonmaken van de Liberpee is makkelijk: het hoogwaardige kunststof stoot vocht af, waardoor er geen urine achterblijft op de plastuit. De Liberpee wordt in een waterdicht zakje geleverd waar je hem weer in op kunt bergen. Het zakje is machine wasbaar.

Vrouw Met Plastuit Van Liberpee

Makkelijk, discreet en hygiënisch

Het gebruik van een plastuit, zoals de Liberpee, kan voor veel vrouwen de oplossing zijn. Het biedt vrouwen het praktische gemak om ‘tegen een boom’ of op openbare toiletten te plassen. Openbare toiletten zijn vaak niet de schoonste voorzieningen. Door staand te plassen hoef je niet meer op een vieze bril te zitten of er boven te blijven hangen. Evolutionair gezien is hurken een natuurlijke houding. Kijk maar naar kinderen die gemakkelijk lange tijd in een hurkende houding zitten te spelen. Als volwassenen zijn we deze houding in de huidige tijd niet meer gewend en kost het hurken achter een boom best wat spierkracht. Je merkt al snel dat je benen stram worden. Hierdoor kun je verkrampen, waardoor de bekkenbodemspieren niet goed ontspannen en je niet goed plast. Bij staand plassen hoef je niet meer in deze vermoeiende houding te zitten. Bovendien kun je discreet je broek aanhouden en dat geeft veel vrouwen een gevoel dat ze zich minder bekeken voelen en dus beter kunnen ontspannen.

Vrouw in bos
Vrouwelijke wandelaar in het bos

Vertrouwen

Hoewel er geen wetenschappelijk bewezen voordeel zit in het gebruik van de plastuit, ziet de uroloog de eventuele praktische voordelen van de plastuit. “Maar,” zo benadrukt hij met klem, “dan is het wel belangrijk goed vertrouwd te raken met de plastuit. Voor vrouwen is staand plassen een onnatuurlijke houding en daardoor kan het plassen met een plastuit juist als inspannend worden ervaren. Je kunt onbewust bang zijn om toch te lekken als je een plastuit gebruikt. Je hebt immers je broek nog aan. Ik raad dan ook aan om goed te oefenen met een plastuit, zodat je je vertrouwd voelt in het gebruik er van. Als je gespannen bent omdat je bang bent te lekken, zul je je blaas niet goed kunnen leegplassen. Het ontspannen van de bekkenbodemspier is juist essentieel. Staand kan dat gemakkelijker zijn, maar dat is maar net wat je gewend bent. Het is aan de vrouw zelf om te bepalen wat ze fijn vindt.” Het vraagt dus even wat oefening en vertrouwen in het gebruik van de plastuit, maar eenmaal gewend, geven veel vrouwen aan niet anders meer te willen als ze in de openbare ruimte of een openbaar toilet moeten plassen.

UIXI een plastuit voor de vrouw

Wildplassen

Plassen buiten de bebouwde kom is niet verboden in Nederland. Slechts op enkele plaatsen staat in de gemeentelijke APV dat op specifieke plekken buiten de bebouwde wildplassen strafbaar is, denk aan bijvoorbeeld recreatieterreinen. Binnen de bebouwde kom geeft de Liberpee de mogelijkheid om, naast het openbare toilet, gebruik te maken van de vele plasgelegenheden die normaal alleen voor mannen beschikbaar zijn, zoals plaskruizen en plaskrullen.

De herbruikbare Liberpee plastuit is verkrijgbaar in acht vrolijke kleuren en kost 19,95 euro. Je kunt de Liberpee hier bestellen.