Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De 5 meestgestelde vragen aan een wandeltrainer

Een professionele wandeltrainer helpt jou met het toewerken naar een mooi wandeldoel. Wij hebben de 5 meestgestelde vragen aan wandeltrainers voor je op een rijtje gezet. Ze worden beantwoord door ervaren trainers door heel Nederland.

afbeelding van een groep mensen die aan het trainen zijn met Nordic Walking stokken.
(Foto: © Shutterstock)

Iedereen kan wandelen, maar met een goede wandeltechniek houd je het aanmerkelijk langer vol met minder kans op blessures. Een wandeltrainer kijkt samen met jou naar je looptechniek, krachttraining, uithoudingsvermogen, snelheid en bijvoorbeeld de lichaamshouding. Zo verbeter je je pas en komen je wandeldoelen dichterbij, zoals de 4Daagse Nijmegen of een andere wandeltocht op jouw bucketlist. Wandeltrainers zijn bovendien supergoede motivators! Ze wakkeren het wandelplezier aan en zorgen voor focus op je doelen.

Sinds jaar en dag kun je voorafgaand aan de 4Daagse Nijmegen meedoen aan het KWbN-trainingsprogramma Via Vierdaagse. De deelnemers aan de 4Daagse worden begeleid door een team van deskundigen die precies weten hoe je je op zo’n monstertocht kunt voorbereiden. Wij vroegen aan 5 wandeltrainers uit dit team welke vragen ze vaak voorbij zien komen. De wandeltrainers laten je met hun antwoorden meteen zien wat het nut is van een goede training!

4Daagse Nijmegen Benen
afbeelding van Bart Putman bij de Waalbrug in Nijmegen
Bart Putman, wandeltrainer.

Wandelen kun je ook alleen doen, wat doet een wandeltrainer anders?

  • Bart Putman is wandeltrainer en leefstijlcoach in de omgeving van Arnhem en Nijmegen
  • Meer informatie over trainen bij Bart: Bart-wandel.nl

    Bart: “Natuurlijk kun je alleen wandelen of met een maatje, maar samen met een trainer ga je toch anders op pad. Een trainer zorgt ervoor dat je een goede opbouw hebt van je wandeling. Niet te snel van start, de gewrichten goed losmaken, jouw hartslag rustig laten stijgen en jouw ademhaling niet meteen op hol. Gedurende de wandeling zorgt een trainer ervoor dat je een correcte wandeltechniek gebruikt. Ook is de intensiteit van de wandeling afgestemd op het doel wat je wilt bereiken. En er is ruimte voor oefeningen en spelvormen die maken dat je op een andere manier bezig kunt zijn met wandelen. Tenslotte is er een afbouw in intensiteit van wandelen naarmate het eindpunt in zicht is en wordt er afgesloten met rekoefeningen die afgestemd zijn op de gebruikte spiergroepen en het hele lichaam wordt weer tot rust gebracht zodat je hierna goed kunt herstellen van de geleverde inspanning. Kortom, een trainer maakt van een wandeling echt een training!”

Ik word al moe als ik denk aan 30, 40, 50 kilometer wandelen. Hoe zorg ik voor een goede mindset?

  • Connie Raijmakers-Volaart is wandel- en hardlooptrainer in de omgeving van Houten

    Connie: "Een goede mindset gaat over de manier van denken. Hoe verander je die manier van denken over wandelen? Zo’n afstand die voor je ligt, lijkt eindeloos als je eraan denkt, maar dat is het niet. Het uitgangspunt is: maak het leuker voor jezelf! Al moet je dat wel leren en oefenen. Verdeel je lange wandeling bijvoorbeeld in kleinere stukken. Niet meer ‘eindeloos’ wandelen, maar meer ‘eindes’ toevoegen aan je wandeling. Bedenk wat je eerste doel is, bijvoorbeeld een duidelijk punt in je route of  bijvoorbeeld een uur wandelen, en maak je niet druk over wat daarna komt. Heb je dat doel bereikt, dan denk je aan het volgende doel. Vergeet niet om jezelf af en toe te belonen. Bijvoorbeeld met een slokje drinken of iets lekkers, als je zo’n doel bereikt hebt. Kies wandelroutes uit die je leuk of mooi vindt, zodat je plezier in de wandeling hebt. En denk bij het wandelen niet alleen aan het wandelen, maar ‘beleef’ je route: wat zie je, hoor je, ruik je? En ten slotte: zorg goed voor jezelf. Denk na over je kleding, schoenen, eten en drinken."
afbeelding van een groepje dat samen een wandeltraining doet.
Een wandeltraining zorgt voor een goede motivatie! (Foto: © Theo Tangelder)
afbeelding van een groep wandelaars in het bos.
Groepstraining FitStap in 2018.

Ik merk dat ik niet verder kom in mijn opbouw. Hoe pak ik dat aan?

  • Monique Jansma is wandeltrainer, -begeleider en -coach in de omgeving van Amsterdam
  • Meer informatie over trainen bij Monique: wscdeverbinding.nl

    Monique: "Als je een trainingsschema volgt, kan het gebeuren dat je een dood punt bereikt. Soms is daar een aanwijsbare oorzaak voor, maar soms kun je niet ontdekken waar het aan ligt. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je ziek bent geweest. Is dat zo, geef jezelf dan de tijd om te herstellen en herstart zo mogelijk in het schema een week voordat je ziek werd. Je zult merken dat je dan verderop wat sneller vooruit kunt gaan, omdat je basis nog altijd aanwezig is. Doe je andere sporten? Maak dan duidelijke keuzes! Als je teveel van jezelf vraagt, is de vooruitgang niet meer vanzelfsprekend. Houd je aan de regelmaat van drie keer per week. Neem tussendoor je rust, anders put je jezelf uit. Zorg dat je op het juiste moment – niet te vroeg en niet te laat – je volgende training doet. Dat maakt dat je uiteindelijk weer goed vooruit gaat."


Ik ben bezig om op te bouwen voor de 4Daagse Nijmegen maar heb al last van een blessure. Wat doe ik fout?

  • Kenneth Damasco is wandeltrainer en trainingscoördinator in de omgeving van Leeuwarden

    Kenneth: "Op deze vraag is helaas geen pasklaar antwoord te geven. Er zijn namelijk veel factoren die een rol kunnen spelen. Hoe staat het met de gezondheid van de persoon, hoe getraind was je bij aanvang van de trainingen, hoe verliepen de trainingen, werd er een goede looptechniek toegepast, waar bestaat de blessures uit? Kortom, er zal meer inzicht moeten komen in de blessures en het ontstaan daarvan, voordat we een conclusie kunnen trekken. Dat is het mooie aan wandeltraining: we kijken samen naar de wandeltechniek, houding en achtergronden. Kom een keer langs!"
afbeelding van iemand met een enkelblessure.
Bespreek evt. blessures met je wandeltrainer.
afbeelding van twee mensen die aan fitness doen.
(Foto: © Shutterstock)

Naast wandelen doe ik ook aan andere sporten. Hoe combineer ik dat in mijn training?

  • Don Braad is wandeltrainer en FitStap-coach in de omgeving van Zoetermeer
  • Meer informatie over trainen bij Don: fitstap.nl/trainers/don-braad

    Don: "Krachttraining in een krachthonk, onder begeleiding van een coach, is natuurlijk altijd goed. Hardlopen zal ik afraden, aangezien we verschillende spiergroepen gebruiken met wandelen, en hardlopen veroorzaakt vaak blessures. Zonde als dat vlak voor je einddoel gebeurt, bijvoorbeeld voor de 4Daagse Nijmegen. Zwemmen en fietsen raad ik aan, aangezien we dan lichamelijk en conditioneel bezig zijn met ons lichaam, en al onze spieren trainen. Luister wel goed naar je lichaam, want pijn is een signaal dat er iets aan de hand is. Probeer blessuregevoelige sporten zoals tennis en voetbal te vermijden. En doe ook geen gekke dingen, zoals over een hekje springen. Het is zonde als je dan net een blessure oploopt en een maandenlange training weg kan gooien."


Zelf wandeltrainer worden?

Droom jij ervan om zelf wandeltrainer te worden? Bij Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) kun je verschillende opleidingen volgen tot professionele wandelbegeleider of wandeltrainer. Deze wandelsportopleidingen zijn gecertificeerd door NOC*NSF. Daarnaast verzorgt KWbN onder eigen vlag de opleiding tot FitStap Coach. Bekijk hier het complete opleidingsaanbod.

Bekijk het opleidingsaanbod van KWbN