Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Afvallen met een keto dieet: verstandig voor wandelaars?

Ben je vol goede moed om met een dieet wat kilo’s af te vallen? Het ketogeen dieet, waarbij je koolhydraatarm eet, is erg populair. Is dit ook verstandig voor (sportieve) wandelaars? We geven je de voor- en nadelen van dit aangepaste voedingspatroon.

afbeelding van een heleboel etenswaren die passen in het keto dieet.
(Foto's: © Shutterstock)

Het ketogeen dieet (kortweg: keto dieet) is de strengste vorm van een koolhydraatarm dieet. Je eet bij dit dieet extreem weinig koolhydraten: max 25 tot 50 gram per dag. Dat is fors minder als je bedenkt dat een gemiddelde vrouw ongeveer 210 gram koolhydraten eet. De Gezondheidsraad adviseert om ongeveer 40-70% van je energie-inname uit koolhydraten te laten bestaan. Bij het ketogeen dieet ga je meer vetten en eiwitten eten om de energiebehoefte die je normaal uit koolhydraten haalt te compenseren.

afbeelding van een omelet met tomaat en sla.

Hoe werkt het?

Je kunt je voorstellen dat het snijden in je koolhydraatiname iets met je lichaam doet. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose, wat een belangrijke brandstof is om te kunnen bewegen en ademen. Je lichaam kan glucose ook opslaan in de vorm van glycogeen in je lever voor het geval je te weinig glucose in je bloed hebt. Dat is eigenlijk precies wat bij het ketogeen dieet gebeurt: doordat je bijna geen koolhydraten eet, wordt de glycogeen voorraad aangesproken. Als ook die voorraad opraakt gaat je lichaam op zoek naar een andere brandstof. Je lichaam gaat dan vetzuren verbranden, waardoor ‘ketonen’ ontstaan. Deze omschakeling van het verbranden van glucose naar ketonen wordt ook ‘ketose’ genoemd.

Voordelen

In die ‘metabolische switch’ zit ook de crux van het effect van het ketogeen dieet. Ketose kan namelijk zorgen voor een verzadigd gevoel. Als je wilt afvallen is dat natuurlijk een groot voordeel. Dat is waarschijnlijk ook waarom zoveel mensen zweren bij het ketogeen dieet. Het kan dus helpen gewicht te verliezen, maar daarbij is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt.

Nadelen

In dat verbruik zit voor jou als wandelaar een belangrijk aandachtspunt bij het ketogeen dieet. Met wandelen verbruik je nu eenmaal energie en koolhydraten zijn onze nummer één energieleverancier. Daardoor is het ketogenen dieet voor veel mensen, en zeker mensen die al een actieve leefstijl hebben, moeilijk vol te houden. De kans op een tekort aan koolhydraten is bij het ketogeen dieet in combinatie met wandelen namelijk aanwezig. Je kunt tijdens of na een wandeltocht al merken dat je lichaam meer koolhydraten nodig heeft. Je bent dan constant moe, je kunt hoofdpijn ervaren en prikkelbaar zijn. Een ander duidelijk signaal is dat je een slechte adem hebt, wat komt door de aanmaak van ketonen.

afbeelding van een weegschaal, fruitschaal en gewichtjes.

Een ander nadeel van het ketogeen dieet zit in het feit dat je meer vetten en eiwitten gaat eten. Als je die voedingsbronnen vooral uit dierlijke producten haalt – zoals vet vlees of volle melk en kaas – kan dit een negatief effect hebben, omdat hier vooral verzadigde vetten in zitten. Deze vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Je kunt deze verzadigde vetten ook vervangen door onverzadigde vetten.

afbeelding van toast met avocado. en ei.
(Foto: © Foodie Factor, Pexels)

Advies van een diëtist

Een diëtist kan je helpen een weg te vinden bij wat ‘goede’ vetten zijn. Het is overigens voor iedereen aan te raden om een ketogeen dieet onder begeleiding van een diëtist te starten. Zij kunnen het beste inschatten of het voor jou veilig is om koolhydraten te schrappen en hoe je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt. Behalve over bestaande diëten kan een gesprek met een diëtist ook concrete tips opleveren over voeding als onderdeel van een gezonde leefstijl, wat uiteindelijk ook de sleutel kan zijn om af te vallen.

Bedenk wel: als je wandelt heb je de helft van die aanpak al te pakken!

(Bron: Voedingscentrum)