Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Wandelen met een chronische aandoening

Bij sommige chronische aandoeningen, zoals reuma, diabetes, COPD of hartfalen, is het hartstikke goed om te blijven wandelen. Daardoor blijf je mentaal en fysiek gezond. Wel heb je vanwege de chronische aandoening wellicht wat klachten die het wandelen bemoeilijken. Wat is dan de toegevoegde waarde van een wandeltrainer?

Wandelen met een chronische aandoening
(Foto © Sophie Theunissen)

Wij bij KWbN geloven in wandelen als meest laagdrempelige, veelzijdige en duurzame vorm van bewegen. Hiermee dragen wij bij aan een gezonder, fitter en vitaler Nederland, door zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen via wandelen. Wandeltrainers en -begeleiders door het hele land bieden diverse vormen van wandeltrainingen aan voor wandelaars die behoefte hebben aan professionele begeleiding. Ook voor mensen met een chronische aandoening.

Wandelen met een chronische aandoening
Oog voor de behoefte in de groep (Foto © Robin Munnich)

Begrip

Een wandeltrainer kan voor wandelaars met een chronische aandoening erg behulpzaam bij zijn, legt Lydia Alkema uit, Projectleider Opleidingen bij KWbN.
“Het is niet de bedoeling dat we alle mensen met chronische aandoeningen bij elkaar in een groepje zetten”, trapt Alkema af. “We willen onze wandeltrainers zo opleiden dat zij zelf ook begrijpen hoe het is om met een chronische aandoening onderdeel te zijn van een wandelgroep. Wat is dan het belangrijkste om rekening mee te houden, hoe kun je iemand het beste bedienen? Moet je het dan de hele tijd over de aandoening hebben, of is af en toe een specifieke vraag al meer dan voldoende?”

Bijscholing

Alkema neemt reuma als voorbeeld. "Ons opleidingsaanbod voor onze wandeltrainers hebben we hierop uitgebreid. We zijn onlangs gestart met de bijscholing ‘Wandelen met reuma en artrose’."
Daarin is ook zeker aandacht voor andere chronische aandoeningen. “Voor die bijscholing hebben we gesprekken met ReumaNederland gehad. Zij vertelden dat mensen met een chronische aandoening eigenlijk gewoon bij de rest van de groep willen horen. Dan is het ontzettend fijn als jouw wandeltrainer weet dat jij met een fysieke beperking kampt en daarop kan inspelen, bijvoorbeeld door even te vragen hoe het gaat of door jou een variant van een oefening te laten uitvoeren.” Dat deze specifieke bijscholing samen met fysiotherapeuten is geschreven, draagt natuurlijk bij aan de juiste kennis en kunde van de wandeltrainer.

Lees meer over de bijscholing 'Wandelen met reuma en artrose'
Wandelen met een chronische aandoening
Samen bewegen staat centraal tijdens de bijscholing 'Wandelen met reuma' (Foto © KWbN)
Wandelen met een chronische aandoening
(Foto © Sophie Theunissen)

Groepsgevoel en contact

Ook het sociale aspect van een wandelgroep is voor mensen met een chronische aandoening niet te onderschatten. Ze ondervinden in het dagelijks leven hinder van hun aandoening en zijn misschien niet (meer) in staat om alle sociale activiteiten even prettig bij te wonen. Met een wandelgroep krijgen zij dat groepsgevoel en contact in ieder geval weer terug én bewegen ze onder leiding van een wandeltrainer op een manier die past bij hun mogelijkheden. “En wat dan precies de insteek is – een laagdrempelige wandelgroep die mooie routes loopt of een wandelgroep die met een wandeltrainer traint voor een bepaald doel – doet er eigenlijk niet toe. Het feit dat er voor mensen met een chronische aandoening plek is in wandelgroepen en dat zij door de wandeltrainer of -begeleider op zo’n manier behandeld worden dat zij zich er prettig en begrepen voelen, is het belangrijkste. Dat geeft hen het gevoel dat ze er ondanks hun ongemak nog altijd gewoon bij horen én zorgt ervoor dat ze op een verantwoorde manier in beweging kunnen blijven.”

Baat bij wandelen

Dat wandelen voor mensen met een chronische aandoening een goede manier van bewegen is, blijkt wel uit onderstaand filmpje van Reuma Nederland uit de campagne 'Wat is jouw beweegreden?'. Elly heeft reumatoïde artritis en is onder begeleiding van wandeltrainer Leo Neuteboom gestart met wandelen. Daar heeft ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal veel baat bij.

Naar de campagne 'Wat is jouw beweegreden?'

KWbN

KWbN is de grootste wandelorganisatie van Nederland en is de autoriteit op het gebied van wandelen. KWbN ondersteunt, inspireert en verbindt iedereen die iets met wandelen doet of wil doen. Dit zijn meer dan 900 lokale wandelaanbieders, die KWbN voorziet van advies, informatie, kennis, beleid, training en communicatiemateriaal. KWbN is verantwoordelijk voor de opleiding, verdere training en licentieverlening van wandeltrainers in Nederland.

Lees meer over het wandelexpertpakket